Fantastičen nastop Pogačarja in Rogliča v deževnem kaosu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dirka po Franciji se je uradno začela! Yves Lampaert (QuickStep-Alpha Vinyl) je z zmago na prvi etapi tudi prvi nosilec rumene majice.
Oglej si celoten članek

Letošnja 109. Dirka po Franciji se je začela s 13,2 kilometrov dolgim tehnično zelo zahtevnim kronometrom po ulicah danske prestolnice Koebenhavna, katerega je dodatno začinilo močno deževje, ki je še otežilo dirkanje po ostrih ovinkih.

Na spolzkih cestah je bila lahko vsaka napaka usodna, ko so najboljši kolesarji na svetu morali najti ravno pravšnjo mejo med previdnostjo in napadalnostjo po spolzkih ostrih zavojih.

Foto: Cyclingstage Profil, 1. etapa

Danes sicer naša Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki sicer veljata za prva favorita v skupnem seštevku, nista bila med glavnimi kandidati, da bi že prvi dan oblekla rumeno majico vodilnega, saj so se na startu pojavili številni specialisti za ravninske kronometre. 

Med njimi so najvišje kotirali svetovni prvak Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), Švicarja Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) ter Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

Foto: Cyclingstage Profil, 1. etapa

Prvi kolesar se je s startne rampe v danski prestolnici pognal ob 16. uri, zadnji, ki pa tokrat ni bil branilec naslova Pogačar, temveč njegov moštveni kolega Marc Soler, pa je startal ob 18.55.

Kmalu je bilo na startu kar nekaj izmed glavnih favoritov, izmed katerih je pravi debakl doživel Bissegger, ki se je v kaotičnih razmerah kar dvakrat znašel na tleh in njegove sanje o rumeni majici so splavale po vodi. Povsem drugače pa je nastopil naslednji favorit, van der Poel, ki je suvereno prevzel vodstvo s časom 15:30.

Van der Poel pa ni mogel biti dolgo miren, saj se je njegovemu času izjemno približal naš Roglič, ki je po prihodu v cilj zasedel drugo mesto, z vsega 2,55 sekunde zaostanka (15:33).

Foto: Profimedia Primož Roglič

Med van der Poela in Rogliča sta se najprej uspela vriniti le še Mads Pedersen in Primožev moštveni kolega Jonas Vingegaard (oba 15:32), tako da je Roglič dolgo zasedal četrto mesto. S svojim kronometrom je zelo dobro opravil tudi Jan Tratnik, ki je za van der Poelom zaostal za 11 sekund in pol.

Nato pa je prišla na vrsto smetana kronometristov. Najprej je vodstvo prevzel Filippo Ganna s časom 15:27, a je takoj za Italijanom ciljno črto s še boljšim časom prečkal Wout van Aert, ki je postavil nov najboljši čas 15:22.

A tudi van Aertov čas je bil nemudoma ogrožen, saj je naravnost fantastično nastopil Pogačar, ki je s časom 15:24 zasedel drugo mesto ter si že po prvi kratki etapi prikolesaril kar zajetno prednost pred nekaterimi drugimi favoriti za skupni seštevek.

Za obema Slovencema so tako zaostali Bauke Mollema (15:34), Adam Yates (15:40), Geraint Thomas (15:42), Mattia Cattaneo (15:47), Aleksander Vlasov (15:48), Louis Meintjes (15:52), Daniel Felipe Martinez (16:01), Romain Bardet, Aleksej Lucenko (oba 16:02), Nairo Quintana (16:06), David Gaudu (16:07), Jack Haig (16:08), Damiano Caruso, Giulio Ciccone, Jakob Fuglsang (vsi trije 16:12), Enric Mas (16:13) in Ben O'Connor (16:18).

Foto: Profimedia Yves Lampaert

Ko pa je že delovalo, da bo prva rumena majica na letošnji Dirki po Franciji pripadla belgijskemu kolesarskemu zvezdniku, so se razmere nekoliko izboljšale in van Aerta je presenetil rojak iz vrst QuickStep-Alpha Vinyla Yves Lampaert, ki je v cilj prikolesaril s časom 15:17. Za 31-letnika je bila to 15. zmaga, od tega četrta v kronometrih in druga na tritedenskih dirkah (Vuelta 2017).

"Glava mi bo eksplodirala. Potihoma sem pričakoval čas v najboljši deseterici, na koncu pa sem ugnal vse najboljše v vožnji na čas. Ponosen sem na ta dosežek. Dobil sem prolog dirke po Franciji, o tem nisem niti sanjal. Ne vem, kdaj se bom začel zavedati tega dosežka," je čustveno s solzami v očeh sprva razlagal Lampaert.

"V vožnji na čas imamo vsi pravico na vso moč pritiskati na pedala, ampak da sem premagal Van Aerta, van der Poela, Ganno, je nekaj neverjetnega. Mislim, da razmere niso bile boljše. Vseeno je bilo mokro, v luknjah se je nabirala voda. Menim, da smo imeli enake razmere," se s tem, da je imel na trasi nekoliko boljše razmere, ni strinjal 31-letni Belgijec.

Kako so glasovali? Na koga bi stavili najboljši na svetu? Mohorič na Pogačarja, Roglič na...

Lampaert je z zmago na otvoritveni etapi tudi prvi vodilni kolesar na letošnji Dirki po Franciji. Pogačar je na koncu zasedel tretje mesto, Roglič pa osmo. Izkazal se je tudi Tratnik s 16. mestom. Matej Mohorič in Luka Mezgec, ki sta varovala voči za prihodnje etape, nista bila v ospredju. Mohorič(Bahrain Victorious) je za traso porabil natanko 16 minut in končal na 31. mestu. Mezgec (BikeExchange-Jayco) je bil z zaostankom 1:34 minute 143.

V soboto bo na sporedu druga etapa od Roskildeja do Nyborga (202,5 km). Predvidena je za sprinterje, v razplet pa bi lahko posegel tudi močan veter na 18 km dolgem mostu pred zaključkom etape.

* Izidi, 1. etapa (Koebenhavn, vožnja na čas, 13,2 km):
  1. Yves Lampaert (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)          15:17
  2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                    + 0:05
  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                0:07
  4. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)                 0:10
  5. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Deceuninck)        0:13
  6. Mads Pedersen (Niz/Trek-Segafredo)                   0:15
  7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               isti čas
  8. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      0:16
  9. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                   0:17
 10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Victorious)                 0:20
...
 16. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                 0:25
 31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)               0:43
143. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                 1:34
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.