Šport
10 ogledov

Italijani v finale Eura po metu kovanca

Prva enajsterica: Michel Platini (Francija/Juventus) EPA
Zgodovina evropskih prvenstev v nogometu je polna velikih zmag in posledično težkih porazov. S hitrim sprehodom skozi zaključne turnirje Eura, smo se poleg najvišjih spomnili tudi tistih zmag, ki so najmočneje zaznamovale zgodovino zbora najboljših evropskih reprezentanc.

Na prvem zaključnem turnirju za naslov evropskega prvaka, ki se je odvijal v Franciji leta 1960, je najbolj dramatično zmago dosegla Jugoslavija, ki je v polfinalu na Parku princev premagala domačine. Potem ko so galski petelini sredi drugega polčasa vodili s 4:2, je Jugoslovanom v manj kot petih minutah uspelo doseči kar tri zadetke in se uvrstiti v finale, kjer pa so bili Sovjeti boljši z 2:1.

Med najbolj nenavadnimi zmagami je gotovo slavje takratnih domačinov Italijanov leta 1968, ki so v polfinalu v Neaplju preskočili Sovjetsko zvezo po – metu kovanca! Tekma se je sicer končala brez zadetkov, azzuri pa so postali evropski prvaki po finalni zmagi nad 'našo' Jugoslavijo z 2:0.

Dve 'petardi' na isti dan

Leta 1980 se je prvič na zaključnem turnirju Eura igralo po sistemu, ko je bilo najprej na sporedu predtekmovanje po skupinah, nato pa izločilni boji. Tako sta bili štiri leta kasneje, na Euru v Franciji, v skupinskem delu doseženi dve izdatni zmagi. V isti skupini in na isti dan, sta se dve tekmi končali z rezultatom 5:0. Danci so v Lyonu s petardo odpravili Jugoslovane, Francozi pa so s tremi zadetki legendarnega Michela Platinija 'povozili' Belgijce.

Leta 1992 so bile najboljše izbrane vrste zbrane na Švedskem. Presenetljivi prvaki so postali Danci, ki so se na turnir prebili le po zaslugi dejstva, da zaradi vojne v Jugoslaviji le-te ni bilo v Skandinaviji. V znamenitem finalu v Göteborgu so z 2:0 premagali takratne aktualne svetovne prvake Nemce. Na istem tekmovanju je najvišji poraz doživela Sovjetska zveza, ki se je s porazom 0:3 proti Škotom za vedno poslovila od Eura. V kvalifikacijah za zaključni turnir je najvišje slavila Španija, v Sevilli je Albanija padla z 9:0.

Zlati gol odločil dva finala

Štiri leta kasneje v Angliji so dve najodmevnejši zmagi zabeležili Nemci, obe na Wembleyu. V polfinalu so še enkrat več po enajstmetrovkah s 6:5 v črno zavili gostitelje, v finalu pa so Čehe ugnali s takrat uvedenim 'zlatim' golom Oliverja Bierhoffa. V kvalifikacijah so Francozi v Auxerru kar z 10:0 ponižali Azerbajdžan.

Zlati gol je odločil tudi finale leta 2000. David Trezeguet je strl srca naših zahodnih sosedov Italijanov, ko je v Rotterdammu zabil za zmago z 2:1. Na tekmovanju, ki se ga je prvič udeležila tudi Slovenija, je sicer najvišje slavila gostiteljica Nizozemska, v četrtfinalu so Jugoslovani padli s 6:1.

San Marino : Nemčija  0:13

Euro 2004 so gotovo najbolj zaznamovali Grki, ki so v finalu senzacionalno, z golom Angelosa Charisteasa, na stadionu Luz v Lizboni premagali domačine Portugalce z 1:0. 2004 je bilo edinkrat v veljavi pravilo 'srebrnega' gola, s pomočjo katerega so Grki v polfinalu odpravili Čehe, prav tako z 1:0. Najvišjo zmago tekmovanja so zabeležili Švedi proti Bolgariji, na stadionu lizbonskega Sportinga so slavili s 5:0.

Na zadnjem Euru v Avstriji in Švici so slavili Španci. Videli smo nekaj zmag s tremi zadetki razlike, za dve izmed njih so zaslužni končni zmagovalci. Zanimivo, da so obakrat, enkrat s 3:0 in drugič s 4:1, odpravili Ruse. Prvič še v skupini, drugič pa v polfinalu. Najvišjo zmago v kvalifikacijah in tudi nasploh v tekmovanjih za evropsko nogometno krono, so dosegli Nemci. 'Elf' je v San Marinu slavil kar z 0:13!

Letos se bo spisalo novo poglavje v zgodovini Eura. Katere tekme bomo lahko dodali na seznam najznamenitejših in najbolj nepozabnih?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.