Šport
22 ogledov

Z izjemnim Ronaldom po prvi naslov

portugalska bosna ronaldo EPA
Portugalska pot skozi kvalifikacije do evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem, največji zvezdnik, vzhajajoča zvezda, kapetan in selektor evropskih Brazilcev na kratko pred 14. zborom najboljših evropskih reprezentanc.

Kvalifikacije:

Portugalski zvezdniki na čelu s Cristianom Ronaldom so kvalifikacije začeli s presenetljivim remijem proti Cipru (4:4) in šokantnem porazu proti Norveški v gosteh (0:1). Evropski Brazilci so do prve zmage prišli v tretjem kolu, ko so ugnali Dansko (3:1), zatem pa nanizali pet zaporednih zmag do poraza v zadnjem kolu proti vikingom na Parken Stadiumu. Na koncu kvalifikacij so imeli Danci 19 točk in so osvojili prvo mesto, Portugalci pa so tudi s pomočjo sreče (tudi Norvežani so na koncu imeli 16 točk, a so zaradi slabše razlike v zadetkih potegnili krajši konec) pristali na drugem mestu, ki je prinašalo dodatne kvalifikacije.

Portugalci so v žrebu dobili stare znance iz BiH. Prva tekma v Sarajevu se je na zelo slabem igrišču končala brez zadetkov, na drugi pa so Portugalci na Luzu do vrha napolnili mrežo naših nekdanjih bratov (6:2) in se skozi stranska vrata uvrstili na Euro 2012. S petimi oziroma štirimi zadetki sta bila najboljša strelca Cristiano Ronaldo in Nani.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Portugalci še vedno čakajo na svoj prvi naslov na velikih tekmovanjih. Nobeno od številnih zvenečih imen ekipo iz roba Pirenejskega polotka še ni uspelo popeljati povsem do konca. Morda bo to letos v Ukrajini in na Poljskem uspelo Realovemu superzvezdniku Cristianu Ronaldu. Čeprav strokovnjaki Portugalcem po ne preveč bleščečih kvalifikacijah v skupini smrti z Nizozemci, Nemci in Danci napovedujejo težak boj že za prihod v četrtfinale, Ronaldo ne skriva svojih visokih ambicij: "S temi baravami (na dresu, op. p.) bomo nastopali na Euru z enim samim ciljem, da ga osvojimo."

Njegov nadrejeni Paulo Bento je bil nekoliko bolj previden: "Želimo čim dlje, naš prvi cilj pa je uvrstitev v četrtfinale." Portugalci se bodo ob Ronaldu v največji meri zanašali še na Nanija, tukaj pa so tudi Joaa Moutinho, Raula Meirelesa in Pepeja, medtem ko po sporu s selektorjem v ekipi zagotovo ne bo izkušenih Ricarda Carvalha in Josea Bosingwe. Portugalske želje so sploh po bolečem porazu v finalu proti Grčiji pred osmimi leti na domačih tleh najvišje, a vprašanje je, če bo CR7 druščino uspel prijeti za roko in jo popeljati vse do veličastnega finala, ki bo 1. julija v Kijevu.

Zvezdnik in kapetan: Cristiano Ronaldo

Pri Portugalcih ni vprašanja, kdo je največji zvezdnik ekipe. Cristiano Ronaldo je hkrati tudi kapetan svoje reprezentance in tako daleč najpomembnejši člen celotne ekipe. A vse le ni tako enostavno. Eden najboljših nogometašev vseh časov v dosedanjih štiri nastopih na velikih turnirjih še nikoli ni pokazal vsega kar zna. Leta 2004 je ob boku Luisa Figa in Ruia Coste klonil v finalu proti Grkom, nato pa SP 2006, Euru 2008 in SP 2010 prav tako ni navdušil.

Mnogi pravijo, da se Ronaldo in tudi Leo Messi ravno zaradi slabih dosežkov na reprezentančni ravni ne moreta primerjati z igralci kot so Pele, Diego Armando Maradona in Eusebio. "Na Cristianu je bilo vedno veliko odgovornosti, že od njegovega 18-leta. Ljudje nanj ustvarijo veliko pritiska, zato ga mora ekipa podpreti, da bo lahko ostal miren in igral svoj nogomet," je svojega soigralca v reprezentanci in tudi klubu podprl robustni Pepe.

Za Ronaldom je tudi zelo uspešna klubska sezona. V Španiji je z Realom le uspel prekiniti štiriletni monopol Barcelone, v Ligi prvakov pa je proti Bayernu izpadel šele v polfinalu po streljanju enajstmetrovk. Portuglaski navijači se nadejajo, da je nekdanji član Manchesster Uniteda po izjemni strelski sezoni v majici belega baleta nekaj streliva pustil tudi za reprezentanco, saj bodo razpoloženega Cristiana Ronalda še kako potrebovali. Tržna vrednost: 90 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: João Moutinho

Čeprav je João Moutinho že nekaj časa uveljavljen igralec, pa pri 25-letih kot pribito drži, da član Porta še zdaleč ni pokazal vsega kar zna. Pa tudi sicer Portugalci na Euro najverjetneje ne bodo prišli z nobenim prav posebej mladim nogometašem. Na širšem spisku je od mlade garde tako samo 20-letni Nelson Oliveira, ki pa vsaj za zdaj še ne gre po sledeh Ronalda, Nanija in ostalih.

Moutinho je prvi uradni nastop za Portugalsko vpisal pri 18-letih na prijateljskem srečanju proti Egiptu, od svetovnega prvenstva leta 2006 pa je stalni član reprezentance, kljub temu pa je izpustil SP 2010. Moutinho bo tokrat zagotovo med izbranci Benta, po 40 nastopih v dresu z državnim grbom pa je čas, da pokaže veš svoj razkošen talent. Tržna vrednost: 22 milijonov evrov.

Selektor: Paulo Bento

Najmlajši selektor v zgodovini, ki je Portugalsko kadarkoli popeljal na veliko tekmovanje, bo na novi veliki preizkušnji. Potem ko je svoje rojake iz izgubljenega položaja (na selektorski stolček se je usedel po prvih dveh kolih kvalifikacij, ko so Portugalci zbrali le eno točko) prek dodatnih kvalifikacij popeljal na Euro 2012, ga sedaj čaka za "nagrado" čaka skupina smrti. Nekdaj odlični vezist je trenersko pot začel na klopi Sportinga, kjer pa se ni proslavil.

Precej drugače mu gre na portugalski klopi, kjer za zdaj dosega dobre rezultate. Euro 2012 bo zanj prvo veliko tekmovanje v karieri, tako da ga čaka vse prej kot lahka naloga. Ob njegovem imenovanju za naslednika Carlosa Queiroza je bilo sicer kar nekaj polemik, saj se je takrat za selektorja ponudil tudi Jose Mourinho. V primeru uspešnega nastopa na Poljskem in v Ukrajini bo Bento kritikom dokončno zaprl usta.

Uvrstitev na Fifini lestvici: 5
Najboljša uvrstitev na EP: podprvaki, 2004
Vse tekme na EP: 13 nastopov, 122 tekem, 66 zmag, 28 remijev, 28 porazov
Tekme na Euru 2012: Nemčija - 9. junij (Lviv), Danska - 13. junij (Lviv), Nizozemska - 17. junij (Kharkiv)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.