"Roglič nikoli več ne bo osvojil tritedenske dirke"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nekdanji nemški kolesarski as je prepričan, da Primož Roglič ne bo posegel po četrti zmagi na Vuelti.
Oglej si celoten članek

Jumbo-Visma in Primož Roglič sta na začetku tedna sporočila novico, ki je razveselila številne ljubitelje kolesarstva v Sloveniji, Zasavec je še pravočasno okreval po poškodbah, ki jih je dobil na Touru, in bo tako skušal še četrtič zapored osvojiti Vuelto. Postal bi prvi kolesar s takšnim dosežkom.

Medtem ko je precej poznavalcev kolesarstva prepričanih, da se bo Slovenec tudi tokrat potegoval za rdečo majico, pa je povsem nasprotnega mnenja nekdanji nemški kolesar Jens Vogt, ki zdaj opravlja vlogo strokovnega sodelavca pri televiziji Eurosport. "Primož ne bi nastopal na Vuelti, če bi mu prej uspelo slaviti na Touru. A to se ni zgodilo. Včasih je prišlo do padca, drugič je bil drugi. Če se bo vse odvijalo normalno, bo tokrat tretji na Vuelti. Moje stališče je tako, da Roglič v svoji karieri nikoli več ne bo osvojil enega izmed Grand Tourov," je izjavil Nemec.

Ko so ga povprašali za obrazložitev takšnega mnenja, je zmagovalec dveh etap na Touru in ene na Giru odvrnil: "Za moj okus ima preveč padcev. Njegov odstotek padcev je zelo visok, previsok. Za dodatek jo je še grdo skupil. Lani je na zadnji etapi dirke Pariz-Nica padel dvakrat. Kasneje je že dvakrat odstopil na Touru, leta 2020 pa se je na vso moč trudil in na predzadnji dan na gorskem kronometru izgubil dirko (proti Tadeju Pogačarju; op.p.). V tej sezoni je dobil kriterij Dauphine, vendar ni bil močnejši kot njegov prvi pomočnik Jonas Vingegaard. Še vedno menim, da je Roglič sposoben dobiti posamezne etape, majico za najboljšega hribolazca in se uvrstiti med pet na Giru, Touru in Vuelti, ne sodi pa več med kandidate za skupno zmago."

Voigt je nato naštel kar nekaj kolesarjev, ki so po njegovem mnenju močnejši od Rogliča. Pred Slovenca je uvrstil Taa Geoghegan Harta in Richarda Carapaza (oba Ineos Grenadiers), letošnjega zmagovalca Gira Jaija Hindleyja (Bora-hansgrohe), Simona Yatesa (BikeExchange-Jayco) in Remca Evenepoela (Quick-Step Alpha Vinyl).

"V glavnem: Carapaz, Geoghegan Hart, Yates in Evenepoel so močnejši od Rogliča. Joao Almeida iz moštva UAE Emirates bi tudi lahko presenetil," je kar nekoliko presenetljivo odgovarjal Voigt. 

Foto: Epa Primož Roglič

Povsem drugačno mnenje je podal že njegov stanovski kolega pri Eurosportu Robbie McEwan. "Rad bi rekel, da je glavni favorit Simon Yates, a v to dvomim zaradi količine kronometrov. Roglič še vedno lahko zmaga. Vem, da so sam in njegova ekipa naredili vse, da je dobro okreval. So zelo natančni, na voljo imajo vse pripomočke in če se je pojavil tu, pomeni, da je pripravljen. Mislim, da bo resnično dober," razmišlja nekdanji izjemni avstralski sprinter, ki je na tritedenskih dirkah zbral kar 24 etapnih zmag (12 na Giru in 12 na Touru).

"Po mojem mnenju Vuelta Rogliču ustreza in da je različna od Toura predvsem v tem, kako se je potrebno boriti, da si v ospredju glavnine. Gre za precej manj nervozno dirko. Tu so ceste pogosto zelo široke, ravne, vse je 'odprto'. Če mu bo uspelo ostati na kolesu, ga bo neverjetno težko premagati," pravi McEwen.

Prvič pred mediji Roglič končno spregovoril o resnosti poškodbe in pripravljenosti pred Vuelto

Tudi on je kot največje tekmece Rogliča izpostavil Yatesa, Hindleyja, Carapaza, Evenepoela. "Najbolj me zanima, kako se bo na Vuelti odrezal Evenepoel in kaj se je naučil od nastopa na Giru 2021. Zanima me, če je napredoval v kolesarja, ki se lahko bori za skupno zmago."

"Ne glede na poškodbe in potreben čas za okrevanje je Roglič zame favorit, mislim tudi, da se bo Yates odkupil za Giro, ko ga je ustavila poškodba kolena, Hindley pa bo nastopil s samozavestjo, ki jo dobiš z zmago na tritedenski dirki."

Za konec je med tiste, ki lahko presenetijo McEwen uvrstil še rojaka Bena O'Connorja (AG2R Citroen), ki ga vidi v prvi trojici: "Menim, da je sposoben hitro pozabiti na Tour in vse skupaj obrniti v svojo prid. Verjamem, da bo izjemno motiviran nastopil na Vuelti, prepričan sem, da bo na koncu stal na stopničkah."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:44 19. Avgust 2022.

    Vse je odvisno koliko je saniral poškodbe, forme še ni ker ni bilo pravih priprav, prvi teden mora zdržat, potem …

  • 12:37 19. Avgust 2022.

    Ocena nekoga ,ki ima etapne zmage par...nima pa na grandtouru vidne uverstitve med prvih 10 ...haššš

  • 09:22 19. Avgust 2022.

    Primožu se ni treba nikomur dokazovati. Zelim. mu da dirka neobremenjeno, itak je ze spisal zgodovino,... ampak ko pa taka …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.