Odlični Domen Prevc ogrozil norveško dominacijo

Foto: Epa Domen Prevc.
Foto: Epa Domen Prevc.
Na največji letalnici na svetu je bila na sporedu tekma v posamični konkurenci.
Oglej si celoten članek

Zadnjo tekmo v Vikersundu je dobil Norvežan Robert Johansson pred rojakoma Andreasom Stjernenom in Danielom Andrejem Tandejem. Četrti je bil Domen Prevc, ki je v finalu pridobil dve mesti. Tilen Bartol je v drugi seriji izgubil pet mest in bil na koncu 13., Peter Prevc pa se je v finalu s 26. prebil na končno 14. mesto. Točke sta osvojila še Jernej Damjan na 24. in Nejc Dežman na 28. mestu.

Rezultate posamične tekme v Vikersundu si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Poljak Kamil Stoch je bil šesti na tekmi za svetovni pokal smučarjev skakalcev na velikanki v Vikersundu in je že pred finalom v Planici osvojil veliki kristalni globus.

Stoch, olimpijski zmagovalec in zmagovalec novoletne turneje, je skupno zmago v pokalu osvojil drugič. Zmagal je tudi v točkovanju norveške turneje štirih skakalnic "Raw-Air" in je s tem dobil 60.000 evrov.

Bravo! Lepšega vabila v Planico si ne bi mogli želeti

Po odlični predstavi na sobotni ekipni tekmi je na posamični preizkušnji v lov na visoke uvrstitve krenilo šest Slovencev. Na petkovih kvalifikacijah so si nastop zagotovili Peter Prevc, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Tilen Bartol, Domen Prevc in Nejc Dežman. Prekratek je bil le Anže Semenič.

Kot prvi od Slovencev je nastopil Dežman. Po dolgem čakanju zaradi premočnega vetra je poletel 201 meter (167,2 točke). Tudi Lanišek je moral čakati na svoj polet, zmogel pa je le 182,5 metra (147,6 točke) in se poslovil od finala. Damjan je poletel dlje od predhodnih rojakov, pristal pri 212 metrih (187,2 točke) in si suvereno zagotovil drugo serijo.

Kot 24. po vrsti je nastopil Poljak Kamil Stoch in z 223 metrov dolgim poskusom (204,0 točke) prevzel vodstvo. Še dlje je nekaj minut kasneje poletel Bartol, zmogel 225,5 metra (205,8 točke) in ugnal slovitega Poljaka. Še daljši je bil Domen Prevc z 229 metri (207,4 točke) in se povzpel na prvo mesto po 32 tekmovalcih. 

Boljša od obeh slovenskih mladeničev sta bila nato Nemec Markus Eisenbichler z 232 metri in Avstrijec Stefan Kraft z 221,5 metra. Peter Prevc je v dobrih vetrovnih pogojih skočil le 201 meter (172,0 točke), a se vseeno prebil v finale.

Ob koncu prve serije so svojo letalsko dominacijo prikazali Norvežani. Najdaljši je bil Andreas Stjernen z 239 metri, drugi je bil Robert Johansson z 232 metri, tretji pa Daniel Andre Tande z 231,5 metra.

Domen Prevc je zasedel šesto, Bartol sedmo mesto, Damjan je bil 16., finale pa sta si prislužila še Peter Prevc s 26. in Dežman z 28. mestom. Brez druge serije je ostal Lanišek, bil je 35.

Ekipni duh "Domen se je sekiral, a smo ga vsi hitro potolažili"

Dežman je v drugi seriji skočil le 181 metrov (323,6 točke). Peter Prevc je nastopil precej bolje kot v prvo, pristal pri 232,5 metra (385,3 točke) in močno popravil svojo uvrstitev. Slabo je skočil Damjan, poletel le 189,5 metra (356,6 točke) in zdrsnil po razpredelnici.

Bartol v finalu ni ponovil prvega poskusa, zmogel je le 202 metra (391,5 točke) in padel izven prve deseterice. Zadnji slovenski adut Domen Prevc je bil precej daljši z 239,5 metra in prevzel vodstvo pred nastopom zadnje peterice.

Stefan Kraft je zaostal za Domnom Prevcem, tako kot tudi Markus Eisenbichler. Slovenca je z vrha sklatil domačin Daniel Andre Tande z 243 metri, še boljši od rojaka je bil Robert Johansson z 246 metri. Vodilni po polovici tekme Andreas Stjernen je po 235 metrov dolgem poskusu padel na končno drugo mesto.

Več sledi!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.