Šport
23 ogledov

Portugalci mojstri infarktnih končnic

(Poljska - Portugalska)
1/23
EPA
Portugalska nogometna reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva po strelih z bele točke premagala Poljsko (5:3) in se uvrstila v polfinale.

Portugalska izbrana vrsta je ponovila dosežek izpred štirih let in se uvrstila med štiri najboljše ekipe evropskega prvenstva v Francijia. Odločilni zadetek je kot peti izvajalec z bele točke dosegel Ricardo Quaresma, ki je v 117. minuti odločil tudi srečanje osmine finala s hrvaško reprezentanco.

Portugalci so na Euru 2016 odigrali pet tekem in zabeležili kar pet neodločenih izidov po izteku rednega dela. Kljub temu so si zagotovili napredovanje v izločilne boje in v osmini finala premagali favoritizrane Hrvate.

Četrtfinalni obračun se je začel po željah poljskih nogometašev, saj je v drugi minuti zadel Robert Lewandowski. Portugalce je v igro vrnil 18-letni Renato Sanches, ki je prvič dobil priložnost v začetni postavi.

Kljub dinamični igri se je redni del končal z neodločenim izidom (1:1), izenačeno pa je bilo tudi v obeh podaljših, v katerih si nobena od ekip ni priigrala rezultatske prednosti.

Na koncu so odločale enajstmetrovke, ki so jih za odtenek bolje izvajali Portugalci in se veselili uvrstitve v polfinale.

Portugalski selektor z 18-letnikom zadel v polno

Poljski selektor je na igrišče poslal udarno enajsterico (4-4-2), ki je premagala Švico, medtem ko se je njegov kolega v primerjavi s tekmo s Hrvaško odločil za dve spremembi (4-1-3-2).

Priložnost v začetni postavi je dobil 18-letni Renato Sanches, odpadel pa je Andre Gomes. Namesto Raphalea Guerreira je zaigral Eliseu.

Pred začetkom tekme je bila na sporedu minuta aplavza za žrtve terorističnega napada v Istanbulu, nato pa se je spektakel lahko začel. V drugi minuti je za huronsko slavje navijačev poskrbel Robert Lewandowski, ki je prekinil dolgotrajen strelski post in Poljsko popeljal v vodstvo. Zvezdnik Bayern Münchna je za zadetek potreboval kar 645 minut.

Ronaldo je v deseti minuti prišel do strela in zadel le branilca, medtem ko so Poljaki potrpežljivo čakali na novo priložnost. Lewandowski je v 17. minuti pobegnil Pepeju in in Fonteju ter poskusil z nizkim strelom, ki je končal v rokah portugalskega vratarja.

Poljaki so dominirali in nasprotnik je le s težavo odbijal žogo iz kazenskega prostora Ruija Patricia. Portugalci so še dolgo čutili posledice uvodnega šoka, saj kljub kreativni igri na sredini niso uspeli prebiti obrambne vrste.

V 33. minuti pa so Portugalci vendarle prišli do izenačenja. Mož odločitve je bil Renato Sanches, komaj 18-letni vezist, ki je sploh prvič dobil priložnost v začetni postavi na tekmah evropskega prvenstva. Sanchez je natančno meril z levico, odboj žoge pa je nekoliko presenetil Lukasza Fabianskega.

Dinamična igra se je preselila na drugo stran, kjer so se Portugalci dobro branili, nato pa je zaradi udarca v nogo na tleh obležal Ronaldo. Preostanek prvega polčasa ni ponudil nevarnejše priložnosti in ostalo je pri neodločenem izidu.

Ronaldo zapravil številne priložnosti

V uvodnih minutah drugega dela so bili Poljaki več pri žogi, a brez pravega učinka. V 56. minuti je lepo podajo Nanija v stransko mrežo zastreljal Ronaldo. Tempo je nekoliko popustil. Nekdanja soigralca pri Manchester Unitedu sta znova kombinirala v 62. minuti, do strela z razdalje pa je prišel Cedric, ki za razliko od Sanchesa ni zabil prvega reprezentančnega zadetka.

Pepe je v 81. minuti ukradel žogo v nevarnem položaj in podal proti Ronaldu, v zadnjem trenutku pa je posredoval Artur Jedrzejczyk, ki je žogo odbil v kot in pri tem skoraj dosegel avtogol.

Ronaldo je v 86. minuti odlično vtekel in se znašel sam pred poljskim vratarjem, vendar povsem zgrešil žogo in se v neveri le razočarano prijel za glavo. Portugalci so bili v zaključku srečanja nevarnejša ekipa, a rezultat se do konca rednega dela ni več spremenil.

Žoga je bila za Ronalda tudi v nadaljevanju zakleta, saj je v 92. minuti po vodi splavala še ena priložnost. V prvih 15 minutah je zapretil Nani, zatem Milik, Nani pa je še enkrat poizkusil v 103. minuti, ko je žogo poslal naravnost v Fabianskija. V drugih 15 minutah je bil še najbolj nevaren Bartosz Kaputska, ki je v 115. minuti skušal podati, vendar ni našel cilja, tudi poljska obramba pa žoge ni skušala izbiti.

Prve tri serije enajstmetrovk so minile brez napake, v četrti pa je Rui Patricio ubranil strel Jakubu Blaszczykowskiju. Quaresma je nato postavil končnih 5:3 v korist Portugalske.

Euro 2016, četrtfinale:

Poljska : Portugalska 3:5* (1:1, 1:1)
Lewandowski 2.; Sanchez 33.

* - po enajstmetrovkah

Začetni postavi:
Poljska: Fabianski; Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk; Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (od 98. Jodlowiec), Grosicki (od 82. Kapustka); Milik, Lewandowski

Portugalska: Patricio; Cedric, Fonte, Pepe, Eliseu; W.Carvalho (od 96. Danilo); Silva (od 74. Moutinho), Mario (od 80. Quaresma), Sanches; Nani, Cristiano Ronaldo

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.