Slovenci fantastično odprli diamantno ligo, padali so rekordi!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Čeh z drugim izidom sezone zmagal v Dohi, Tina Šutej druga, Mišmaš Zrimšek rekordno.
Oglej si celoten članek

Svetovni prvak Kristjan Čeh je prepričljivo z drugim izidom sezone na svetu zmagal v Dohi, kjer se je začela atletska diamantna liga v tej sezoni. Disk je 70,89 metra vrgel že v prvi seriji meta diska, kar je bila najboljša daljava tekme in rekord mitinga. Tina Šutej je s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem in bila druga, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je bila peta na 3000 m zapreke s slovenskim rekordom.

Štiriintridesetletna Šutej je izenačila svoj slovenski rekord na prostem; 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi. S 4,81 m, izidom sezone na svetu, je zmagala Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja.

Osemindvajsetletna Maruša Mišmaš Zrimšek je s časom 9:13,61 izboljšala svoj slovenski rekord 9:14,84, ki ga je tekla 4. avgusta 2021 v finalu olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bila šesta. Z izidom sezone, 9:04,38, je zmagala Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrajn.

Najboljši nastop slovenske atletike na diamantnih tekmah v zgodovini pa je prvi začel Čeh in povsem dotolkel tekmece. Prejšnji rekord mitinga v katarski prestolnici v metu diska je imel Šved Daniel Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia je bil tokrat drugi s 67,14 metra. Čeh je že v prvi seriji dosegel največjo daljavo tekme. Po neveljavnem drugem metu je nato vrgel še 68,95, 68,46 in 70,70 metra v peti seriji, v zadnji pa je prestopil.

V vseh veljavnih poskusih je tako vrgel več od najboljšega izida preostalih tekmecev. Stahl je svojo najboljšo daljavo za drugo mesto dosegel v tretji seriji, tretji je bil Američan Sam Mattis s 64,69 m. Olimpijski podprvak, Šved Simon Pettersson, je bil šele šesti (64,30 m).

Štiriindvajsetletni Čeh je lani zmagal na vseh mitingih diamantne atletske serije v sezoni in kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v disciplini. Čeh v Dohi ni veliko zaostal za slovenskim rekordom, 71,27 m je vrgel 26. junija lani v Birminghamu. Največ v tem letu je v metu diska vrgel Mykolas Alekna. Litovec, ki je še na študiju v ZDA in bo pozneje prišel v Evropo, je v kalifornijskem Berkeleyju 29. aprila vrgel točno 71 m. Alekna je lani na evropskem prvenstvu v Nemčiji edini premagal Čeha.

Na uvodni tekmi letošnje serije najprestižnejših mitingov v kraljici športov je od trojice slovenskih predstavnikov zadnja tekmovanje končala Šutej in si zagotovila mesto med prvo trojico. V diamantni ligi je bila lani skupno tretja, uvodni diamantni miting sezone je začela z drugim mestom.

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je v drugih poskusih preskočila njeni začetni višini na 4,45 in 4,55 m. Ko je 4,63 m preskočila prvič, je bilo jasno, da bo med prvo trojico, saj so, razen treh, ostale tekmovalke izpadle najpozneje na tej višini. Poleg članice Kladivarja sta bili v igri za zmago le še Američanki Sandi Morris, srebrna na OI v Tokiu na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, in Moon. Obe sta letvico na 4,71 m preskočili v prvih skokih, Šutej pa v tretjem. Nato so letvico postavili na 4,76 m.

Na tej višini je bila Šutej uspešna drugič in je s tretjega napredovala na drugo mesto. Moon je namreč letvico preskočila prvič, aktualna dvoranska svetovna prvakinja Morris pa je preostala skoka pustila za naslednjo višino, 4,81 m. V drugem skoku je bila uspešna le Moon in na naslednji višini ni več skakala, saj sta Šutej na drugem in Morris na tretjem mestu po neuspešnih skokih na 4,81 m že prej končali nastopa.

Izjemno je nastopila tudi Mišmaš Zrimšek. Poleg v Keniji rojene Yavi, četrte lani na SP, so jo prehitele le še Etiopijka Sembo Almayew (9:05,83), srebrna lani na mladinskem SP, in Kenijki Faith Cherotich (9:06,43), svetovna mladinska prvakinja, ter Beatrice Chepkoech (9:06,90). Slednja je naslov svetovne prvakinje osvojila leta 2019 prav v Dohi, tega leta in leta 2018 pa je zmagala tudi v seštevku diamantne lige.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.