Prevc drugič v sezoni drugi

Foto: EPA
Foto: EPA
Na drugi tekmi v Lillehammerju je Peter Prevc osvojil drugo mesto. Zaostal je le za domačim skakalcem Kennethom Gangnesom.
Oglej si celoten članek

Norvežan Kenneth Gangnes je vodil že po prvi seriji druge tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih v norveškem Lillehammerju (98 m, 136 točk). Drugi je bil Slovenec Peter Prevc (96,5 m, 135,7), tretji pa še en domači skakalec Johann Andre Forfang (96,5 m, 134,5).

Domen Prevc je bil po prvem skoku 19. (93,5 m, 124,9), Robi Kranjec 27. (94 m, 120 točk), Jurij Tepeš pa 28. (92 m, 119,6). Nekaj smole je imel Anže Lanišek, ki je tekmo končal na 31. mestu (92 m, 118,9) in le za desetinko zgrešil uvrstitev v finale.  Vodilni v svetovnem pokalu Nemec Severin Freund je bil po prvi seriji 10. (94 m, 129,3).

Mlajši od bratov Prevc, ki je na prvih dveh tekmah sezone osvojil osmo mesto, je v drugo odlično skočil in pristal pri natanko sto metrih. Številni tekmeci so nato zaostali za njim. Na koncu je osvojil 12. mesto. Še pol metra dlje od brata je skočil Peter Prevc in ob svojem skoku prevzel vodstvo. Na vrhu je ostal le Gangnes. Njegov trener se je odločil za znižanje zaletišča za eno mesto, Norvežanu pa se je loterija izplačala. Skok je bil krajši od Prevčevega, a so točke, ki jih je dobil za nižje zaletišče, zadoščale za njegovo prvo zmago v svetovnem pokalu. Prevc je še drugič v sezoni osvojil drugo mesto, tokrat je za zmagovalcem zaostal za 1,8 točke. Tepeš je tekmo končal na 26. mestu, Kranjec pa na 30.

"Danes je bilo povsem drugače, kot v soboto. Danes je bila celotna tekma hitreje izvedena, kot včeraj zaradi vetra ena sama serija. Pogoji so bili bolj mirni, potreboval sem tudi en dan več, da sem se privadil na skakalnico, da sem lahko užival. Včeraj je bilo pri meni zato še malo več napak, zato pa sem danes veliko bolj zadovoljen. V soboto je bilo vse skupaj še medlo, ko sem se še iskal, in zato tudi povprečen izid, sem pa danes toliko bolj zadovoljen," je po tekmi dejal Peter Prevc.

"Kar se tiče izbire nižjih naletnih mest je to na 90-metrski skakalnici zelo tvegano, čeprav pravijo, da kdor ne tvega ne pridobi. Lahko bi šel nalet nižje, pa bi se lahko kot včeraj pogoji spremenili, umirili in ne bi skočil dovolj. Kot včeraj pri 94,5 metrih in se morebiti točkovno nižji nalet ne bi upošteval. Tako bi bil zelo nezadovoljen. Mislim, da je bilo bolje, da sem se odločil za daljši skok kot za slabše pogoje. Sicer pozdravljam to možnost, saj mora biti zaupanje med trenerjem in skakalcem, kar na koncu pomeni tudi večjo varnosti," je dileme glede izbire naletnega mesta med tekmo orisal Prevc.

Tretji je bil tokrat Forfang, četrti Roman Koudelka, na peto pa se je prebil Freund, ki ostaja vodilni v skupnem seštevku, a le točko pred Gangnesom. Nemec ima 205 točk, Norvežan 204, tretji Peter Prevc pa 184. Domen Prevc je skupno deseti. Ta se naslednjih dveh tekem vruskem Nižnem Tagilu ne bo udeležil, ostal bo na treningih in v šoli, zamenjal ga bo Jernej Danjan.

"Današnja tekma je bila veliko lepša kot v soboto, ko je bila prava loterija in en sam skok. Razlike pri vrhu zelo majhne tako danes kot včeraj. Anže Lanišek in Robi Kranjec sta nova med dobitniki točk, pričakujem še koga na naslednji tekmi v Rusiji. Nekje je treba začeti in nato lepo nadaljevati. Čestitke Petru Prevcu in tudi Domnu, pa tudi ostalim dobitnikom točk. Tretja tekma je bila, razlike so majhne in tudi v bodoče bodo, zato je treba mirno nadaljevati sezono," je menil slovenski trener Goran Janus.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:58 6. December 2015.

    Čestitke Peter :-)

  • 17:16 6. December 2015.

    Bravo Prevci

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.