Šport
65878 ogledov

Škandal za konec prvega dela EP: "To je šokantno. Če to drži ..."

Print Screen
Španske rokometašice so taktično prikrojile vrstni red skupine D po prvem delu ženskega evropskega prvenstva.

Prvi del ženskega rokometnega prvenstva se je končal z manjšim škandalom, potem ko je španska reprezentantka Paula Acros v zaključku tekme slavila zadetek nemške kolegice. Njena reakcija ni bila naključna, saj je bil končni rezultat dvoboja zrežiran, kar je izzvalo ostre kritike.

Nemkam bi za napredovanje v drugi del tekmovanja zadostovala že točka, medtem ko so Španke nujno potrebovale zmago, pri tem pa je bilo zanje ključnega pomena, da Nemke ne premagajo z več kot dvema goloma razlike.

Španke so zato pri vodstvu s 23:20 poceni izgubile žogo in nato Nemkam dopustile relativno lahek zadetek za znižanje izida, s čimer so prišle do želenega rezultata.

"To je škandal. Španija se je okoristila s pravili. Še nikoli nisem videl, da bi igralka slavila zadetek nasprotne ekipe. To ni športno," je v neposrednem prenosu dejal danski komentator Jonas Nyuhoy.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Španke so tekmo morale dobiti z največ dvema goloma razlike, da bi si zagotovile optimalno izhodišče za nadaljevanje turnirja. Zahvaljujoč njihovi preračunljivosti so si napredovanje priigrale tudi Nemke, ki bi sicer v primeru poraza z več kot dvema goloma obstale v prvem delu tekmovanja.

Situacija v skupini D je bila sledeča: po treh odigranih tekmah je imela Črna gora na računu šest točk, Španija, Nemčija in Poljska pa vsaka po dve. Če imaje ekipe ob koncu skupinskega dela enako število točk, o razvrstitvi odločajo osvojene točke na medsebojnih tekmah, ker pa so bile tudi po vpeljavi tega kriterija še vedno poravnane, je odločala razlika v golih na medsebojnih tekmah, kjer je bila Nemčija za zadetek uspešnejša od Poljske.

Toda zakaj so Španke naredile "uslugo" Nemkam? Ker so po tem scenariju v drugi del tekmovanja prenesle dve točki, medtem ko bi v primeru napredovanja Poljske, ki je v prvem delu EP premagala Španijo, v nadaljevanje vstopile s točkovno ničlo.

"Španke so na tekmi z Nemkami ščitile svoje interese, kar jim težko zamerimo. V zadnjih minutah niso želele povišati prednosti, saj bi v tem primeru napredovale skupaj s Poljakinjami, a brez točk. Predvidevam, da so to storile namerno. Izbrale so najbolj ugoden rezultat zase," je komentiral nekdanji poljski reprezentant Zygfryd Kuchta.

Nestrinjanje s početjem španskih kolegic pa je izrazila norveška rokometašica Maren Aardahl: "To je šokantno. Če to drži, potem je to na meji s prirejanjem izidov," je opozorila. "To ni prav, če pa že počneš takšne reči, potem se vsaj dobro pretvarjaj, ne pa da slaviš zadetek nasprotne ekipe," je dodala.

Komentarjev 2
  • Skias 10:42 12.november 2022.

    Če je to tako pa naj diskvalificirajo Španke in prepovedo nastopanje na svetovnih in evropskih prvenstvih za kar nekaj let!

  • Avatar Leon
    Leon 14:26 11.november 2022.

    Šport se igra predvsem zaradi gledalcev ...torej bojkot .

Sorodne novice