Šport
90 ogledov

Šest desetletij rokometa v Trbovljah

RD Rudar RD Rudar
V soboto, osmega septembra, bodo rokometaši v Trbovljah praznovali častitljiv jubilej. Tamkajšnji rokometni klub bo obeležil 60 let svojega delovanja.

"Trboveljski rokomet se v slovenskem prostoru ponaša z dolgoletno tradicijo, ki jo je treba negovati še naprej. To je pomembno zlasti zdaj, ko so uspeli vzgojiti kar nekaj mladih rokometašev, ki kažejo vrhunski talent in bodo v nekaj letih tvorili jedro nove članske ekipe," so zapisali na portalu Srčno Trbovlje.si.

Tako kot v drugih večjih slovenskih krajih so tudi v Trbovljah na začetku igrali veliki rokomet, in sicer na nogometnem igrišču. Trboveljčani so naslov prvaka v velikem rokometu osvojili že v sezoni 1956/57. Ženski ekipi, ki je bila prav tako ustanovljena leta 1952, pa je ta podvig, to je naslov prvakinj, uspel že celo eno sezono prej. Vzporedno z začetki velikega rokometa so se igralci preizkušali tudi v manjši različici tega športa, predhodniku današnjega rokometa. Prav slednji je leta 1958 v tedanji Jugoslaviji povsem nadomestil velikega.

Bogata zgodovina

Rudar Trbovlje pa je potreboval dobrih deset let, da je tudi v malem rokometu dosegel enega svojih največjih uspehov. Bilo je v sezoni 1963/64, ko se je z osvojitvijo naslova republiškega prvaka kot prvi med slovenskimi rokometnimi moštvi uvrstil v jugoslovansko zvezno ligo. Ekipa, ki ji je to uspelo, se je vpisala v trboveljsko rokometno zgodovino kot zlata selekcija, obdobje, v katerem je vse mesto dihalo za rokomet, pa kot zlato obdobje trboveljskega rokometa. Žal je to obdobje trajalo le tri sezone, v sezoni 1966/67 se je namreč Rudar poslovil od zvezne lige.

V sezoni 1990/91 je Rudar po 26 letih spet osvojih naslov republiškega prvaka. V družbi najboljših slovenskih ekip je vztrajal šest let, nato pa iz nje izpadel, vanjo pa se znova vrnil v sezoni 1999/2000. A ta zgodba je imela slab konec, Trboveljčani so leta 2010 zaradi finančnih težav izstopili iz elitne slovenske lige in nato začeli z načrtnim delom v mlajših selekcijah, ki se v nižjih starostnih kategorijah že obrestuje.

Praznovanje jubileja

Ob 60. obletnici, ki jo trboveljski rokomet praznuje letos, bodo priredili revijalno tekmo velikega rokometa, ki bo na Stadionu Rudar 8. septembra, z začetkom ob 16. uri. Pomerili se bosta ekipi Veterani/Torcida in sedanji člani RD Rudar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.