Šest desetletij rokometa v Trbovljah

Foto: RD Rudar
Foto: RD Rudar
V soboto, osmega septembra, bodo rokometaši v Trbovljah praznovali častitljiv jubilej. Tamkajšnji rokometni klub bo obeležil 60 let svojega delovanja.
Oglej si celoten članek

"Trboveljski rokomet se v slovenskem prostoru ponaša z dolgoletno tradicijo, ki jo je treba negovati še naprej. To je pomembno zlasti zdaj, ko so uspeli vzgojiti kar nekaj mladih rokometašev, ki kažejo vrhunski talent in bodo v nekaj letih tvorili jedro nove članske ekipe," so zapisali na portalu Srčno Trbovlje.si.

Tako kot v drugih večjih slovenskih krajih so tudi v Trbovljah na začetku igrali veliki rokomet, in sicer na nogometnem igrišču. Trboveljčani so naslov prvaka v velikem rokometu osvojili že v sezoni 1956/57. Ženski ekipi, ki je bila prav tako ustanovljena leta 1952, pa je ta podvig, to je naslov prvakinj, uspel že celo eno sezono prej. Vzporedno z začetki velikega rokometa so se igralci preizkušali tudi v manjši različici tega športa, predhodniku današnjega rokometa. Prav slednji je leta 1958 v tedanji Jugoslaviji povsem nadomestil velikega.

Bogata zgodovina

Rudar Trbovlje pa je potreboval dobrih deset let, da je tudi v malem rokometu dosegel enega svojih največjih uspehov. Bilo je v sezoni 1963/64, ko se je z osvojitvijo naslova republiškega prvaka kot prvi med slovenskimi rokometnimi moštvi uvrstil v jugoslovansko zvezno ligo. Ekipa, ki ji je to uspelo, se je vpisala v trboveljsko rokometno zgodovino kot zlata selekcija, obdobje, v katerem je vse mesto dihalo za rokomet, pa kot zlato obdobje trboveljskega rokometa. Žal je to obdobje trajalo le tri sezone, v sezoni 1966/67 se je namreč Rudar poslovil od zvezne lige.

V sezoni 1990/91 je Rudar po 26 letih spet osvojih naslov republiškega prvaka. V družbi najboljših slovenskih ekip je vztrajal šest let, nato pa iz nje izpadel, vanjo pa se znova vrnil v sezoni 1999/2000. A ta zgodba je imela slab konec, Trboveljčani so leta 2010 zaradi finančnih težav izstopili iz elitne slovenske lige in nato začeli z načrtnim delom v mlajših selekcijah, ki se v nižjih starostnih kategorijah že obrestuje.

Praznovanje jubileja

Ob 60. obletnici, ki jo trboveljski rokomet praznuje letos, bodo priredili revijalno tekmo velikega rokometa, ki bo na Stadionu Rudar 8. septembra, z začetkom ob 16. uri. Pomerili se bosta ekipi Veterani/Torcida in sedanji člani RD Rudar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.