Šport
26 ogledov

Vikingi nad domačine s protinapadi

Andrej Ševčenko se vrača v Dinamo iz Kijeva. Žurnal24 main
Druga današnja tekma bo odigrana na olimpijskem stadionu v Kijevu, sicer srečnem prizorišču za slovenski nogomet. Sogostitelji Ukrajinci se bodo pomerili z neugodnimi Švedi.

Čeprav je Ukrajina debitant na evropskih prvenstvih, pa imajo Ukrajinci že pestro zgodovino nastopov na zboru najboljših evropskih reprezentanc. Navsezadnje je bilo kar sedem izmed enajstih igralcev prve postave Sovjetske zveze leta 1988, ko so Sovjeti prišli do finala in tam izgubili proti Nizozemski, rojenih v Ukrajini.
Sedanjost je malce manj blesteča, a ukrajinski nogomet je že vrsto let v vzponu, tako na reprezentančni kot klubski ravni. Njihov selektor Oleg Blohin se je sicer pritoževal nad naivno igro branilcev in nad neučinkovitimi napadalci, a kljub temu bodo domačini storili vse, da pripravijo presenečenje. Če bi ukrajinskemu uspehu sploh lahko rekli presenečenje, saj jih mnogi uvrščajo celo v krog favoritov. Mladen Rudonja je za naš časopis napovedal njihovo uvrstitev vsaj v polfinale.
Ta turnir bo najbrž tudi zadnje reprezentančno dejanje za Andreja Ševčenka, ki sicer ni več takšen napadalec kot nekoč, a je še vedno idol navijačev.

Neobremenjeni Švedi

Švedi na prvenstvo prihajajo neobremenjeni. Niso več tako obrambno naravnani kot še pred nekaj leti pod vodstvom Larsa Lagerbacka, ampak imajo strahovito hiter in kakovosten prehod v napad, kjer kraljuje supertalent Zlatan Ibrahimović. V kvalifikacijah so tako dosegli kar 31 zadetkov.
Švedski selektor Erik Hamren je na vprašanje, kako se bodo njegovi varovanci spopadli s pritiskom ukrajinskega občinstva, odgovoril, da se bodo Švedi pretvarjali, da so rumeno-modri navijaški rekviziti pač v podporo njihovega moštva. Tudi ta izjava priča o sproščenosti v taboru vikingov.

Zanimivosti

Olof Mellberg bo nastopil že na svojem petem velikem tekmovanju, do zdaj je odigral vse minute vseh tekem.
Erik Hamren je vpoklical kar devet igralcev, ki štejejo 30 ali več let, kar je največ izmed vseh ekip na Euru 2012.
Kim Kallstrom si je s sedmimi asistencami v kvalifikacijah delil prvo mesto v tej kategoriji z Nemcem Mesutom Özilom in Madžarom Balaszem Dzsudzsakom.

Od vseh igralcev na Euru 2012 je Andrej Ševčenko prvi debitiral za svojo državo, in sicer že leta 1995.
Ukrajinci so edina reprezentanca na turnirju brez igralca, ki bi si klubski kruh služil v Veliki Britaniji.
le dva Ukrajinca, Andrej Voronin in Anatolij Timoščuk, ne igrata v svoji domači ligi.


Obe reprezentanci sta se doslej srečali trikrat. Junija 2008 so na Švedskem slavili Ukrajinci z 0:1, februarja lani na Cipru se je končalo neodločeno 1:1, avgusta lani pa so v Ukrajini Švedi slavili z 0:1.

Verjetni postavi:

Ukrajina (4-3-1-2): Pjatov; Husjev, Hačeridi, Mihalik, Selin; Timoščuk, Nazarenko, Konoplianka; Jarmolenko; Dević, Ševčenko.

Švedska (4-2-3-1): Isaksson; Lustig, Mellberg, Ollson, Granqvist; Elm, Kallstrom; Rosenberg, Ibrahimović, Larsson; Toivonen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.