Šport
113 ogledov

Slovenke povozile nekdanji državni rekord

Neža Klančar Reševalni pas/Twitter
Slovenska četverica je za debelih osem sekund izboljšala državni rekord.

Slovenska ženska plavalna štafeta z Nežo Klančar, Katjo Fain, Janjo Šegel in Tjašo Pintar se je na evropskem prvenstvu v Budimpešti z novim slovenskim rekordom 3:39,61 kot peta uvrstila v večerni finale na 4 x 100 m prosto. Glede na aktualno stanje na mednarodnih lestvicah se je štafeta uvrstila tudi na olimpijske igre v Tokiu.

Slovenke so kar za 8,24 sekunde izboljšale prejšnji slovenski rekord, ki so ga leta 2012 dosegle mladinke Nastja Govejšek, Kaja Sajovec, Tjaša Pintar in Mojca Sagmeister ter Sloveniji priplavale zgodovinski prvi finale v tej prestižni plavalni disciplini na EP.

Zgodba skoraj spominja na sanjski razplet finala štafet 4 x 200 m prosto, ko so Sara Isaković, Anja Klinar, Urša Bežan in Mojca Sagmeister na EP 2012 prav tako na Madžarskem, takrat v Debrecenu, na 4 x 200 m osvojile bronasto odličje in se uvrstile na OI. Tudi tokrat je cilj olimpijski nastop, o tem pa bo odločal čas do konca kvalifikacij, ko bodo nekatere reprezentance še skušale izboljšati svoje dosežke.

Že v prvi predaji je s 54,49 Neža Klančar dosegla tudi nov slovenski rekord na 100 m prosto. Rekord z mladinskih OI 2018 v Buenos Airesu, kjer je osvojila odličje, je popravila za šest stotink sekunde. Pred tem je bila danes že rekordna na 50 m prosto, kjer si je priplavala polfinale.

neža klančar EP Šport Serija rekordov za Klančarjevo

"Res sem zadovoljna. Rekordna sem bila že na 50 m prosto, nato še na 100-metrski razdalji, kjer rekorda nisem pričakovala. Vedela sem, da lahko plavam pod 55 sekundami, a v dopoldanskem plavanju na rekord nisem računala. Popoldan moram še malo dodati. Vem, da imam še malo moči," je po tekmi za STA povedala Klančarjeva.

Kot je še povedala mlada Ljubljančanka, pritiska zaradi pričakovane olimpijske norme ni bilo. "Pred prvim nastopom seveda je malo treme. Nikakor pa to ni povezano z olimpijsko normo. To štafeto prav vse rade plavamo in prepričana sem, da bo popoldan še malo lažje. Tudi zaradi vzdušja. Vsi smo po lanski sezoni in odpovedi komaj čakali na tovrstno tekmovanje, kar se pozna tudi na dobrem vzdušju," je še dejala, preden se je odpravila na pripravo za popoldanska nastopa.

Izjemna izida sta dosegli tudi Fainova (54,77) in Šeglova (54,61) v drugi in tretji predaji, Pintarjeva (55,74) pa ima nekaj atomov rezerve za finale, saj je predvsem na prvi polovici proge začela malo prepočasi. Pred Slovenijo so se uvrstile Nizozemska (3:38,20), Danska (3:38,88), Velika Britanija (3:39,08) in Francija (3:39,25). Zaostale pa so Italijanke, Švedinje in Madžarke, ki bodo dopolnile finale.

Klančarjeva je bila na 50 m prosto 15., s 25,07 pa je lasten slovenski rekord s svetovnega prvenstva 2019 v Južni Koreji izboljšala za pet stotink sekunde.

Dobro formo je potrdila tudi Ravenčanka Janja Šegel, ki je s 25,56 osebni rekord popravila za dobri dve desetinki sekunde in bila 28. Slovenske nastope je na 400 m prosto odprl Mariborčan Martin Bau. S 3:51,89 je bil 22.

Sašo Boškan iz kranjskega Triglava je na 50 m hrbtno s 25,98 lasten slovenski rekord zgrešil za slabi dve desetinki sekunde in zasedel 38. mesto. Ravenčanka Daša Tušek je bila ob koncu sporeda na 800 m prosto 15. z izidom 8:53,44.

"S prvim dnevom smo več kot zadovoljni, kako tudi ne bi bili. Neža (Klančar, op. a) je podrla rekorda na 50 in 100 m prosto, rekordna je bila štafeta in se prebila v finale. Tudi ostali so glede na dosežke v sezoni nastopili zelo dobro. Upam, da bomo popoldan še kaj dodali in da bomo na koncu dneva še bolj zadovoljni," je po tekmi kvalifikacijske nastope ocenil selektor Gorazd Podržavnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.