Šport
7 ogledov

Bilić: "Gremo po naslov!"

Olić Bilić EPA
Splitski strokovnjak o možnostih Hrvatov na prihajajočem evropskem prvenstvu. Ključna bo uvodna tekma z Irsko, največji izziv bodo Španci, pravi Slaven Bilić.

Slaven Bilić se je na vročo klop Hrvaške usedel leta 2006. Od takrat je s 67,8-odstotno uspešnostjo eden izmed najuspešnejših selektorjev. Na Euru 2008 so po predtekmovalnih zmagah nad Nemčijo, Poljsko in Avstrijo Hrvati v četrtfinalu klonili pred Turčijo, ki je bila boljša po enajstmetrovkah. Hrvaška, ki se je na Euro 2012 prebila s skupno zmago 3-0 prav nad Turčijo v dodatnih kvalifikacijah, bo imela na turnirju težko nalogo, če se bo želela prebiti iz skupine, kjer so še Španija, Italija in Irska.

"Želimo si evropsko krono"

Vendar se Bilić zaveda, da na evropskem prvenstvu ni slabega tekmeca in da so vse skupine težke. "Mislim, da je Euro najbolj krut turnir v športu. Na svetovnem prvenstvu se ti lahko zgodi, da dobiš za nasprotnika reprezentanco slabše kakovosti, na letošnjem Euru pa so zbrane res vse najboljše evropske izbrane vrste. Nemogoče je dobiti lahko skupino," meni Bilić. Glede možnosti Hrvatov na tekmovanju je optimističen: "Italija in Španija sta vsekakor dva izmed favoritov turnirja, toda mi se ne bi zadovoljili le z napredovanjem iz skupine, želimo si osvojiti evropski naslov. Če bomo dobro pripravljeni in se nas bodo poškodbe izogibale, imamo možnost."

O podaljšanju pogodbe po Euru

Biliću se pogodba s Hrvaško nogometno zvezo (HNS) izteče poleti, sam pa še ne ve, ali jo bo podaljšal. "O podaljšanju pogodbe se bom s HNS pogovarjal po Euru. Nikoli nisem skrival, da bi rad bil klubski trener; sebe tudi bolj vidim v tej vlogi." Pred kratkim so ga povezovali z Bešiktašem, Bilić pa je zatrdil, da bi ga služba vsekakor zanimala: "To je velik klub. Veliko dobrih trenerjev se tam ni obneslo, a so bili večinoma iz zahodne Evrope, kjer je miselnost drugačna. Mislim, da bi lahko s svojimi izkušnjami dodal nekaj novega," pravi Splitčan, ki ima igralske izkušnje iz Nemčije in Anglije.

Ključna bo uvodna tekma z Irci

Kot največji izziv v predtekmovanju je izpostavil tekmo proti aktualnim evropskim in svetovnim prvakom Špancem, ki so tudi zanj v tem trenutku najboljši na svetu. Veliko spoštovanja čuti tudi do Italijanov: "Igrajo z izredno veliko energije in agresivnosti. Zame niso le dobra reprezentanca, so odlična ekipa." Strokovnjaki kot ključno tekmo za Hrvate izpostavljajo uvodni nastop proti Irski. S tem se strinja tudi 43-letni Bilić, ki pa se zaveda, da bodo Irci pod vodstvom Giovannija Trappatonija trd oreh. "Proti Ircem si težko ustvariš veliko priložnosti, nevarni so tudi takrat, ko nimajo veliko žoge v svojih nogah. Njihov najnevarnejši igralec je Robbie Keane, ki ni le zelo dober in pameten nogometaš, ampak tudi pravi vodja na igrišču."

Eni preveč, drugi premalo

Stanje v svoji ekipi je Bilić opisal z besedami: "Pri nas je drugače kot v večini ostalih reprezentanc. Nekateri igralci, kot so Srna, Modrić in Mandžukić, so bili letos zelo obremenjeni in so odigrali veliko število tekem, drugi pa so le nekajkrat zaigrali v prvi postavi svojih klubov."

In v kakšni začetni formaciji se bodo "ognjeni" predstavili na Euru 2012? "Zame postavitve v formaciji niso pomembne, pomembno je usklajeno gibanje celotne ekipe," je zatrdil Bilić.

Komentarjev 4
  • vladek 08:35 05.maj 2012.

    ma ti si najbrž solatar,ali opankar

  • bojovi 21:38 04.maj 2012.

    Kaj je? Ko pa se Hrvati niso uvrstili na svetovno je pa bilo vse v redu, zdaj te pa boli ko ni Slovenije ampak je Hrvaška.

  • bojovi 21:37 04.maj 2012.

    Jah enkrat so že bili 3 na svetovnem. Če bodo igrali kako znajo vse je mogoče.