Roglič znova pometel s konkurenco, rdeča majica je vse bližje!

Foto: Epa
Foto: Epa
Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zmagovalec 8. etape Dirke po Španiji, potem ko je na vzponu na Moncalvillo v zadnjem kilometru uspel zlomiti Richarda Carapaza (Ineos), pa je še bližje rdeči majici, katero zaenkrat še vedno drži izjemni Ekvadorec.
Oglej si celoten članek

Izjemno zanimiva 8. etapa letošnje Vuelte se je odločila v zadnjem kilometru, ko sta med seboj obračunala oba najboljša kolesarja letošnje izvedbe Dirke po Španiji - Primož Roglič in Richard Carapaz.

Drugače kot na Touru Roglič razkril, kako bo ekipa v prihodnjih dneh povsem spremenila pristop

Na izjemno strmem zaključnem vzponu na Moncalvillo se je za močnejšega izkazal Kisovčan, ki je lepo napredoval tudi v skupnem seštevku, kjer se je povzpel na drugo mesto, za Ekvadorcem pa zaostaja le še za 13 sekund.

Foto: Epa Primož Roglič

Etapa se je sicer začela zelo eksplozivno, saj so si napadi sledili od samega začetka. Beg se je tako uspel izoblikovati šele po 15 kilometrih, ko so se v ospredju znašli Robert Stannard, Stan Dewulf, Tosh Van der Sande, Benjamin Dyball, Angel Madrazo, Rui Costa, Jasper Philipsen, Julien Simon in Rémi Cavagna.

Privozili so si prednost petih minut, preden je glavnina, kjer je tokrat največ dela opravila ekipa Movistar, ki je narekovala tempo za svojega mladega zvezdnika Enrica Masa, vzela stvari v svoje roke.

V drugem delu zelo razgibane etape sta namreč kolesarje pričakala zelo zahtevna vzpona na Puerto de le Rassa (2. kategorije) in Alto de Moncalvillo, španska ekipa pa je želela razbiti glavnino že na prvem vzponu, tako da je bil tudi beg obsojen na propad. Ubežniki so bili ujeti ob vznožju poslednjega vzpona.

Foto: Epa Vuelta

Toda ekipa Movistarja je s svojim brutalnim tempom nekoliko pretiravala, tako da sta bila dva izmed glavnih favoritov, ki sta se znašla v težavah na zadnjem vzponu, prav dva zvezdnika te španske ekipe, Alejandro Valverde in Marc Soler, prav tako pa je odpadel tudi kolesar nemške ekipe Bora Hansgrohe, Felix Großschartner.

Izmed najboljših kolesarjev se je prvi za napad odločil drugi iz skupnega seštevka, Hugh Carthy, kateremu se je pridružil Sepp Kuss, ki pa je zgolj nadzoroval napad nevarnega Angleža.

V strahu po izgubi rdeče majice je tako napad moral pokriti Carapaz, ki pa je do vodilne dvojice pripeljal tudi preostale favorite za skupni seštevek.

Ko so kolesarji ujeli vodilno dvojico, je nemudoma z napadom poizkusil Kuss, tokrat pa je Carapazu v lovu za vodilnim kolesarjem lahko sledil le Roglič, ki je bil tik za Ekvadorčevim zadnjim kolesom tudi takrat, ko je ta švignil mimo Kussa.

Ker pa je bilo vseeno še nekoliko prezgodaj za epski spopad Carapaz-Roglič, je v naslednjih metrih vendarle uspelo priključiti tudi Carthyju, Danu Martinu in Aleksandru Vlasovu. Slednji je celo poizkusil izkoristiti dejstvo, da ni nevaren v skupnem seštevku, zato je silovito napadel v upanju, da ga nihče izmed favoritov ne bo imel namen loviti.

A tu se je mladi Rus močno motil. Izjemnemu Rogliču je namreč zadišala zmaga ter dodatne bonusne sekunde. V zadnjem kilometru je s silovitim napadom prehitel Vlasova, sledil pa mu je lahko le Carapaz, a tudi vztrajni Ekvadorec ni imel rešitve za razpoloženega Slovenca, ki je razliko v zadnjih metrih le še povečeval ter prečkal ciljno črto 13 sekund pred svojim najnevarnejšim tekmecem, prav toliko pa zdaj v skupnem seštevku zaostaja za njim.

Zasavec je po drugi etapni zmagi na letošnji dirki s četrtega napredoval na drugo mesto, pred tretjeuvrščenim Ircem Danom Martinom, ki je bil tretji tudi v današnji etapi, ima 15 sekund prednosti.


* Izidi 8. etape (Logrono-Alto de Moncalvillo, 164 km):
  1. Primoz Roglič (Slo/Jumbo-Visma)            4:07:08
  2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers    +    0:13
  3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)    0:19
  4. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                 0:25
  5. Hugh Carthy (VBr/EF)                          0:33
  6. Wout Poels (Niz/Bahrain McLaren)              0:35
  7. Enric Mas (Špa/Movistar)                      0:54
  8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)               isti čas
  9. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)         1:33
 10. Clement Champoussin (Fra/AG2R la Mondiale)    1:37

- skupni vrstni red:
  1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)    32:31:06
  2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)           +   0:13
  3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)    0:28
  4. Hugh Carthy (VBr/EF)                          0:44
  5. Enric Mas (Špa/Movistar)                      1:54
  6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe)      3:28
  7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)     isti čas
  8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)             3:35
  9. Marc Soler (Špa/Movistar)                     3:40
 10. Wout Poels (Niz/Bahrain McLaren)              3:47
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.