Rooney za zmago vragov, petarda Barçe

Foto: Žurnal24 Manchester United je moral na zmago na Stamford Bridgeu čakati dolgih devet let. Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Barcelona : Šahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : Šahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : %C5%A0ahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : Šahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : Šahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : Šahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : %C5%A0ahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : Šahtar Foto: Žurnal24 Barcelona : Šahtar Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1 Foto: Žurnal24 Chelsea : Manchester United 0:1
V prvih tekmah četrtfinala Lige prvakov v nogometu sta dvignjenih glav igrišče zapustila Manchester United, ki je slavil na gostovanju pri Chelseaju (0:1), in Barcelona, ki je doma s 5:1 ugnala Šahtar.
Oglej si celoten članek

V prvih 20 minutah srečanja v Londonu je Manchester United pokazal, da ima najbolj granitno obrambo v Ligi prvakov. Rdeči vragi so do tekme s Chelseajem namreč prejeli le dva zadetka, v gosteh pa celo nobenega.

Z izjemo priložnosti Didierja Drogbaja, ki je v 17. minuti neoviran z desne strani kazenskega prostora močno streljal pod prečko, žogo pa je Van der Sar odbil v kot, Chelsea ni resneje ogrozil vrat čete Alexa Fergusona. Manchester je v drugi polovici prvega polčasa počasi prevzemal pobudo in povedel iz prve prave priložnosti. V 24. minuti je Michael Carrick povsem z desne strani poslal dolgo podajo na levo stran do Ryana Giggsa, ki je prodrl v kazenski prostor vse do leve vratnice, kjer je žogo zavrnil do osamljenega Wayna Rooneyja. Ta je z enajstih metrov natančno meril, žoga pa se je od desne vratnice odbila v gol. To je bil peti gol Rooneyja v karieri proti Chelseaju. Tekma se je dokončno razživela tik ob koncu prvega dela, ko je po predložku Fernando Torres žogo s konico čevlja preusmeril v levo vratnico, žoga se je odbila do Franka Lamparda, ki je močno streljal, a je z golove črte posredoval Patrice Evra. Že v naslednjem napadu je močan strel Lamparda obranil še Van der Sar.

Chelsea tudi v drugem polčasu ni mogel povezati niti ob izjemno organizirani igri gostov, ki so prežali na nasprotne napade. Londončani so imeli najlepšo priložnost v 74. minuti, ko je Jose Bosingwa poslal oster predložek v kazenski prostor, točno na glavo Torresa. Španec je s težkega položaja natančno streljal z glavo, eden junakov v vrstah rdečih vragov Van der Sar pa je s skrajnimi močmi žogo odbil. Najbolj sporna situacija se je zgodila v 90. minuti, ko je rezervist Florent Malouda pobegnil Evraju, ki ga je podrl na 15 metrih, sodnik pa je ob protestih domačih navijačev in nogometašev le zamahnil z roko.

Manchester United, ki je na Stamford Bridgeu slavil prvič po devetih letih, ima pred povratnim srečanjem prihodnji torek pred domačimi navijači lepo prednost, da se uvrsti v polfinale. 

Brez presenečenja na Camp Nouu
Nogometaši Barcelone so tekmo odprli sanjsko: z golom Andresa Inieste že v drugi minuti tekme. Ta je izkoristil odbito podajo Lionela Messija do Davida Ville in osamljen v kazenskem prostoru rutinirano spravil žogo za hrbet ukrajinskega vratarja Andreja Pjatova. Gostje so uvodni šok hitro prebrodili in takoj udarili na drugi strani. A po treh izjemnih priložnostih – eno je imel Luiz Adriano, dve pa Willian Borges Ukrajinci vendarle niso uspeli izenačiti. Barçelona je v nadaljevanju prvega dela pokrpala luknje v obrambi – kjer je zaradi poškodbe manjkal Carles Puyol – in prek Danija Alvesa ob izteku 33. minute prišla do vodstva z 2:0. Izjemno natančno podajo Inieste je utekajoči Brazilec izkoristil, potem ko je žogo iznajdljivo sprejel tik pred Pjatovom, ki je lahko le z očmi pospremil, kako je Brazilčeva žoga odšla v gol.

V drugem polčasu je Barcelona nadaljevala pohod na morebitno polfinalno srečanje z Realom iz Madrida in prek Gerarda Piqueja, ki je zadel po podaji Xavija iz kota, povedla s 3:0. Nekaj upanja je gostom vlil gol Jaroslava Rakitskega, ki je s kolenom premagal katalonskega čuvaja mreže Victorja Valdesa. A Katalonci so le slabo minuto kasneje že vodili s 4:1, potem ko je že v naslednji akciji z roba kazenskega prostora Pjatova premagal Seydou Keita. Ukrajinci so v nadaljevanju prišli še do vratnice Luiza Adriana, toda v 86. minuti so se morali sprijazniti še s petim zadetkom v svoji mreži. Xavi je po lepi podaji Alvesa Camp Nou popeljal v huronsko slavje ... Prednost pred povratno tekmo v Donjecku je tako ogromna!

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi:
Barcelona : Šahtar Donjeck 5:1 (2:0)
Iniesta (2), Alves (33), Pique (53), Keita (61), Xavi (86); Rakitski (60)

Chelsea : Manchester United 0:1 (0:1)
Rooney (24)

* - Povratni tekmi bosta v torek, 12. aprila

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.