Šport
391 ogledov

Prva Slovenka pod 25 sekundami

Neža Klančar Profimedia
Rekorden dan se nadaljuje.

Plavalka ljubljanske Olimpije Neža Klančar se uvodni dan evropskega prvenstva v plavanju veseli že svojega četrtega državnega rekorda. V polfinalu na 50 m prosto je mlada Ljubljančanka s 24,96 še drugič danes izboljšala svoj osebni in nacionalni rekord ter osvojila 12. mesto. V kvalifikacijah je bila 11 stotink sekunde počasnejša.

Enaindvajsetletno Klančarjevo je nato čakal še nastop v finalu s štafeto 4 x 100 m prosto, ob njej pa so nastopile še Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Pintar. Slovenske plavalke so na koncu osvojile sedmo mesto. S 3:39,96 so se še enkrat spustile pod mejo štirih minut.

Dopoldan so Slovenke s 3:39,61 dosegle celo nov slovenski rekord, Neža Klančar pa s 54,49 tudi rekord na 100 m prosto. V popoldanskem finalu je počasneje plavala le Klančarjeva (54,82), ostale Slovenke pa so dosegle boljši plavalni dosežek, a bile v finalu nekaj "previdnejše ob predajah" in tam porabile bistveno več časa kot zjutraj ter za najboljšo znamko v državi zaostal za dobre tri desetinke.

Finale je razrešil tudi vprašanje o olimpijskih potnicah in že zdaj je možno z gotovostjo trditi, da Slovenk ne bo med najboljšimi 16 reprezentancami v Tokiu. V finalu so bile hitrejše namreč še Italijanke in Slovenija se lahko ponaša s tem, da je 15. najboljša reprezentanca na svetu, a žal na SP pred dvema letoma v Koreji ni nastopila v tej disciplini. Kar tri reprezentance, ki so se tedaj zavihtele med najboljših 12 in bodo plavale na Japonskem, pa so bile na prvenstvu 2019 v Koreji počasnejše od tokratnega dosežka Slovenk. Slovenija je v olimpijskih kvalifikacijah na 18. mestu in s tem druga v "čakalnici".

Zmage so se veselile Britanke Lucy Hope, Annsa Hopkin, Abbie Wood in Freya Anderson s 3:34,17. Srebro so osvojile Nizozemke in bron Francozinje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.