Rekord in naslov prvaka za Muharja

Foto: AZS
Foto: AZS
Matija Muhar (Kranj) je na 23. evropskem prvenstvu v atletiki za starejše mladince, ki poteka v švedskem mestu Eskilstuna, v metu kopja osvojil zlato medaljo.
Oglej si celoten članek

Evropski mladinski naslov si je Matija Muhar priboril z metom 79,20 metra, s tem pa je tudi krepko izboljšal svoj slovenski mladinski rekord (77,60 m), ki ga je dosegel sredi marca letos.

Osemnajstletnik se je z metom, dolgim 72,91 m, in četrtim izidom kvalifikacij zanesljivo uvrstil v finale, kjer je nato osvojil že tretjo kolajno na velikih mladinskih tekmovanjih. Tokratni finalni nastop je Jeseničan, ki vadi pod taktirko trenerja Jožeta Satlerja, sicer začel neprepričljivo, saj je v uvodnem poskusu ostal brez izida, 68,60 m v drugi seriji pa je bilo tudi daleč od poznejšega boja za sam vrh.

V tretji seriji je napredoval s 76,42 metra, nato pa je v četrti seriji dosegel največjo daljavo dneva. Namerili so mu 79,20 metra. V naslednjih dveh serijah je s 76,43 in 77,80 m zmago le še potrdil. Drugi je bil domačin Simon Litzell (78,34 m), tretji pa Litovec Edis Matusevicius (77,48 m). Oba sta največji daljavi dosegla že v prvi seriji.

Muhar je 15. marca na evropskem zimskem pokalu v metih v portugalskem mestu Leiria osvojil zlato medaljo med mlajšimi člani do 23 let s tedanjim slovenskim mladinskim rekordom (77,60 m), ki ga je tokrat na Švedskem še izboljšal. Muhar, ki je končal zadnji letnik za medijskega tehnika v Radovljici, je lani na svetovnem prvenstvu za starejše mladince v ameriškem mestu Eugene v finalu meta kopja osvojil drugo mesto in postal svetovni mladinski podprvak. Predlani je postal svetovni mlajši mladinski prvak v ukrajinskem Donjecku. Kopje meče tudi njegov brat Mitja, ki je na študiju v ZDA.

Manj kot 20 ur pred njegovim uspehom je Veronika Domjan (Ptuj) v metu diska osvojila srebrno medaljo. Z metom 56,63 m je izboljšala svoj mladinski slovenski rekord in zaostala le za Nemko Vito Claudine (57,47). Uspeh sta dopolnili atletinji, ki sta se uvrstili v finalni del prvenstva. Maja Pogorevc je v teku na 400 m zasedla četrto mesto in s 53,76 izboljšala svoj osebni rekord ter le za 39 stotink zgrešila bron. Eva Mustar je v finalu troskoka končala na sedmem mestu z daljavo 12,80 m.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.