Reči, ki delajo Salaha posebnega

Foto: Epa mohamed salah
Od težkega in napornega otroštva do statusa velikega zvezdnika.
Oglej si celoten članek

"Imel sem sedem let in na televiziji gledal ligo prvakov. Videl sem Ronalda, Zidana in Tottija ter pomislil, da si želim postati nogometaš. Takrat se je vse začelo," je dejal Mo Salah, ki v tej sezoni navdušuje v dresu Liverpoola, v vseh tekmovanjih je zabil 43 zadetkov in je eden izmed kandidatov za dobitnika zlate žoge, ki jo prejme najboljši nogometaš sveta v koledarskem letu.

Začetki so bili za otroka iz revne družine zelo skromni: "Žogo sem naredil iz nogavic, igral pa sem z bratom in prijatelji. Ko sem imel 14 let mi je najboljši prijatelj dejal, da bom postal najboljši na svetu." Pri 14 letih je sicer podpisal svojo prvo pogodbo z ekipo Arab Contractors.

Resna konkurenca Izzivalec, ki lahko konča prevlado Messija in Ronalda

"V šolo sem hodil samo med sedmo in deveto uro zjutraj. Od kluba sem dobil opravičilo, na njem je pisalo, da moram šolo zapustiti ob deveti uri, da bi pravočasno prišel na trening ob 14. uri. Za potovanje iz Kaira sem potreboval vsaj štiri ure in pol v eno smer, moral sem zamenjati tri avtobuse in vlak. V trening kamp sem prišel ob 14.00, včasih tudi ob 14.30, trening pa se je začel ob 15.30 ali 16.00. Trajal je do 18. ure, nato pa sem znova sedel na vlak in avtubuse. Vsak dan sem potoval po devet ur, to pa je trajalo pet let. domov sem prišel mrtvo utrujen, nekaj sem pojel in odšel spat. A imel sem svoje sanje, želel sem biti nogometaš," se spominja Salah.

Pri 16 letih je bil že član prve ekipe pri arab Contractors. "Šele takrat sem se zavedal, da mi bo morda le uspelo." Zdaj na teden zasluži po 100.000, pri tem pa ni pozabil na domovino. Trenutno financira gradnjo šole, finančno pa pomaga tudi lokalni bolnišnici.

Vodi tudi humanitarno organizacijo, ki skrbi za prehrano revnih. Pomagal je tudi državi, v državno blagajno je vplačal 210.000 britanskih funtov in tako vladi pomagal, da je obdržala tečaj egiptovskega funta. Ko je Salah zabil odločilni zadetek za uvrstitev Egipta na svetovno prvenstvo, mu je država namenila luksuzno vilo, a se je nogometaš zahvalil za darilo in prosil, da ta denar namenijo siromašnim otrokom.

Premier League Nogometaši povedali svoje

Salah je poznan še po eni lepi potezi. Nekoč so vlomili v hišo njegove družine, vlomilca pa so ujeli dva dni kasneje. Mo je prepričal svojega očeta, da vlomilca ni tožil, na koncu je slednjemu celo dal nekaj denarja z namenom, da si uredi življenje. Skušal mu je celo najti službo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.