Ševa pokopal Švede

Foto: Reuters ukrajinski navijač, ukrajina švedska Foto: Reuters švedski navijači, ukrajina švedska euro 2012 Foto: Reuters ukrajina švedska larsson konopljanka Foto: Reuters ukrajina švedska timoščuk kallstrom Foto: Reuters ukrajina švedska jarmolenko Foto: Reuters ukrajina švedska zlatan ibrahimović Foto: Reuters ukrajina švedska oleg blohin Foto: Reuters ukrajina švedska erik hamren Foto: Reuters ukrajina švedska ibra Foto: Reuters Ševčenko Melberg Ukrajina Švedska Euro 2012 Foto: Reuters ukrajina švedska ševčenko Foto: Reuters Ševčenko Ukrajina Švedska Euro 2012 Foto: Reuters Ševčenko Ukrajina Švedska Euro 2012 Foto: Reuters Gusev Ševčenko Ukrajina Švedska Euro 2012
Sogostitelji Eura 2012, Ukrajinci, so na Olimpijskem stadionu v Kijevu premagali reprezentanco Švedske v drugem dvoboju skupine D. Junak srečanja je bil veteran Andrej Ševčenko, ki je zadel dvakrat. Prva tekma med Francijo in Anglijo se je končala z neodločenim izidom 1:1.
Oglej si celoten članek

Reprezentanci Ukrajine in Švedske sta se do te tekme srečali trikrat in sicer vedno na prijateljskih tekmah. Junija 2008 so na Švedskem slavili Ukrajinci z 0:1, februarja lani na Cipru se je končalo neodločeno 1:1, avgusta lani pa so v Ukrajini Švedi slavili z 0:1.

Previden začetek

Bolj agresivno in napadalno so tekmo odprli Ukrajinci, Švedi so se pričakovano odločili za malce bolj previden začetek. V uvodnih minutah si ekipi nista priigrali konkretnih priložnosti. Prvič je po zadetku zadišalo v 17. minuti po dobrem predložku Zlatana Ibrahimovića, Pjatov je poizkus odbil, nato pa so domačini razčistili situacijo v svojem kazenskem prostoru. Ob koncu 23. minute je po hitrem protinapadu do priložnosti prišel ukrajinski kapetan Andrej Ševčenko, a je z desne strani sprožil mimo daljše vratnice.

V 31. minuti prvi strel v okvir ukrajinskih vrat, z desne strani je prešibak strel sprožil Marcus Rosenberg. Štiri minute kasneje je za domače poizkusil Andrej Voronin, le dve minuti zatem pa je z razdalje dobro poizkusil še Konopljanka, že v naslednji minuti pa je po fliperju v švedskem kazenskem prostoru do strela prišel Jarmolenko, a so Švedi strel blokirali.

Švedska je odgovorila že v 39. minuti, ko je po predložku Ibrahimović z glavo zadel levo vratnico ukrajinskih vrat. V 42. minuti je Gusev z desne dobro podal v kazenski prostor, Konopljanka pa je žogo z volejem poslal visoko prek vrat.

Živahen drugi polčas

V 52. minuti so Švedi prišli v vodstvo. Po daljši kombinaciji je žoga na levi strani kazenskega prostora prišla do Kallstroma, ki je pred vrati našel Ibrahimovića, ta pa je iz petih metrov rutinirano zadel.

Ukrajinci so se vrnili v igro že tri minute kasneje, po predložku z desne strani, je z glavo zadel Andrej Ševčenko. Ukrajina se ni ustavila in v 61. minuti so poskus Voronina Švedi odbili v kot, iz katerega so Ukrajinci povedli. Andrej Ševčenko je pobegnil Ibrahimoviću in na prvi vratnici z glavo neubranljivo zadel.

Švedi so skušali izenačiti, v 76. minuti Ibra poizkuša iz 20 metrov, Pjatov pa je strel odbil. Devet minut pred koncem rednega dela je Ševčenko odšel z igrišča ob stoječih ovacijah, zamenjal ga je Artem Milevskij. V 83. minuti je sledil prosti strel za Ukrajino, Nazarenko je sprožil preko gola.

Švedi so pritiskali in poizkušali na silo, a so Ukrajinci zelo dobro stali na zelenici. Zelo dobro so držali žogo, a Švedi so v zadnji minuti rednega dela vseeno prišli do izvrstne priložnosti. Elmander je žogo iz ugodnega položaja, po dobro izigrani akciji Švedske, poslal čez vrata Pjatova. V 93. minuti pa je najbolj izkušen v švedski vrsti, Olof Mellberg, zapravil lepo priložnost, žogo je z levico namreč poslal čez ukrajinski gol.

Ukrajina je lahko začela slaviti prvo zmago na evropskih prvenstvih.

Postavi:
Ukrajina: Pjatov, Selin, Kačeridi, Mikhalik, Timoščuk, Gusev, Jarmolenko, Nazarenko, Konopljanka (od 90. Dević), Ševčenko (od 81. Milevskij) , Voronin (od 85. Rotan)

Švedska: Isaksson, Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson, Elm, Larsson (od 68. Wilhelmsson), Källström, Ibrahimović, Toivonen (od 62. Svensson), Rosenberg (od 71. Elmander)

 

EP v nogometu, skupina D, prvi tekmi:


Francija : Anglija 1:1 (1:1) (Donjeck)
Nasri (39); Lescott (30)


Ukrajina : Švedska 2:1 (0:0) (Kijev)
Ševčenko (55, 62) ; Ibrahimović (52)
Rumeni kartoni: / ; Kallstrom (11), Elm (83)
Rdeči kartoni: /

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.