Šport
23 ogledov

Ševčenko pri 36-ih na prvem Euru

ševčenko ukrajina reprezentanca ukrajinska Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca je Ukrajini pred 12 leti ukradla sanje, da bi ta prvič zaigrala na evropskem prvenstvu. Letos ji bo vendarle uspelo - in to na domačem prvenstvu.

Kvalifikacije:

Podobno kot Poljska tudi Ukrajina kot gostiteljica ni nastopila v tokratnih kvalifikacijah. Na edini letošnji prijateljski tekmi je v Kijevu premagala Izrael. Lani je odigrala kar 12 pripravljalnih srečanj. Pred rumeno-modro posadko, kakor se imenuje zaradi značilnih dresov v ukrajinskih nacionalnih barvah, so kapitulacijo podpisali Uzbekistan, Bolgarija, Estonija in Avstrija. Zgodilo pa se je tudi pet porazov. Zakrivili sta jih med drugim Francija in Italija, a tudi tokratna tekmica v skupini Švedska, ki je lani avgusta v Harkivu slavila z 1:0.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Najbližje Euru doslej je bila Ukrajina konec leta 1999, ko se je v dodatnih kvalifikacijah merila s Slovenijo, a je njene načrte v kijevskem snežnem metežu prekrižal zadetek Mirana Pavlina. Selektorja Olega Blohina boli glava ob nakopičenih težavah z vratarji. Zadnji je poškodbo rame staknil z 92 reprezentančnimi nastopi prekaljeni čuvaj mreže kijevskega Dinama Oleksandr Šovkovski. Že prej je moral selektor prečrtati Oleksandra Ribko zaradi uporabe prepovedanih diuretikov in bržkone tudi Andrija Dikana zaradi poškodbe. Omenjeni smoli navkljub se navijači sprašujejo, kam lahko Ukrajina seže na krilih domače evforije ter z mozaikom mladih talentov, kot je Andrij Jarmolenko, in izkušenejših fantov. Na čelu z najznamenitejšim ukrajinskim nogometašem vseh časov Andrijem Ševčenkom, ki se je na jesen kariere vrnil v Dinamo, Bayernovim vezistom Anatolijem Timoščukom, prvim Ukrajincem, ki je kdajkoli zaigral za Barcelono, Dmitrom Čigrinskim …

Miran Pavlin Zlatko Zahovic gol zadetek veselje proslavljanje proslava slavje | Avtor: Reuters Reuters
Zvezdnik: Andrij Ševčenko

Koga drugega uvrstiti v to rubriko kot kapetana reprezentance Andrija Ševčenka. Napadalec, ki bo septembra dopolnil 36 let, je s 46 zadetki prvi reprezentančni strelec vseh časov. Z Milanom je leta 2003 osvojil Ligo prvakov in 2004 kasneje postal še Fifin igralec leta. Pred tremi leti se je vrnil v Dinamo, kjer je vzšla njegova zvezda. "Imamo mlado moštvo z veliko potenciala. Veliko bo odvisno od tega, kako bodo znali prenesti pritisk. Če jim bo to šlo, potem imamo dobre možnosti za napredovanje iz skupine. Najmočnejši smo pri prehodu iz obrambe v napad. Imamo veliko hitrih nogometašev," je prepričan Ševa.

Vzhajajoča zvezda: Andrij Jarmolenko

Osemnajst nastopov, sedem golov, izvrstna reprezentančna statistika hitrega napadalca Dinama, ki je po izvrstni sezoni seveda med najboljšimi strelci ukrajinske lige. Njegov gol po 15 sekundah na septembrski tekmi z Urugvajem je bil najhitrejši v ukrajinski zgodovini in eden najzgodnejših v mednarodnem nogometu nasploh.

Selektor: Oleg Blohin

Oleg Blohin je najznamenitejše ukrajinsko trenersko ime, ki je leta 2006 reprezentanco popeljal na svetovnno prvenstvo, vmes odstopil, lani pa znova sedel na rumeno-modro klop. V 70. in 80. letih je bil vrhunski napadalec kijevskega Dinama in eden najboljših nogometašev Sovjetske zveze vseh časov. Za Dinamo je zbral kar 432 nastopov, v prvenstvu pa zabil 211 golov. Kot trener je deloval v Ukrajini, Rusiji in Grčiji, kjer so ga klicali Car. "Imena ne igrajo. Če bi, potem bi igral jaz, kajne," je pribil pred domačim prvenstvom in posredno razkril korenine vzdevka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.