Šport > Zimski športi
61130 ogledov

Klinično mrtev obležal v izteku letalnice

daniel andre tande Profimedia
Norveški skakalni zvezdnik je pred dobrim letom v Planici za las ušel smrti.

Norvežan Daniel Andre Tande je med enim izmed medijskih nastopov pred začetkom nove sezone svetovnega pokala razkril, da se še vedno ne spomni nobenih podrobnosti v zvezi z grozovitim padcem v Planici, ki bi ga skoraj stal življenja.

Tande se je hudo ponesrečil v poskusni seriji 25. marca 2021, ko je kmalu po odskoku z mize izgubil oblast nad smučmi in silovito treščil ob doskočišče. Ob padcu je utrpel zlom ključnice in poškodbe pljučnega krila, nekaj trenutkov pa je bil celo v stanju klinične smrti, preden so ga reševalci na prizorišču s pomočjo defibrilatorja vrnili med žive.

Daniel Andre Tande | Avtor: Profimedia Profimedia
S helikopterjem so ga nato prepeljali v univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer je bil več dni v umetni komi. Poleg že omenjenih poškodb so mu diagnosticirali štiri možganske krvavitve, kar pa mu na njegovo veliko olajšanje ni pustilo dolgotrajnih posledic. 31. marca so ga z intenzivne nege premestili na travmatološki oddelek, 2. aprila pa se je v spremstvu članov družine, ki so medtem pripotovali v Slovenijo, vrnil v domovino.

Tande jo je v najhujši nesreči njegove kariere odnesel brez hujših poškodb glave, vratu in hrbtenice, zaradi česar se je lahko zgolj šest mesecev po padcu vrnil v tekmovalne kroge na tekmi celinskega pokala v Oslu.

daniel andre tande | Avtor: Epa Epa
"Še vedno se ne spomnim ničesar v zvezi s padcem v Planici. Moja glava je povsem prazna. Čuden je občutek, ko veš, da si bil klinično mrtev. Od tistega padca se je zame marsikaj spremenilo. Tudi moj pristop k skakanju je danes povsem drugačen. Zdaj poskušam kar se da uživati in se čim bolj zabavati," je povedal 28-letnik, nekoč tretji skakalec sveta in nekdanji svetovni prvak v poletih (2018).

Lansko sezono je sklenil na 17. mestu skupne razvrstitve. Prvič je resneje nase opozoril z drugim mestom na tekmi v Klingenthalu, vrhunec sezone pa je bila zmaga - osma v karieri - na tekmi pred domačimi navijači v Oslu.

"V lanski sezoni sem zgolj prebil led in se poskušal spet spoprijateljiti s skakalnico. Zdaj sem v položaju, ko imam občutek, da lahko ponovno nekaj dosežem," je napovedal Tande.

"Cilj za prihajajočo sezono je redno uvrščanje na stopničke v vseh tekmovanjih. Delo, ki sem ga opravil v zadnjih dveh ali treh letih, se počasi obrestuje. Moji skoki so stabilni in upam, da bo tako tudi pozimi. Imam pa še en cilj. Oba z Mariusom Lindvikom imava po osem zmag v svetovnem pokalu, zato imam namen premagati tega mladeniča," je v šali dejal Norvežan.

Daniel Andre Tande | Avtor: Profimedia Profimedia