Favoriti "slovenske" etape so se pošteno ušteli

Foto: Twitter Primož roglič
18. etapa Dirke po Italiji je bila zadnja priložnost za sprinterje, ki pa so se pošteno ušteli, saj je le nekaj dolžin kolesa pred njimi v cilj prikolesaril ubežnik Damiano Cima. Etapo so sicer zaznamovali izjemni slovenski navijači.
Oglej si celoten članek

Kolesarji so se na 102. izvedbi slovitega Gira pomerili še na 18. etapi letošnje dirke. 222-kilometrska razmeroma lahka preizkušnja se je začela v Olangu/Valdaori na nadmorski višini 1096 metrov.

Kolesarji so se uvodoma povzpeli na Valica di Cimabanche (1530 m), temu pa je sledil dolg spust do mesta Ponte nelle Alpi (400 m). 

Ni predaje Tak načrt ima nesrečni Roglič za nadaljevanje Gira

Kljub zelo eksplozivnemu startu in številnim napadom, se je naš današnji beg izoblikoval šele po 50 km dirke, prav med spustom proti Ponte nelle Alpiju. Sestavljali so ga Nico Denz (AG2R), Damiano Cima (Nippo Vini Fantini) ter Mirco Maestri (Bardiani)

V pretežno ravninski etapi jih je pričakal še vzpon četrte kategorije na Pieve d'Alpago (691 m), nato pa so se kolesarji spustili proti Coneglianu (60 m). Trasa se je nato rahlo spuščala do cilja v Santa Maria di Sali, ki leži le 13 metrov nad morjem.

Foto: Twitter

Ubežniki so si privozili maksimalno prednost 6 minut in ves čas je delovalo, da imata sprinterski ekipi Bore Hansgrohe in FDJ-a, katerih kolesarja bijeta velik boj za ciklamno majice, vse pod nadzorom.

A bolj kot se je bližal cilj, vztrajnejši so bili ubežniki in počasneje se je topila njihova prednost, ki je pod eno minuto padla šele znotraj zadnjih sedmih kilometrov.

Ko pa je že izgledalo, da so prva tri mesta oddana, pa je vodilna trojica začela preveč taktizirati in najboljši sprinterji letošnjega Gira so se jim bliskovito bližali.

Prvi se je tako za napad odločil Denz, ki pa je hitro omagal, njegovo zavetrje pa je izkoristil Cima, ki je za las ugnal Pascala Ackermanna (Bora Hansgrohe) in Simonea Consonnija (UAE Team Emirates).

Za skupni seštevek sicer precej nerazburljivo etapo, saj so vsi favoriti prišli v cilj v času zmagovalca, pa so začinili slovenski ljubitelj kolesarstva, ki so našega Primoža Rogliča, trenutno tretjega v skupni razvrstitvi Gira in še vedno enega izmed glavnih favritov za končno zmago, prišli vzpodbujat v Italijo.

Slovenski klanec Roglič: Ob zvokih Golice in zastavah je vse lažje

Njihova prisotnost nikakor ni ostala neopažena, saj so na številčno slovensko udeležbo opozorili tudi v Rogličevi ekipi. "Super podpora za Roglo," so zapisali.

Vodilni kolesar dirke pa še naprej ostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), drugi pa domačin Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida). Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) ostaja na tretjem mestu v skupnem seštevku. Carapaz je ohranil 1:54 minute pred Nibalijem in 2:16 minute pred Rogličem. Jan Polanc (UAE Team Emirates) na 11. mestu zaostaja 9:20.

Foto: Profimedia Giro

Do konca letošnjega Gira so le še tri etape. Italijanska pentlja se bo sklenila v nedeljo v Veroni z vožnjo na čas.

* Izidi, 222 km (Valdaora - Santa Maria di Sala):
 1. Damiano Cima (Ita/Nippo-Vini Fantini-Faizane)             4:56:04
 2. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe)
 3. Simone Consonni (Ita/UAE Team Emirates)
 4. Florian Senechal (Fra/Deceuninck-QuickStep)
 5. Ryan Gibbons (JAR/Dimension Data)
 6. Manuel Belletti (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
 7. Davide Cimolai (Ita/Israel Cycling Academy)
 8. Arnaud Demare (Fra/Groupama-FDJ)
 9. Sean Bennett (ZDA/EF Education First)
10. Mirco Maestri (Ita/Bardiani CSF)
...
 35. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
 39. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)
 40. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                       vsi isti čas

- skupno:
  1. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)                          79:44:22
  2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)                   +    1:54
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                             2:16
  4. Mikel Landa (Špa/Movistar)                                  3:03
  5. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                          5:07
  6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                             6:17
  7. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                            6:48
  8. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                          7:13
  9. Pavel Sivakov (Rus/Ineos)                                   8:21
 10. Davide Formolo (Ita/Bora-Hansgrohe)                         8:59
 11. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                               9:20
...
114. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)                          3:30:56
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.