Sagadin: "Proti pretepanju se nismo znašli"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Selektor slovenske košarkarske reprezentance do 20 let Zmago Sagadin z optimizmom pričakuje evropsko prvenstvo, ki bo v Domžalah, Kranjski Gori in Ljubljani potekalo od 12. do 22. julija.
Oglej si celoten članek

Kdo spada med favorite evropskega prvenstva (EP)?
Do zdaj sem videl pet ali šest ekip, na EP pa jih bo nastopilo 16. Težko bi karkoli napovedal. Če spadajo Litovci, Španci in Srbi v sam vrh, lahko rečem, da se z njimi lahko kosamo. Delamo dobro, igramo doma, zato z optimizmom pričakujem EP.

Ste zadovoljni s formo?
Je solidna, a lahko bi bila tudi boljša. Igramo v valovih; nekatere tekme so dobre, nekatere pa slabše. Težave imamo zlasti, ko tekmec zaigra trdo, ostro, agresivno in na meji prekrška. Takrat začnemo jokati in se ukvarjamo s sodniki, namesto da bi se fizično uprli nasprotniku. Res pa je, da so v Španiji tekmo z domačini nekorektno sodili španski sodniki, v Srbiji, kjer smo igrali proti Srbom, pa srbski. Oboji so dopuščali pretepanje in tu se nismo znašli. Vendar bodo tekmeci zaigrali ostro tudi na EP, temu se moramo upreti. Poleg tega moramo popraviti skok, ki ga izgubljamo. To ni dobro, saj skok lahko odloča posamezni dvoboj.

Dober skok je včasih tudi odraz želje. Je težava v glavah?
Ne vem. Tu je skupina še neformiranih fantov, ki so šele pri k od košarke, čeprav jih nekateri mediji povzdigujejo. Manjkata jim dve leti trdega dela, da bi se lahko šli neko resnejšo košarko. Trenutno so samo polizdelek. V enem mesecu kaj bistvenega ne morem storiti, lahko pa jih v tem času prisilim, da delajo trdo, da razmišljajo, da poskušajo vsak trening izkoristiti za milimeter napredka. Prepričan sem, da mi bo to uspelo. Napredovali bodo.

Kaj želite doseči na EP?
Ta sistem je izjemno krut. V 11 dneh moraš odigrati devet tekem, če se uvrstiš v boj za kolajne. To je prekruto. Ta sistem mora Fiba zamenjati. Upam, da bodo vsi preživeli, nedvomno pa je, da se bomo bojevali za visoka mesta. Nekaj nadarjenosti imamo, izkušeni smo dovolj. Za vsako tekmo bomo dobro pripravljeni.

Foto: Saša Despot Prepelič Salin Helios Domžale Union Olimpija liga Telemach za prvaka Ali fantje čutijo pritisk? Veliko se govori tudi o kolajni.
Jaz jih s tem ne obremenjujem. Nihče jim ne bo naložil tega bremena.

Kako pa njihove klubske prihodnosti vplivajo na pripravo?
Ne vem. Moštvo poskušamo nekoliko izolirati od tega, zato smo tudi v Domžalah. Fante želimo čim bolj odmakniti od pritiska agentov, skavtov ... Poskušamo držati nekoliko intimnejše vzdušje. Jasno pa je, da imajo vsi telefone, in verjetno se jih klicari. Lahko bi delali bolje, lahko bi bili nekoliko bolj osredotočeni, je pa tu vsaj pol reprezentantov, ki iščejo nov klub. Tako niso stoodstotno pri svojem delu.

Kako spremljate zadeve pri Olimpiji?
To, kar se dogaja, je prava tragedija. Upam, da bo Olimpija ostala vsaj evroligaški klub.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.