Šport > Košarka
8 ogledov

Sagadin: "Proti pretepanju se nismo znašli"

Sagadin Mlajši člani U-20 Slovenija reprezentanca trening priprave Domžale Saša Despot
Selektor slovenske košarkarske reprezentance do 20 let Zmago Sagadin z optimizmom pričakuje evropsko prvenstvo, ki bo v Domžalah, Kranjski Gori in Ljubljani potekalo od 12. do 22. julija.

Kdo spada med favorite evropskega prvenstva (EP)?
Do zdaj sem videl pet ali šest ekip, na EP pa jih bo nastopilo 16. Težko bi karkoli napovedal. Če spadajo Litovci, Španci in Srbi v sam vrh, lahko rečem, da se z njimi lahko kosamo. Delamo dobro, igramo doma, zato z optimizmom pričakujem EP.

Ste zadovoljni s formo?
Je solidna, a lahko bi bila tudi boljša. Igramo v valovih; nekatere tekme so dobre, nekatere pa slabše. Težave imamo zlasti, ko tekmec zaigra trdo, ostro, agresivno in na meji prekrška. Takrat začnemo jokati in se ukvarjamo s sodniki, namesto da bi se fizično uprli nasprotniku. Res pa je, da so v Španiji tekmo z domačini nekorektno sodili španski sodniki, v Srbiji, kjer smo igrali proti Srbom, pa srbski. Oboji so dopuščali pretepanje in tu se nismo znašli. Vendar bodo tekmeci zaigrali ostro tudi na EP, temu se moramo upreti. Poleg tega moramo popraviti skok, ki ga izgubljamo. To ni dobro, saj skok lahko odloča posamezni dvoboj.

Dober skok je včasih tudi odraz želje. Je težava v glavah?
Ne vem. Tu je skupina še neformiranih fantov, ki so šele pri k od košarke, čeprav jih nekateri mediji povzdigujejo. Manjkata jim dve leti trdega dela, da bi se lahko šli neko resnejšo košarko. Trenutno so samo polizdelek. V enem mesecu kaj bistvenega ne morem storiti, lahko pa jih v tem času prisilim, da delajo trdo, da razmišljajo, da poskušajo vsak trening izkoristiti za milimeter napredka. Prepričan sem, da mi bo to uspelo. Napredovali bodo.

Kaj želite doseči na EP?
Ta sistem je izjemno krut. V 11 dneh moraš odigrati devet tekem, če se uvrstiš v boj za kolajne. To je prekruto. Ta sistem mora Fiba zamenjati. Upam, da bodo vsi preživeli, nedvomno pa je, da se bomo bojevali za visoka mesta. Nekaj nadarjenosti imamo, izkušeni smo dovolj. Za vsako tekmo bomo dobro pripravljeni.

Prepelič Salin Helios Domžale Union Olimpija liga Telemach za prvaka | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ali fantje čutijo pritisk? Veliko se govori tudi o kolajni.
Jaz jih s tem ne obremenjujem. Nihče jim ne bo naložil tega bremena.

Kako pa njihove klubske prihodnosti vplivajo na pripravo?
Ne vem. Moštvo poskušamo nekoliko izolirati od tega, zato smo tudi v Domžalah. Fante želimo čim bolj odmakniti od pritiska agentov, skavtov ... Poskušamo držati nekoliko intimnejše vzdušje. Jasno pa je, da imajo vsi telefone, in verjetno se jih klicari. Lahko bi delali bolje, lahko bi bili nekoliko bolj osredotočeni, je pa tu vsaj pol reprezentantov, ki iščejo nov klub. Tako niso stoodstotno pri svojem delu.

Kako spremljate zadeve pri Olimpiji?
To, kar se dogaja, je prava tragedija. Upam, da bo Olimpija ostala vsaj evroligaški klub.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.