Šport
62 ogledov

Rekord in naslov prvaka za Muharja

Matija Muhar AZS
Matija Muhar (Kranj) je na 23. evropskem prvenstvu v atletiki za starejše mladince, ki poteka v švedskem mestu Eskilstuna, v metu kopja osvojil zlato medaljo.

Evropski mladinski naslov si je Matija Muhar priboril z metom 79,20 metra, s tem pa je tudi krepko izboljšal svoj slovenski mladinski rekord (77,60 m), ki ga je dosegel sredi marca letos.

Osemnajstletnik se je z metom, dolgim 72,91 m, in četrtim izidom kvalifikacij zanesljivo uvrstil v finale, kjer je nato osvojil že tretjo kolajno na velikih mladinskih tekmovanjih. Tokratni finalni nastop je Jeseničan, ki vadi pod taktirko trenerja Jožeta Satlerja, sicer začel neprepričljivo, saj je v uvodnem poskusu ostal brez izida, 68,60 m v drugi seriji pa je bilo tudi daleč od poznejšega boja za sam vrh.

V tretji seriji je napredoval s 76,42 metra, nato pa je v četrti seriji dosegel največjo daljavo dneva. Namerili so mu 79,20 metra. V naslednjih dveh serijah je s 76,43 in 77,80 m zmago le še potrdil. Drugi je bil domačin Simon Litzell (78,34 m), tretji pa Litovec Edis Matusevicius (77,48 m). Oba sta največji daljavi dosegla že v prvi seriji.

Muhar je 15. marca na evropskem zimskem pokalu v metih v portugalskem mestu Leiria osvojil zlato medaljo med mlajšimi člani do 23 let s tedanjim slovenskim mladinskim rekordom (77,60 m), ki ga je tokrat na Švedskem še izboljšal. Muhar, ki je končal zadnji letnik za medijskega tehnika v Radovljici, je lani na svetovnem prvenstvu za starejše mladince v ameriškem mestu Eugene v finalu meta kopja osvojil drugo mesto in postal svetovni mladinski podprvak. Predlani je postal svetovni mlajši mladinski prvak v ukrajinskem Donjecku. Kopje meče tudi njegov brat Mitja, ki je na študiju v ZDA.

Manj kot 20 ur pred njegovim uspehom je Veronika Domjan (Ptuj) v metu diska osvojila srebrno medaljo. Z metom 56,63 m je izboljšala svoj mladinski slovenski rekord in zaostala le za Nemko Vito Claudine (57,47). Uspeh sta dopolnili atletinji, ki sta se uvrstili v finalni del prvenstva. Maja Pogorevc je v teku na 400 m zasedla četrto mesto in s 53,76 izboljšala svoj osebni rekord ter le za 39 stotink zgrešila bron. Eva Mustar je v finalu troskoka končala na sedmem mestu z daljavo 12,80 m.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.