Slovenci še tretjič tik pod vrhom odbojkarskega Mont Blanca

Foto: Epa
Foto: Epa
V velikem finalu evropskega prvenstva v odbojki sta se srečali sosedi. V napetem obračunu je Italija po petih nizih premagala Slovenijo.
Oglej si celoten članek

Odbojkarji Slovenije so po izjemni polfinalni zmagi nad Poljsko v bitki za zlato naleteli na pomlajene Italijane, ki so do finala izgubili le tri nize. Ekipi sta se na letošnjem turnirju merili že v predtekmovalni skupini, s 3:0 so bili boljši "azzurri". V finalu je bilo bolj tesno, Italija je zmagala z 2:3 (22, -20, 20, -20, -11).

Slovenija je že tretjič zaigrala v sklepnem dejanju evropskega prvenstva. Leta 2015 je bila v Sofiji boljša Francija, pred dvema letoma v Parizu pa Srbija. V tretje gre rado, pravi slovenski pregovor, ki pa se tokrat ni izkazal za resničnega.

Foto/Video Poljaki montirali posnetek, da bi ogoljufali Slovence?

Pri reprezentanci Slovenije je v finalu namesto rahlo načetega Dejana Vinčića v prvi postavi začel Gregor Ropret. Vinčić je kljub temu zaigral, a ni imel tako velike vloge kot v predhodnih dvobojih.

Prvi niz so varovanci Alberta Giulianija odigrali vrhunsko. Vseskozi so vodili, kmalu ušli na večjo razliko pri izidu 15:10, kontrolirali italijanski servis in obdržali prednost do 23. točke. Nato je na sceno stopil Alessandro Michieletto in z dvema asoma azzurre približal na 23:22, toda odgovoril mu je Alen Pajenk in Slovenijo popeljal do vodstva z 1:0 v nizih (25:22).

V drugem nizu je bilo kar nekaj preobratov. Italijani, ki so malce popravili svoj sprejem, so odlično začeli in povedli s 6:3. Toda Slovenija je hitro izenačila in prešla v vodstvo. Sledil je nov nalet fantov z Apeninskega polotoka za primat s 16:13. To je bilo, ob dobrem servisu in razpoloženem Giuliu Pinaliju, dovolj za izenačenje v nizih (20:25).

Foto: Twitter Slovenija Italija EP v odbojki finale

Tretji niz je v uvodu ponudil izenačen boj. Nato so Slovenci stopili na plin in pobegnili na 11:8 ter italijanskega selektorja Ferdinanda de Giorgija prisilili v minuto odmora. Toda to ni ustavilo naših, saj je bil Pajenk še naprej izvrsten, deloval je tudi slovenski blok. Pri 17:12 je sledil še en italijanski time-out. Veliko je bilo dolgih izmenjav, azzurri pa so zmogli povratek in po asu Simoneja Giannellija izenačili na 20:20. Toda asa je imel v svojem rokavu tudi Tonček Štern, po bloku Pajenka pa je bilo 23:20 za Slovenijo, ki je dobila tretji niz (25:20).

Četrti niz se je začel po slovenskih notah, Giulianijevi varovanci so povedli s 4:1. Tekmeci se niso predali, prednjačil je Yuri Romanò. Slednji je začel preobrat, z odličnimi servisi pa nadaljeval Daniele Lavia in Italija je prešla v prednost s 16:13. Slovenija se je približala na 20:21, toda blok Fabia Riccija je preprečil preobrat in niz je pripadel azzurrom (20:25).

Štern je odločilni peti niz začel z asom. Sledil je lep zaključek Klemna Čebulja in vodstvo z 2:0, nato pa še točka Ropreta za 3:0 in italijanski time-out. Ta je zalegel in razpoloženi Romanò je prinesel izenačenje. Nato se je igralo točko za točko, sredi niza je bilo 7:7. Sledili sta dve zaporedni italijanski točki in slovenska minuta odmora. A nato je zablestel Michieletto in z dvema izjemnima servisoma poskrbel za 11:7 in nov time-out. Tudi ta ni pomagal in Italija je postala evropski prvak.

EP v odbojki, finale:

Slovenija - Italija 2:3 (22, -20, 20, -20, -11)
Pajenk 16, T. Štern, Čebulj po 14; Lavia 21, Michieletto 17.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:34 20. September 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

  • 23:27 19. September 2021.

    Čestitke za srebro.Bili smo boljši ampak nam je na koncu zmanjkalo malo sreče.Enkratna tekma.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.