Poseben pregled za Astano

Foto: EPA
Foto: EPA
Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je od licenčne komisije zahtevala podoben pregled vodenja in antidopinške politike pri ekipi Astana. V zadnjem času so pri dopingu ujeli tri njene kolesarje.
Oglej si celoten članek

Kazahstansko moštvo, njena člana sta bila v letu 2014 tudi Slovenca Janez Brajkovič in Borut Božič, je že pridobilo licenco za nastopanje v najvišjem razredu kolesarstva za naslednje leto, a bi bila lahko ta licenca še preklicana. V zadnjem času sta bila pri jemanju nedovoljenih poživil namreč ujeta brata Maksim in Valentin Iglinskij, oba sta bila pozitivna na EPO, ter 22-letni Ilja Davidenok. 

Zaradi njihovih prekrškov kolesarji Astane niso smeli nastopiti tudi na zadnji postaji World Toura - na Dirki po Pekingu. Pravila namreč pravijo, da se mora ekipa umakniti iz preizkušnje, če so njeni kolesarji v 12-mesečnem obdobju dvakrat pozitivni na dopinškem pregledu.

"Licenčna komisija je pristojna za izdajo, pregled, umik in dopolnitev licenc za tekmovanje v World Touru. Vseskozi mora zagotavljati, da imetniki licence upoštevajo njena pravila. Po pravilih komisije se pričakuje, da bo Astana v mesecu dni predstavila svoj nivo upoštevanja etičnih kriterijev. Sprejeti bodo ustrezni ukrepi," so zapisali pri UCI in dodali: "Komisija bo odločila, ali je ob zadnjih dogodkih in v kakšni meri za dopinške prekrške krivo vodstvo moštva. Pri UCI zaenkrat ostalih reči ne bomo komentirali."   

Težave Astane z dopingom

Astana je v tej sezoni največji uspeh sicer dosegla z zmago Vincenza Nibalija na najprestižnejši Dirki po Franciji. V preteklosti je zaradi jemanja nedovoljenih poživil pri Astani padel tudi legendarni kazahstanski kolesar Aleksander Vinokurov, le v letu 2007 pa poleg njega tudi Matthias KesslerEddy Mazzoleni, Andrej Kašečkin in José Antonio Redondo

Zaradi velikega dopinškega madeža je bil v moštvo kot šef ekipe kasneje pripeljan Johan Bruyneel, ki je pred tem vodil tudi Lanca Armstronga in ga je aprila USADA (ameriška protidopinška agencija) kaznovala z desetletno prepovedjo udejstvovanja na uradnih kolesarskih tekmah. Armstrong je po vrnitvi nekaj časa kolesaril za Astano, s to ekipo pa je leta 2010 Tour osvojil tudi Alberto Contador, ki pa so mu kasneje to zmago izbrisali zaradi nedovoljenih poživil. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.