Šport > Nogomet
14 ogledov

Rooney za zmago vragov, petarda Barçe

Manchester United je moral na zmago na Stamford Bridgeu čakati dolgih devet let.
1/19
Žurnal24 main
V prvih tekmah četrtfinala Lige prvakov v nogometu sta dvignjenih glav igrišče zapustila Manchester United, ki je slavil na gostovanju pri Chelseaju (0:1), in Barcelona, ki je doma s 5:1 ugnala Šahtar.

V prvih 20 minutah srečanja v Londonu je Manchester United pokazal, da ima najbolj granitno obrambo v Ligi prvakov. Rdeči vragi so do tekme s Chelseajem namreč prejeli le dva zadetka, v gosteh pa celo nobenega.

Z izjemo priložnosti Didierja Drogbaja, ki je v 17. minuti neoviran z desne strani kazenskega prostora močno streljal pod prečko, žogo pa je Van der Sar odbil v kot, Chelsea ni resneje ogrozil vrat čete Alexa Fergusona. Manchester je v drugi polovici prvega polčasa počasi prevzemal pobudo in povedel iz prve prave priložnosti. V 24. minuti je Michael Carrick povsem z desne strani poslal dolgo podajo na levo stran do Ryana Giggsa, ki je prodrl v kazenski prostor vse do leve vratnice, kjer je žogo zavrnil do osamljenega Wayna Rooneyja. Ta je z enajstih metrov natančno meril, žoga pa se je od desne vratnice odbila v gol. To je bil peti gol Rooneyja v karieri proti Chelseaju. Tekma se je dokončno razživela tik ob koncu prvega dela, ko je po predložku Fernando Torres žogo s konico čevlja preusmeril v levo vratnico, žoga se je odbila do Franka Lamparda, ki je močno streljal, a je z golove črte posredoval Patrice Evra. Že v naslednjem napadu je močan strel Lamparda obranil še Van der Sar.

Chelsea tudi v drugem polčasu ni mogel povezati niti ob izjemno organizirani igri gostov, ki so prežali na nasprotne napade. Londončani so imeli najlepšo priložnost v 74. minuti, ko je Jose Bosingwa poslal oster predložek v kazenski prostor, točno na glavo Torresa. Španec je s težkega položaja natančno streljal z glavo, eden junakov v vrstah rdečih vragov Van der Sar pa je s skrajnimi močmi žogo odbil. Najbolj sporna situacija se je zgodila v 90. minuti, ko je rezervist Florent Malouda pobegnil Evraju, ki ga je podrl na 15 metrih, sodnik pa je ob protestih domačih navijačev in nogometašev le zamahnil z roko.

Manchester United, ki je na Stamford Bridgeu slavil prvič po devetih letih, ima pred povratnim srečanjem prihodnji torek pred domačimi navijači lepo prednost, da se uvrsti v polfinale. 

Brez presenečenja na Camp Nouu
Nogometaši Barcelone so tekmo odprli sanjsko: z golom Andresa Inieste že v drugi minuti tekme. Ta je izkoristil odbito podajo Lionela Messija do Davida Ville in osamljen v kazenskem prostoru rutinirano spravil žogo za hrbet ukrajinskega vratarja Andreja Pjatova. Gostje so uvodni šok hitro prebrodili in takoj udarili na drugi strani. A po treh izjemnih priložnostih – eno je imel Luiz Adriano, dve pa Willian Borges Ukrajinci vendarle niso uspeli izenačiti. Barçelona je v nadaljevanju prvega dela pokrpala luknje v obrambi – kjer je zaradi poškodbe manjkal Carles Puyol – in prek Danija Alvesa ob izteku 33. minute prišla do vodstva z 2:0. Izjemno natančno podajo Inieste je utekajoči Brazilec izkoristil, potem ko je žogo iznajdljivo sprejel tik pred Pjatovom, ki je lahko le z očmi pospremil, kako je Brazilčeva žoga odšla v gol.

V drugem polčasu je Barcelona nadaljevala pohod na morebitno polfinalno srečanje z Realom iz Madrida in prek Gerarda Piqueja, ki je zadel po podaji Xavija iz kota, povedla s 3:0. Nekaj upanja je gostom vlil gol Jaroslava Rakitskega, ki je s kolenom premagal katalonskega čuvaja mreže Victorja Valdesa. A Katalonci so le slabo minuto kasneje že vodili s 4:1, potem ko je že v naslednji akciji z roba kazenskega prostora Pjatova premagal Seydou Keita. Ukrajinci so v nadaljevanju prišli še do vratnice Luiza Adriana, toda v 86. minuti so se morali sprijazniti še s petim zadetkom v svoji mreži. Xavi je po lepi podaji Alvesa Camp Nou popeljal v huronsko slavje ... Prednost pred povratno tekmo v Donjecku je tako ogromna!

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi:
Barcelona : Šahtar Donjeck 5:1 (2:0)
Iniesta (2), Alves (33), Pique (53), Keita (61), Xavi (86); Rakitski (60)

Chelsea : Manchester United 0:1 (0:1)
Rooney (24)

* - Povratni tekmi bosta v torek, 12. aprila

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.