Šport
14 ogledov

Po drugem in tretjem mestu je čas za naslov

Bastian Schweinsteiger Reuters
Nemška pot skozi kvalifikacije do evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem, največji zvezdnik, vzhajajoča zvezda, kapetan in selektor elfa na kratko pred 14. zborom najboljših evropskih reprezentanc.

Kvalifikacije:

Nemci so v kvalifikacijski skupini A pokazali svojo moč in v konkurenci Turčije, Belgije, Avstrije, Azerbajdžana in Kazahstana brez enega samega poraza gladko osvojili prvo mesto in se med prvimi uvrstili na Euro 2012. Nemci so kvalifikacije začeli z minimalno zmago na gostovanju v Belgiji (1:0), nato pa z visoko zmago proti Azerbajdžanu s 6:1 v Kölnu nakazali kasnejši razplet. Ob Azerbajdžanu so Nemci šest zadetkov zabili še Avstrijcem (6:2), sicer pa so skupno zabili kar 34 zadetkov (v povprečju več kot tri na srečanje) in jih prejeli zgolj sedem. Varovanci Joachima Löwa so bili za Nizozemci drugo najbolj učinkovito moštvo kvalifikacij. Najučinkovitejši strelec je bil z devetimi zadetki veteran Miroslav Klose (drugi strelec kvalifikacij), s šestimi mu je sledil mladi Mario Gomez.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Nemci večino zadnjih velikih tekmovanj po pravilu začenjajo kot eni glavnih favoritov, čeprav so svoj zadnji veliki naslov osvojili na Euru 1996. Elf bo tudi tokrat med glavnimi favoriti za končno slavje, selektor Löw pa ima na voljo več kot dovolj igralcev, da svoje rojake spravi v dilerij in Nemce še četrtič v zgodovini popelje na vrh Evrope. "Jasno je, da Nemčija prvenstvo začne kot favorit, toda prav tako je jasno, da favorit ni zgolj Nemčija. Tukaj so tudi Španija, Italija, Francija. Vse te reprezentance lahko zmagajo," opozarja Löw, ki bo imel na vsakem mestu vsaj dva kvalitetna igralca. Igralci kot so Manuel Neuer, Philipp Lahm, Thomas Müller, Sami Khedira, Mesüt Özil, Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski, Mario Gomez in ostali spadajo v najboljši razred nogometašev, tako da bo veliko presenečenje, če Nemci ne bodo napredovali iz skupine smrti in nato odšli vsaj do polfinala. Na nogomet nori Nemci pa seveda pričakujejo evropski naslov.

Zvezdnik: Bastian Schweinsteiger

Nemčija v svoji ekipi premore lepo število zvezdnikov, a zdi se, da bo med njimi največ odvisno od vezista Bayerna Bastiana Schweinsteigerja, ki ga je Löw preimenoval kar v "možgane celotne ekipe". Nemci bodo lovili četrti evropski naslov in z razpoloženim Schweinsteigerjem bo ta naloga veliko lažja. "To je najboljša nemške ekipa, v kateri sem igral. Vsi od nas pričakujejo, da bomo zmagali. Povsem naravno je, da si to tudi sami želimo," pričakovanj ne skriva član Bayerna, ki je za Nemčijo odigral že 90 srečanj. Na sredini igrišča se je odlično ujel z Özilom in tudi mladim Mariem Götzejem, s katerima je Nemce popeljal do desetih zmag v kvalifikacijah. Schweinsteiger je za Nemčijo do sedaj zabil 23 zadetkov. V primeru zmage na evropskem prvenstvu pa bi dopolnil zbirko lovorik v bogati karieri, ki ji manjka le še zmaga na velikem reprezentančnem tekmovanju. Tržna vrednost: 38 milijonov evrov.

Kapetan: Philipp Lahm

Eden od zaščitnih znakov Bayerna je v zadnjih letih nepogrešljiv tudi v nemški reprezentanci. Pri 28-letih je zbral že 85 nastopov (štirje zadetki) in velja za enega od najbolj izkušenih članov zasedbe Löwa. V letošnji sezoni mu gre z Bayernom odlično predvsem v Ligi prvakov, medtem ko se je moral v prvenstvu zadovoljiti z drugim mestom. Na vzhodu Evrope bo veliko bolj kot igra Lahma pomembna njegova zmožnost, da bo v ekipi znal ustvariti zmagovalni duh, ki bi Nemce nato lahko popeljal do novega evropskega naslova. Tržna vrednost: 28 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: Mario Götze

Član dvakratnih zaporednih nemških prvakov iz Dortmunda ima pri zgolj 19-letih v statistiki že vpisanih 12 nastopov za državno reprezentanco in dva zadetka (mrežo je prvič zatresel proti Braziliji). Götze igra na položaju ofenzivnega vezista in velja za enega od najbolj nadarjenih nemških nogometašev vseh časov. Mnogi ga celo primerjajo z argentinskim čarovnikom Lionelom Messijem. Bržkone mu bo Löw že na tokratnem evropskem prvenstvu zaupal veliko odgovornosti, ki se je mladi Götze zagotovo ne bo ustrašil. Sodeč po njegovih igrah v majici Borussie bi lahko že na Euru 2012 postal eden najboljših igralcev celotnega prvenstva. Tržna cena: 30 milijonov evrov.

Selektor: Joachim Löw

Odlični poznavalec modnih trendov, mojster taktike in priprave na srečanje bo Nemce na Euru 2012 vodil na tretjem velikem tekmovanju. Leta 2008 je na EP v finalu klonil proti Španiji, leta 2010 pa je SP zaključil na tretjem mestu (v polfinalu jih je znova izločila Španija). Jasno je, da domača javnost zahteva prvi večji naslov po letu 1996, česar se neslednik Jürgena Klinsmanna odlično zaveda: "Jasno je, da si tudi jaz želim svojega mesta v zgodovini." Čeprav ima Löw v prvi postavi po večini mlajše nogometaše od 28-let, slednjim izkušenj ne bo primanjkovalo. Da je temu res tako, so Nemci dokazali v kvalifikacijah, kjer so na desetih srečanjih z zelo gibljivo postavitvijo 4-2-3-1 zbrali deset zmag. Löw tako ne dvomi, da se bodo njegovi varovanci prebili iz skupine smrti. "Očitno je, da se ne bojimo teh ekip, ker imamo tudi mi dovolj kvalitetno zasedbo in smo zelo, zelo lačni," je dejal Löw, ki meni, da jim bodo na poti do končne zmage največjo konkurenco predstavljali branilci naslova Španci: "Če ne bi bilo izjemnih Špancev, bi osvojili naslova že na zadnjih dveh prvenstvih." Če bo Löwu Nemčijo po drugem in tretjem mestu na zadnjih dveh velikih tekmovanjih tokrat uspelo popeljati do naslova, ga domovini čaka status božanstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.