Škandal za konec prvega dela EP: "To je šokantno. Če to drži ..."

Foto: Print Screen
Foto: Print Screen
Španske rokometašice so taktično prikrojile vrstni red skupine D po prvem delu ženskega evropskega prvenstva.
Oglej si celoten članek

Prvi del ženskega rokometnega prvenstva se je končal z manjšim škandalom, potem ko je španska reprezentantka Paula Acros v zaključku tekme slavila zadetek nemške kolegice. Njena reakcija ni bila naključna, saj je bil končni rezultat dvoboja zrežiran, kar je izzvalo ostre kritike.

Nemkam bi za napredovanje v drugi del tekmovanja zadostovala že točka, medtem ko so Španke nujno potrebovale zmago, pri tem pa je bilo zanje ključnega pomena, da Nemke ne premagajo z več kot dvema goloma razlike.

Španke so zato pri vodstvu s 23:20 poceni izgubile žogo in nato Nemkam dopustile relativno lahek zadetek za znižanje izida, s čimer so prišle do želenega rezultata.

"To je škandal. Španija se je okoristila s pravili. Še nikoli nisem videl, da bi igralka slavila zadetek nasprotne ekipe. To ni športno," je v neposrednem prenosu dejal danski komentator Jonas Nyuhoy.

Foto: Profimedia Španke so tekmo morale dobiti z največ dvema goloma razlike, da bi si zagotovile optimalno izhodišče za nadaljevanje turnirja. Zahvaljujoč njihovi preračunljivosti so si napredovanje priigrale tudi Nemke, ki bi sicer v primeru poraza z več kot dvema goloma obstale v prvem delu tekmovanja.

Situacija v skupini D je bila sledeča: po treh odigranih tekmah je imela Črna gora na računu šest točk, Španija, Nemčija in Poljska pa vsaka po dve. Če imaje ekipe ob koncu skupinskega dela enako število točk, o razvrstitvi odločajo osvojene točke na medsebojnih tekmah, ker pa so bile tudi po vpeljavi tega kriterija še vedno poravnane, je odločala razlika v golih na medsebojnih tekmah, kjer je bila Nemčija za zadetek uspešnejša od Poljske.

Toda zakaj so Španke naredile "uslugo" Nemkam? Ker so po tem scenariju v drugi del tekmovanja prenesle dve točki, medtem ko bi v primeru napredovanja Poljske, ki je v prvem delu EP premagala Španijo, v nadaljevanje vstopile s točkovno ničlo.

"Španke so na tekmi z Nemkami ščitile svoje interese, kar jim težko zamerimo. V zadnjih minutah niso želele povišati prednosti, saj bi v tem primeru napredovale skupaj s Poljakinjami, a brez točk. Predvidevam, da so to storile namerno. Izbrale so najbolj ugoden rezultat zase," je komentiral nekdanji poljski reprezentant Zygfryd Kuchta.

Nestrinjanje s početjem španskih kolegic pa je izrazila norveška rokometašica Maren Aardahl: "To je šokantno. Če to drži, potem je to na meji s prirejanjem izidov," je opozorila. "To ni prav, če pa že počneš takšne reči, potem se vsaj dobro pretvarjaj, ne pa da slaviš zadetek nasprotne ekipe," je dodala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:42 12. November 2022.

    Če je to tako pa naj diskvalificirajo Španke in prepovedo nastopanje na svetovnih in evropskih prvenstvih za kar nekaj let!

  • 14:26 11. November 2022.

    Šport se igra predvsem zaradi gledalcev ...torej bojkot .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.