Šport
12 ogledov

Poseben pregled za Astano

Vuelta Jani Brajkovič Astana EPA
Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je od licenčne komisije zahtevala podoben pregled vodenja in antidopinške politike pri ekipi Astana. V zadnjem času so pri dopingu ujeli tri njene kolesarje.

Kazahstansko moštvo, njena člana sta bila v letu 2014 tudi Slovenca Janez Brajkovič in Borut Božič, je že pridobilo licenco za nastopanje v najvišjem razredu kolesarstva za naslednje leto, a bi bila lahko ta licenca še preklicana. V zadnjem času sta bila pri jemanju nedovoljenih poživil namreč ujeta brata Maksim in Valentin Iglinskij, oba sta bila pozitivna na EPO, ter 22-letni Ilja Davidenok. 

Zaradi njihovih prekrškov kolesarji Astane niso smeli nastopiti tudi na zadnji postaji World Toura - na Dirki po Pekingu. Pravila namreč pravijo, da se mora ekipa umakniti iz preizkušnje, če so njeni kolesarji v 12-mesečnem obdobju dvakrat pozitivni na dopinškem pregledu.

"Licenčna komisija je pristojna za izdajo, pregled, umik in dopolnitev licenc za tekmovanje v World Touru. Vseskozi mora zagotavljati, da imetniki licence upoštevajo njena pravila. Po pravilih komisije se pričakuje, da bo Astana v mesecu dni predstavila svoj nivo upoštevanja etičnih kriterijev. Sprejeti bodo ustrezni ukrepi," so zapisali pri UCI in dodali: "Komisija bo odločila, ali je ob zadnjih dogodkih in v kakšni meri za dopinške prekrške krivo vodstvo moštva. Pri UCI zaenkrat ostalih reči ne bomo komentirali."   

Težave Astane z dopingom

Astana je v tej sezoni največji uspeh sicer dosegla z zmago Vincenza Nibalija na najprestižnejši Dirki po Franciji. V preteklosti je zaradi jemanja nedovoljenih poživil pri Astani padel tudi legendarni kazahstanski kolesar Aleksander Vinokurov, le v letu 2007 pa poleg njega tudi Matthias KesslerEddy Mazzoleni, Andrej Kašečkin in José Antonio Redondo

Zaradi velikega dopinškega madeža je bil v moštvo kot šef ekipe kasneje pripeljan Johan Bruyneel, ki je pred tem vodil tudi Lanca Armstronga in ga je aprila USADA (ameriška protidopinška agencija) kaznovala z desetletno prepovedjo udejstvovanja na uradnih kolesarskih tekmah. Armstrong je po vrnitvi nekaj časa kolesaril za Astano, s to ekipo pa je leta 2010 Tour osvojil tudi Alberto Contador, ki pa so mu kasneje to zmago izbrisali zaradi nedovoljenih poživil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.