Šport
15 ogledov

Ševa pokopal Švede

ukrajina švedska larsson konopljanka
1/14
Reuters
Sogostitelji Eura 2012, Ukrajinci, so na Olimpijskem stadionu v Kijevu premagali reprezentanco Švedske v drugem dvoboju skupine D. Junak srečanja je bil veteran Andrej Ševčenko, ki je zadel dvakrat. Prva tekma med Francijo in Anglijo se je končala z neodločenim izidom 1:1.

Reprezentanci Ukrajine in Švedske sta se do te tekme srečali trikrat in sicer vedno na prijateljskih tekmah. Junija 2008 so na Švedskem slavili Ukrajinci z 0:1, februarja lani na Cipru se je končalo neodločeno 1:1, avgusta lani pa so v Ukrajini Švedi slavili z 0:1.

Previden začetek

Bolj agresivno in napadalno so tekmo odprli Ukrajinci, Švedi so se pričakovano odločili za malce bolj previden začetek. V uvodnih minutah si ekipi nista priigrali konkretnih priložnosti. Prvič je po zadetku zadišalo v 17. minuti po dobrem predložku Zlatana Ibrahimovića, Pjatov je poizkus odbil, nato pa so domačini razčistili situacijo v svojem kazenskem prostoru. Ob koncu 23. minute je po hitrem protinapadu do priložnosti prišel ukrajinski kapetan Andrej Ševčenko, a je z desne strani sprožil mimo daljše vratnice.

V 31. minuti prvi strel v okvir ukrajinskih vrat, z desne strani je prešibak strel sprožil Marcus Rosenberg. Štiri minute kasneje je za domače poizkusil Andrej Voronin, le dve minuti zatem pa je z razdalje dobro poizkusil še Konopljanka, že v naslednji minuti pa je po fliperju v švedskem kazenskem prostoru do strela prišel Jarmolenko, a so Švedi strel blokirali.

Švedska je odgovorila že v 39. minuti, ko je po predložku Ibrahimović z glavo zadel levo vratnico ukrajinskih vrat. V 42. minuti je Gusev z desne dobro podal v kazenski prostor, Konopljanka pa je žogo z volejem poslal visoko prek vrat.

Živahen drugi polčas

V 52. minuti so Švedi prišli v vodstvo. Po daljši kombinaciji je žoga na levi strani kazenskega prostora prišla do Kallstroma, ki je pred vrati našel Ibrahimovića, ta pa je iz petih metrov rutinirano zadel.

Ukrajinci so se vrnili v igro že tri minute kasneje, po predložku z desne strani, je z glavo zadel Andrej Ševčenko. Ukrajina se ni ustavila in v 61. minuti so poskus Voronina Švedi odbili v kot, iz katerega so Ukrajinci povedli. Andrej Ševčenko je pobegnil Ibrahimoviću in na prvi vratnici z glavo neubranljivo zadel.

Švedi so skušali izenačiti, v 76. minuti Ibra poizkuša iz 20 metrov, Pjatov pa je strel odbil. Devet minut pred koncem rednega dela je Ševčenko odšel z igrišča ob stoječih ovacijah, zamenjal ga je Artem Milevskij. V 83. minuti je sledil prosti strel za Ukrajino, Nazarenko je sprožil preko gola.

Švedi so pritiskali in poizkušali na silo, a so Ukrajinci zelo dobro stali na zelenici. Zelo dobro so držali žogo, a Švedi so v zadnji minuti rednega dela vseeno prišli do izvrstne priložnosti. Elmander je žogo iz ugodnega položaja, po dobro izigrani akciji Švedske, poslal čez vrata Pjatova. V 93. minuti pa je najbolj izkušen v švedski vrsti, Olof Mellberg, zapravil lepo priložnost, žogo je z levico namreč poslal čez ukrajinski gol.

Ukrajina je lahko začela slaviti prvo zmago na evropskih prvenstvih.

Postavi:
Ukrajina: Pjatov, Selin, Kačeridi, Mikhalik, Timoščuk, Gusev, Jarmolenko, Nazarenko, Konopljanka (od 90. Dević), Ševčenko (od 81. Milevskij) , Voronin (od 85. Rotan)

Švedska: Isaksson, Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson, Elm, Larsson (od 68. Wilhelmsson), Källström, Ibrahimović, Toivonen (od 62. Svensson), Rosenberg (od 71. Elmander)

 

EP v nogometu, skupina D, prvi tekmi:


Francija : Anglija 1:1 (1:1) (Donjeck)
Nasri (39); Lescott (30)


Ukrajina : Švedska 2:1 (0:0) (Kijev)
Ševčenko (55, 62) ; Ibrahimović (52)
Rumeni kartoni: / ; Kallstrom (11), Elm (83)
Rdeči kartoni: /

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.