Rogličeva ekipa žrtev škandalozne odločitve: "Uci, sram vas je lahko!"

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Usoda moštvenega kolega Primoža Rogliča je sprožila burne odzive.
Oglej si celoten članek

Devetmesečna prepoved nastopanja za Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma), moštvenega kolega prvega kolesarja sveta Primoža Rogliča, zaradi incidenta na avgustovski dirki po Poljski, kjer je v ciljnem sprintu spremenil smer in povzročil hudo nesrečo, v kateri jo je grdo skupil Fabio Jakobsen, je močno razburila ljubitelje kolesarstva.

Smrtno nevarno Huda kazen Rogličevemu kolegu za povzročeno grozljivko

Štirindvajsetletni Jakobsen, ki je po nesreči dva dni preživel v umetni komi, nekaj časa pa je bil celo v življenski nevarnosti, je v domovini prestal dve rekonstrukcijski operaciji obraza, njegovo stanje pa se počasi izboljšuje. Nedavno je na družbenih omrežjih izrazil željo po čim prejšnji vrnitvi na kolo, čeprav ga v letu 2021 čaka še nekaj operativnih posegov.

Skrušeni Groenewegen, ki je prevzel odgovornost in ponižno sprejel strogo kazen Mednarodne kolesarske zveze (Uci), se nesreče, katero je sam označil za "črn madež njegove kariere", spominja s solznimi očmi, ob tem pa srčno upa, da bo Jakobsen lahko nemoteno nadaljeval svojo športno pot. 

V teh težkih časih mu je podpora izkazala tudi Jumbo-Visma, s katero bo sodeloval tudi po izteku kazni 7. maja 2021.

Foto: Profimedia Dylan Groenewegen, nesreča Dirka po Poljski Odločitev Uci-ja za devetmesečni suspenz je naletela na buren odziv stroke in navijačev. Ti so namreč prepričani, da so sankcije pretirane, saj jih je Uci sprejel na podlagi katastrofalnih posledic in ne napake, za katero je bil odgovoren kolesar.

Krovni zvezi obenem očitajo, da je v popolnoma zanemarila odgovornost organizatorjev, ki so se na dirko pripravljali več mesecev, krivdo pa je raje v celoti preložila na kolesarja.

"Grozljiva odločitev Uci-ja. Popolna sramota," se je glasil eden od odzivov. "Kar slabo mi je ob tem. Brez upoštevanja realnosti, v kateri se je znašel kolesar, ki mora živeti s posledicami. Brez razmisleka o slabi kvaliteti zaščitne ograde," je zapisala ogorčena novinarka Orla Chennaoui"Kje so sankcije za organizatorje? Ali bomo odslej suspendirali vsakega kolesarja, ki zapelje s poti? To je popolnoma nesorazmerno," so zapisali pri La Flamme Rogue. Na odgovor Uci-ja, da pri določanju sankcij stremijo k pravičnosti in doslednosti, pa so dodali: "Ne bi rekli, da je devetmesečni suspenz za enega kolesarja, medtem ko jo drugi v podobnih primerih odnesejo brez posledic, odraz 'pravičnosti ali doslednosti.'"

Foto: Epa Dylan Groenewegen dirka po Poljski množičen padec

Ogorčen nad epilogom je bil tudi škotski novinar Richard Moore. "Kazen ni sorazmerna s prekrškom. Ustvarili so smešen precedens. Odločitev temelji na posledicah nesreče in ne na dejanju, ki je pripeljalo do nje. Obenem Uci in organizatorje razbremenjuje kakršnekoli odgovornosti za nevarnost v zaključku etape ali nedelujoče ograde," je zapisal. "Groenewehen je odločitev sprejel v delčku sekunde ob razbijanju srca, organizatorji so dirko načrtovali več mesecev," se je glasil še en pomenljiv zapis na to temo.

Irski novinar Cillian Kelly je ob tej priložnosti opozoril na popustljivost Uci-ja v zvezi z dopinškimi grešniki. "Groenewgen je pač naredil, kar je naredil. Od začetka je sodeloval z Uci-jem in dobil devet mesecev. Kolesarji ekipe US Postal so naredili, kar so naredili. Nato so več let lagali o tem. Na koncu so pod prisilo sodelovali z USADO in dobili šest mesecev," je zapisal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:17 13. November 2020.

    Odločevalci so hoteli biti všečni. Jasno je, da ne bodo udarili po sebi, ker bi se mogoče morali vprašati, kdo …

  • 00:50 13. November 2020.

    Od mene bi fasal doživljensko prepoved !

  • 21:53 12. November 2020.

    Še premal je dobil

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.