Pripeljali so jih za drobiž, prodali za 347 milijonov!

Foto: Profimedia
Dortmundski klub se zadnje čase lahko pohvali z Midasovim dotikom - vse, česar se dotaknejo, se spremeni v zlato.
Oglej si celoten članek

Borussia Dortmund je pravi hit letošnje nogometne sezone. Zaenkrat kraljujejo v nemškem nogometu, kjer močno ogrožajo kraljevanje bogatega münchenskega Bayerna, prav tako pa jim odlično kaže v Ligi prvakov, kjer so skupinski del končali na prvem mestu. Vse to pa jim uspeva, kljub temu da v zadnjih letih neprestano prodajajo svoje najboljše igralce.

Klub so po vrsti zapustili zvezdniki, kot so Henrikh Mkhitaryan, Ilkay Gündogan in Mats Hummels v sezoni 2016/17 ter najboljša strelca kluba Ousmane Dembele in Pierre-Emerick Aubameyang v sezoni 2017/18. Povrhu vsega pa bo Borussia kmalu ostala še brez enega nogometnega dragulja, saj bo dortmundski klub po koncu sezone za visoko odškodnino zapustil Christian Pulisic, ki bo okrepil vrste londonskega Chelseaja.

Tržnica Chelsea poiskal drago okrepitev

Dortmundski velikan si je tako zagotovil, da bo svojega zvezdnika prodal za lepe denarce, a ga bo vseeno še obdržal za spomladanski del ter borbo za naslov prvaka, na katero si pred začetkom sezone ob Bavarskem velikanu skorajda niso uspeli pomisliti. Borussia sicer na bundesligaški lestvici po polovici sezone s 13 zmagami, 3 neodločenimi izidi in 1 porazom zaseda prvo mesto, pred Bavarci pa ima 6 točk prednosti.

Borussia svojo kandidaturo za nemškega prvaka gradi predvsem na dejstvu, da je vsaka poteza uprave v zadnjem času zadetek v polno. Težko bi namreč imenovali primernejšega trenerja, kot je Lucien Favre, švicarski strateg, ki je vodenje kluba prevzel poleti ter je eden izmed glavnih razlogov za meteorski vzpon Pulisica in angleškega dragulja Jadona Sancha, obenem pa mu je uspelo prebuditi Maria Götzeja ter Marca Reusa, ki pod njegovim vodstvom doživljata svojo drugo mladost.

Foto: Profimedia Borussia Dortmund

Za zadetek v polno se je izkazal tudi prihod Paca Alcacera iz Barcelone, kjer nikakor ni uspel izkoristiti svoje priložnosti, medtem ko je v Dortmundu naravnost eksplodiral in je prvi strelec lige z 12 zadetki.

Blaugrana Barcelona prodala napadalca

Poleg izjemnih rezultatov pa si v Dortmundu zadovoljno manejo roke tudi zaradi izjemnega poslovanja pri nakupih in prodaji nogometašev. V tem segmentu jim dejansko na svetu ni para.

Klub iz Severnega Porenja-Vestfalije je zgolj s prodajo šestih nogometašev v zadnjih dveh letih in pol zaslužil 347 milijonov evrov. Gre za prej omenjeno šesterico, za katero je ob prihodu v Dortmund klub skupaj zapravil le 66,5 milijonov evrov.

Uradno Aubameyang novi član Arsenala

Najlepši primer njihovega izjemnega poslovanja je prav Pulisic, katerega so brezplačno pripeljali še kot najstnika iz Združenih držav Amerike ter ga pred komaj dvema letoma priključili članski ekipi. Z njim so sicer imeli še velike načrte, a je nogometaš hrvaških korenin tako hitro eksplodiral, da je bilo povpraševanje preprosto preveliko. Mladi Američan ni hotel podaljšati pogodbe, saj si je od nekdaj želel nastopiti v Premierligi, zato so ga pri Borussii za ogromno vsoto prodali v Chelsea.

Foto: Profimedia Christian Pulisic

Bingo so zadeli tudi z Matsom Hummelsom, za katerega so Bayernu odšteli zgolj 7 milijonov evrov, ga razvili v enega izmed najboljših obrambnih nogometašev zadnjih desetih let ter ga prodali nazaj v München za 35 milijonov.

Za največjo Borussiino prodajo vseh časov pa zagotovo velja Ousmane Dembele, saj so z mladim francoskim draguljem zaslužili kar 100 milijonov evrov. Iz Rennesa so ga dobili namreč za 15 milijonov evrov, a so ga ekspresno prodali Barceloni za 115.

Prepoved Dembele ne sme ugasniti ali utišati telefona

 

Najuspešnejše Borussiine prodaje v zadnjih letih:

2016/17 Henrikh Mkhitaryan (Manchester United; prodan za 42 milijonov evrov, pripeljan za 27)

2016/17 Mats Hummels (Bayern München; prodan za 35 milijonov evrov, pripeljan za 7)

2016/17 Ilkay Gündogan (Manchester City; prodan za 27 milijonov evrov, pripeljan za 4)

2017/18 Ousmane Dembele (Barcelona; prodan za 115,5 milijonov evrov, pripeljan za 15)

2017/18 Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal; prodan za 63,75 milijonov evrov, pripeljan za 13)

2018/19 Christian Pulisic (Chelsea; prodan za 64,5 milijonov evrov, prišel brez odškodnine)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.