Šport
1528 ogledov

Slovenci fantastično odprli diamantno ligo, padali so rekordi!

Kristjan Čeh Profimedia
Čeh z drugim izidom sezone zmagal v Dohi, Tina Šutej druga, Mišmaš Zrimšek rekordno.

Svetovni prvak Kristjan Čeh je prepričljivo z drugim izidom sezone na svetu zmagal v Dohi, kjer se je začela atletska diamantna liga v tej sezoni. Disk je 70,89 metra vrgel že v prvi seriji meta diska, kar je bila najboljša daljava tekme in rekord mitinga. Tina Šutej je s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem in bila druga, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je bila peta na 3000 m zapreke s slovenskim rekordom.

Štiriintridesetletna Šutej je izenačila svoj slovenski rekord na prostem; 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi. S 4,81 m, izidom sezone na svetu, je zmagala Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja.

Osemindvajsetletna Maruša Mišmaš Zrimšek je s časom 9:13,61 izboljšala svoj slovenski rekord 9:14,84, ki ga je tekla 4. avgusta 2021 v finalu olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bila šesta. Z izidom sezone, 9:04,38, je zmagala Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrajn.

Najboljši nastop slovenske atletike na diamantnih tekmah v zgodovini pa je prvi začel Čeh in povsem dotolkel tekmece. Prejšnji rekord mitinga v katarski prestolnici v metu diska je imel Šved Daniel Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia je bil tokrat drugi s 67,14 metra. Čeh je že v prvi seriji dosegel največjo daljavo tekme. Po neveljavnem drugem metu je nato vrgel še 68,95, 68,46 in 70,70 metra v peti seriji, v zadnji pa je prestopil.

V vseh veljavnih poskusih je tako vrgel več od najboljšega izida preostalih tekmecev. Stahl je svojo najboljšo daljavo za drugo mesto dosegel v tretji seriji, tretji je bil Američan Sam Mattis s 64,69 m. Olimpijski podprvak, Šved Simon Pettersson, je bil šele šesti (64,30 m).

Štiriindvajsetletni Čeh je lani zmagal na vseh mitingih diamantne atletske serije v sezoni in kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v disciplini. Čeh v Dohi ni veliko zaostal za slovenskim rekordom, 71,27 m je vrgel 26. junija lani v Birminghamu. Največ v tem letu je v metu diska vrgel Mykolas Alekna. Litovec, ki je še na študiju v ZDA in bo pozneje prišel v Evropo, je v kalifornijskem Berkeleyju 29. aprila vrgel točno 71 m. Alekna je lani na evropskem prvenstvu v Nemčiji edini premagal Čeha.

Na uvodni tekmi letošnje serije najprestižnejših mitingov v kraljici športov je od trojice slovenskih predstavnikov zadnja tekmovanje končala Šutej in si zagotovila mesto med prvo trojico. V diamantni ligi je bila lani skupno tretja, uvodni diamantni miting sezone je začela z drugim mestom.

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je v drugih poskusih preskočila njeni začetni višini na 4,45 in 4,55 m. Ko je 4,63 m preskočila prvič, je bilo jasno, da bo med prvo trojico, saj so, razen treh, ostale tekmovalke izpadle najpozneje na tej višini. Poleg članice Kladivarja sta bili v igri za zmago le še Američanki Sandi Morris, srebrna na OI v Tokiu na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, in Moon. Obe sta letvico na 4,71 m preskočili v prvih skokih, Šutej pa v tretjem. Nato so letvico postavili na 4,76 m.

Na tej višini je bila Šutej uspešna drugič in je s tretjega napredovala na drugo mesto. Moon je namreč letvico preskočila prvič, aktualna dvoranska svetovna prvakinja Morris pa je preostala skoka pustila za naslednjo višino, 4,81 m. V drugem skoku je bila uspešna le Moon in na naslednji višini ni več skakala, saj sta Šutej na drugem in Morris na tretjem mestu po neuspešnih skokih na 4,81 m že prej končali nastopa.

Izjemno je nastopila tudi Mišmaš Zrimšek. Poleg v Keniji rojene Yavi, četrte lani na SP, so jo prehitele le še Etiopijka Sembo Almayew (9:05,83), srebrna lani na mladinskem SP, in Kenijki Faith Cherotich (9:06,43), svetovna mladinska prvakinja, ter Beatrice Chepkoech (9:06,90). Slednja je naslov svetovne prvakinje osvojila leta 2019 prav v Dohi, tega leta in leta 2018 pa je zmagala tudi v seštevku diamantne lige.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.