Roglič popravil bled vtis in napredoval po lestvici

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovenski kolesar Primož Roglič se je v osmi etapi dirke po Španiji povzpel na tretje mesto skupne razvrstitve, kjer ima še naprej dobro minuto zaostanka za Remcom Evenepoelom.
Oglej si celoten članek

Avstralec Jay Vine je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Španiji. S tem je prišel še do druge etapne zmage na Vuelti, potem ko je slavil že v četrtek. Slovenski as Primož Roglič je v etapi osvojil sedmo mesto in deloval bolje kot pred dvema dnevoma. V skupnem seštevku, v katerem vodi Belgijec Remco Evenepoel, je napredoval na tretje mesto.

Za vodilnim Evenepoelom (Quick-Step Alpha Vinyl) Roglič (Jumbo-Visma) še naprej zaostaja 1:01 minute, drugi pa je Španec Enric Mas (Movistar), ki ima 28 sekund zaostanka za 22-letnim Belgijcem.

Velik preizkus Današnja zahtevna etapa bi lahko premešala karte pri vrhu

Na zadnjem vzponu sta potekali dve dirki. Med ubežniki je bilo hitro jasno, da je imel največ moči zmagovalec šeste etape Vine (Alpecin-Deceuninck). Avstralec se je šest kilometrov pred koncem odlepil od zasledovalcev in nato sam nadaljeval proti vrhu vzpona na Collau Fancuayo (10,1 km/7,9 %).

Četudi je bil ves dan v begu, je 26-letni Avstralec tudi na najtežjem delu vzpona zadržal prednost pred najboljšimi v glavnini ter ostalimi ubežniki, med katerimi se mu je najbolj približal Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), ki je zaostal 43 sekund. Tretje mesto je v etapi pripadlo Estoncu Reinu Taaramäeju (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je na koncu skoraj ujel Solerja.

"Že na prvem vzponu se mi ni zdelo, da bi se lahko danes z ubežniki udarili za etapno zmago. Zdelo se mi je, da so nas kar intenzivno lovili, zato sem se odločil, da na prvih vzponih poskusim zbrati čim več točk za majico najboljšega hribolazca. Potem pa smo v dolini zelo dobro sodelovali predvsem po zaslugi ekipe Groupama-FDJ, ekipa vodilnega na dirki pa je bolj kot ne nadzorovala položaj. Bolj kot smo prihajali bližje cilju, bolj sem začel razmišljati tudi o etapni zmagi," je po etapi dejal Vine.

Foto: Epa Jay Vine

Šestindvajsetletnik iz Townsvilla pred letošnjo dirko po Španiji še nikoli ni slavil, zdaj pa je že pri dveh zmagah, ki sta si med seboj precej podobni. Tudi tokrat se je približno šest kilometrov pred ciljem otresel tekmecev. "Aleksej Lucenko je prvi napadel, zato sem se mu odločil slediti. Ko pa je nehal narekovati ritem, sem videl, da ne bo več napadel, zato sem poskusil na podoben način kot pred dvema dnevoma; približno 20, 25 minut na polno do cilja. Narekoval sem močan ritem, po kilometru in pol ter pred najzahtevnejšim delom vzpona pa opazil, da za mano ni več nikogar," je še razložil Avstralec.

V ozadju je močan ritem na zadnjem vzponu narekovala ekipa Quick-Step Alpha Vinyl za svojega kapetana Evenepoela, ki pa je posledično hitro porabil vse svoje pomočnike. Štiri kilometre pred koncem je Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) napadel, z njim pa so ostali le štirje kolesarji, med njimi tudi Roglič.

Dvomi Strokovnjak: "Rogliča bi moralo skrbeti"

Nato je ritem v zadnjih treh kilometrih narekoval kar Evenepoel sam, ki je s seboj odpeljal Masa in Rogliča. Slednji je tokrat ujel boljši dan, v zadnjem delu zahtevnega vzpona s povprečnim naklonom deset odstotkov v zadnjih štirih kilometrih je ves čas sledil Evenepoelu in Masu ter v cilj kot šesti pripeljal natanko 1:20 minute za Vinom.

V nedeljo bo na sporedu še ena zahtevna etapa od Villaviciose do Les Praeresa (171,4 km). Kolesarje čaka pet kategoriziranih vzponov, daleč najtežji pa je slabe štiri kilometre dolg zadnji s povprečnim naklonom kar 13 odstotkov in odseki, na katerih se cesta pokonci postavi tudi z več kot 20 odstotki.

Nagovoril rivala Roglič ni vedel, da ga snema kamera, razkritje močno odmeva

Izidi (La Pola Llaviana - Collau Fancuaya, 153,4 km):
 1. Jay Vine (Avs/Alpecin-Deceuninck)              4:05:25
 2. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)              + 0:43
 3. Rein Taaramäe (Est/Intermarche-Wanty-Gobert)  isti čas
 4. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                  0:47
 5. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step)                  1:20
 6. Enric Mas (Špa/Movistar)                      isti čas
 7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
 8. Simon Yates (VBr/Bikeexchange)                    1:33
 9. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)       isti čas
10. Sebastian Reichenbach (Švi/Groupama-FDJ)          1:42
...
34. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                4:31
...

* skupno (8/21):
 1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step)              29:28:19
 2. Enric Mas (Špa/Movistar)                        + 0:28
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   1:01
 4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)           1:47
 5. Tao Hart Geoghegan (VBr/Ineos Grenadiers)         1:54
 6. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                2:02
 7. Simon Yates (VBr/Bikeexchange)                    2:05
 8. Joao Almeida (Por/UEA Team Emirates)              2:44
 9. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                  2:51
10. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                   2:59
...
32. Jan Polanc (Slo/UEA Team Emirates)               10:28
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:17 28. Avgust 2022.

    A še ni nič "a š ti tud padu"? Bo pa kmalu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.