Prandelli mora razvozlati enigmo Balotelli

Foto: EPA
Foto: EPA
Večni tihi favoriti velikih turnirjev se pred prvenstvom podobno kot Španci ubadajo s težavami v konici napada. Selektor Cesare Prandelli razpoloženih strelcev praktično nima, Antonio Cassano, ki je temelj njegove Italije, pa se šele dobro vrača po operaciji srca. Tu je tudi Mario Balotelli, a Prandelli svoji tempirani bombi še ni pripravljen zaupati.
Oglej si celoten članek

Kvalifikacije:

Italija je skozi kvalifikacije prišla brez prask in v družbi Slovenije, Srbije, Severne Irske, Estonije in Ferskih otokov ostala nepremagana. Predčasno uvrstitev na Euro so Azzurri potrdili ravno z drugo zmago nad moštvom takratnega selektorja Matjaža Keka v Firencah. Rezultati s prijateljskih tekem so bili malce manj prepričljivi, velika zmaga nad evropskimi in svetovnimi prvaki Španci (2:1) pa ni povsem izbrisala spomina na presenetljivi domači "ničli" z Urugvajem in Združenimi državami Amerike (obakrat 0:1).

Napoved:

S povsem pripravljenim Antoniem Cassanom, malce bolj zrelim Mariem Balotellijem in zdravim Giuseppejem Rossijem bi bili Italijani gotovo eni najresnejših kandidatov za naslov prvaka, a selektor Cesare Prandelli bo moral prvenstvo prebroditi s kroničnim pomanjkanjem razpoloženih (in zdravih) napadalcev. Cassano, ki je sredi sezone prestal operacijo srca, je bil ključni mož za začetek gradnje nove Italije, na prvenstvo pa bo napadalec AC Milana prišel nepripravljen.

Eksplozivni Balotelli je po mnenju selektorja še naprej nezrel za prvo postavo, po novih incidentih na tekmah angleške lige pa vozovnice za Poljsko in Ukrajino nima zagotovljene. Rossi je po obnovitvi poškodbe križnih vezi že izgubljen za prvenstvo, medtem ko slaba forma ostalih Prandelliju povzroča velike težave.

Giampaolo Pazzini je na 24 tekmah za reprezentanco zadel le štirikrat, Alessandro Matri le enkrat na petih obračunih, mladi Sebastian Giovinco pa še čaka na svoj prvenec. Ekipa za Euro 2012 je kljub vsemu zelo podobna tisti, ki je tako neslavno pogorela na zadnjih velikih turnirjih. Izkušeno moštvo s 34-letnim vratarjem Gianluigijem Buffonom in 32-letnim Andreo Pirlom ima šampionsko ogrodje in, saj veste - Italijani in velika tekmovanja ... Nikoli jih ne odpišite.

Zvezdnik: Atonio Cassano

Ravno, ko je Antonio Cassano končno začel žeti sadove svojega velikega talenta, so ga sredi letošnje sezone ustavile težave s srcem, ki so navihanega južnjaka za nekaj mesecev oddaljile od zelenic. 29-letnik se še vedno vrača v pravo formo, potem ko je konec aprila svoj povratek v ekipo zaokrožil s prvim zadetkom po operaciji. Kariero napadalca iz Barija so zaenkrat zaznamovali ekscesi in spori s trenerji, zaradi katerih ga je prejšnji selektor Marcello Lippi praviloma izpuščal s svojih reprezentančnih seznamov.

Foto: Boštjan Tacol Buffon, Chiellini, Novakovic Po prihodu k AC Milanu se je njegova kariera začela z ničle, izkušeni člani slačilnice Rossonerov pa so ga očitno usmerili na pravo pot, kar je hitro spoznal tudi njegov dolgoletni oboževalec Prandelli, ki si brez njega praktično ni mogel zamisliti prve postave v kvalifikacijah. Cassano mu je zaupanje povrnil s šestimi goli, to in še več pa bo moral ponoviti tudi na samem turnirju, kjer bo daleč od svojih stotih odstotkov. Tržna vrednost: 10 milijonov evrov.

Kapetan: Gianluigi Buffon

Rok trajanja se mu počasi izteka, a popularni "Gigi" je tudi pri 34 letih za Juventus, ki ga je leta 2001 okrepil kot najdražji vratar vseh časov, in italijansko reprezentanco pomemben vsaj toliko, kot tistih 40 milijonov evrov, ki jih je stara dama nekoč plačala Parmi. Potem, ko je osvojil vse velike naslove v italijanskem nogometu, je Juventusu ostal zvest tudi ob kazenski deložaciji v Serie B, ob zmagi na svetovnem prvenstvu 2006 pa je svojo mrežo nedotaknjeno ohranil kar 453 minut. Na celem turnirju sta ga je premagala le en avtogol in enajstmetrovka.

Kapetanski trak je prevzel po odhodu Fabia Cannavara, na svoj seznam 125 najboljših igralcev vseh časov pa ga je uvrstil tudi legendarni Pelé. "Gigi Buffon je originalen v vsakem pogledu. Njegova osebnost ni nikoli banalna, izjemen pogum pa se kaže tako v njegovih izjavah za medije, kot tudi takrat, ko se meče pod noge napadalcev," je nekoč dejal italijanski novinar Leo Turrini. Tržna vrednost: 16 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: Mario Balotelli

Ko ne spušča petard v kopalnici, ko se ne vozi skozi ženski zapor, ko ne meče puščic v soigralce ... Takrat je Mario Balotelli zares izjemen napadalec. Zanj in njegovo kariero je seveda velika škoda, da svojega nepredvidljivega karakterja še ne obvlada do te mere, da zaradi svoje eksplozivne narave ne bi škodil soigralcem, ki jih s svojimi izključitvami velikokrat pusti na cedilu.

Pod vodstvom Roberta Mancinija je pri Manchestru Cityju v letošnji sezoni zabil zase rekordno število golov in postal kultna osebnost za navijače sinjemodrih, malce manj pa je nad njegovim obnašanjem navdušen selektor Prandelli, ki ne odstopa od svojega strogega etičnega kodeksa. "Rekel sem mu, da če bi pred desetimi leti igrala skupaj, potem bi ga verjetno vsak dan enkrat udaril po glavi. Z njim se ne pogovarjam vsak dan, sicer bi potreboval psihiatra," je svojega varovanca opisal Mancini, ki je proti koncu sezone celo resno razmišljal, da bi nad nemogočim Balotellijem obupal in ga prodal v drug klub. Tržna vrednost: 30 milijonov evrov.

Foto: EPA Cassano Prandelli Italija ZDA Združene države Amerike trening Genoa Genova

Selektor: Cesare Prandelli

Polizana pričeska, umirjen ton in elegantni vijolični suknjič. Za 53-letnega Cesareja Prandellija bi lahko celo dejali, da je precej "kul", toda kot selektor Italije se drži striktnega etičnega kodeksa, ki kaznuje vsak prestopek svojih nogometašev, kar sta na svoji koži najbolje občutila Mario Balotelli in Daniele De Rossi, nekdanji trener Fiorentine pa je že napovedal, da bi enako storil še enkrat.

"Ne moreš biti v reprezentanci, če predstavljaš tveganje, da bo tvoja ekipa ostala z desetimi igralci," je Prandelli pokomentiral enega mnogih Balotellijevih rdečih kartonov na Otoku. Med bolj "kul" poteze gotovo sodi reprezentančno vabilo branilcu Simoneju Farini, ki je v drugi italijanski ligi zavrnil 200.000 evrov podkupnine, Prandelli pa ga je zaradi "poguma in neverjetne notranje moči" povabil na nekajdnevne priprave.

Njegova oživitev Antonia Cassana je dobro znana, prav tako pa je brez zadržkov vpoklical kar nekaj "oriundov", v tujini rojenih nogometašev, kar je v Italiji vedno vroča tema. Brazilca Thiago Motta in Amauri ter Argentinec Cristian Ledesma so se brez težav vključili v moštvo nekdanjega vezista, ki je šest sezon preživel pri Juventusu in dve pri Atalanti, trenersko ime pa si je ustvaril pri Fiorentini.

Od leta 2005 je moštvo, ki se je takrat borilo za obstanek, popeljal do četrtega mesta in kvalifikacij za Ligo prvakov, a so vijoličnim nato zaradi stavne afere Calciopoli odvzeli 15 točk. Kljub vsemu je Prandelli s Fiorentino dvakrat zapored igral v Ligi prvakov, le kontroverzen poraz proti Bayernu pa jim je v sezoni 2009/10 preprečil igranje v četrtfinalu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.