Klinično mrtev obležal v izteku letalnice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Norveški skakalni zvezdnik je pred dobrim letom v Planici za las ušel smrti.
Oglej si celoten članek

Norvežan Daniel Andre Tande je med enim izmed medijskih nastopov pred začetkom nove sezone svetovnega pokala razkril, da se še vedno ne spomni nobenih podrobnosti v zvezi z grozovitim padcem v Planici, ki bi ga skoraj stal življenja.

Tande se je hudo ponesrečil v poskusni seriji 25. marca 2021, ko je kmalu po odskoku z mize izgubil oblast nad smučmi in silovito treščil ob doskočišče. Ob padcu je utrpel zlom ključnice in poškodbe pljučnega krila, nekaj trenutkov pa je bil celo v stanju klinične smrti, preden so ga reševalci na prizorišču s pomočjo defibrilatorja vrnili med žive.

Foto: Profimedia Daniel Andre Tande S helikopterjem so ga nato prepeljali v univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer je bil več dni v umetni komi. Poleg že omenjenih poškodb so mu diagnosticirali štiri možganske krvavitve, kar pa mu na njegovo veliko olajšanje ni pustilo dolgotrajnih posledic. 31. marca so ga z intenzivne nege premestili na travmatološki oddelek, 2. aprila pa se je v spremstvu članov družine, ki so medtem pripotovali v Slovenijo, vrnil v domovino.

Tande jo je v najhujši nesreči njegove kariere odnesel brez hujših poškodb glave, vratu in hrbtenice, zaradi česar se je lahko zgolj šest mesecev po padcu vrnil v tekmovalne kroge na tekmi celinskega pokala v Oslu.

Foto: Epa daniel andre tande "Še vedno se ne spomnim ničesar v zvezi s padcem v Planici. Moja glava je povsem prazna. Čuden je občutek, ko veš, da si bil klinično mrtev. Od tistega padca se je zame marsikaj spremenilo. Tudi moj pristop k skakanju je danes povsem drugačen. Zdaj poskušam kar se da uživati in se čim bolj zabavati," je povedal 28-letnik, nekoč tretji skakalec sveta in nekdanji svetovni prvak v poletih (2018).

Lansko sezono je sklenil na 17. mestu skupne razvrstitve. Prvič je resneje nase opozoril z drugim mestom na tekmi v Klingenthalu, vrhunec sezone pa je bila zmaga - osma v karieri - na tekmi pred domačimi navijači v Oslu.

"V lanski sezoni sem zgolj prebil led in se poskušal spet spoprijateljiti s skakalnico. Zdaj sem v položaju, ko imam občutek, da lahko ponovno nekaj dosežem," je napovedal Tande.

"Cilj za prihajajočo sezono je redno uvrščanje na stopničke v vseh tekmovanjih. Delo, ki sem ga opravil v zadnjih dveh ali treh letih, se počasi obrestuje. Moji skoki so stabilni in upam, da bo tako tudi pozimi. Imam pa še en cilj. Oba z Mariusom Lindvikom imava po osem zmag v svetovnem pokalu, zato imam namen premagati tega mladeniča," je v šali dejal Norvežan.

Foto: Profimedia Daniel Andre Tande

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.