Prva Slovenka pod 25 sekundami

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Rekorden dan se nadaljuje.
Oglej si celoten članek

Plavalka ljubljanske Olimpije Neža Klančar se uvodni dan evropskega prvenstva v plavanju veseli že svojega četrtega državnega rekorda. V polfinalu na 50 m prosto je mlada Ljubljančanka s 24,96 še drugič danes izboljšala svoj osebni in nacionalni rekord ter osvojila 12. mesto. V kvalifikacijah je bila 11 stotink sekunde počasnejša.

Enaindvajsetletno Klančarjevo je nato čakal še nastop v finalu s štafeto 4 x 100 m prosto, ob njej pa so nastopile še Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Pintar. Slovenske plavalke so na koncu osvojile sedmo mesto. S 3:39,96 so se še enkrat spustile pod mejo štirih minut.

Dopoldan so Slovenke s 3:39,61 dosegle celo nov slovenski rekord, Neža Klančar pa s 54,49 tudi rekord na 100 m prosto. V popoldanskem finalu je počasneje plavala le Klančarjeva (54,82), ostale Slovenke pa so dosegle boljši plavalni dosežek, a bile v finalu nekaj "previdnejše ob predajah" in tam porabile bistveno več časa kot zjutraj ter za najboljšo znamko v državi zaostal za dobre tri desetinke.

Finale je razrešil tudi vprašanje o olimpijskih potnicah in že zdaj je možno z gotovostjo trditi, da Slovenk ne bo med najboljšimi 16 reprezentancami v Tokiu. V finalu so bile hitrejše namreč še Italijanke in Slovenija se lahko ponaša s tem, da je 15. najboljša reprezentanca na svetu, a žal na SP pred dvema letoma v Koreji ni nastopila v tej disciplini. Kar tri reprezentance, ki so se tedaj zavihtele med najboljših 12 in bodo plavale na Japonskem, pa so bile na prvenstvu 2019 v Koreji počasnejše od tokratnega dosežka Slovenk. Slovenija je v olimpijskih kvalifikacijah na 18. mestu in s tem druga v "čakalnici".

Zmage so se veselile Britanke Lucy Hope, Annsa Hopkin, Abbie Wood in Freya Anderson s 3:34,17. Srebro so osvojile Nizozemke in bron Francozinje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.