Šport
8591 ogledov

Umrl nekdanji olimpijski prvak in svetovni rekorder

Ralph Boston Profimedia
Umrl nekdanji olimpijski prvak in svetovni rekorder v skoku v daljino Ralph Boston.

V 83. letu starosti je v nedeljo umrl nekdanji olimpijski prvak v skoku v daljino Ralph Boston, je sporočila ameriška atletska zveza. Boston je bil v zgodnjih šestdesetih prejšnjega stoletja najboljši na svetu v tej disciplini, izboljšal pa je tudi svetovni rekord legendarnega Jesseja Owensa.

Owensov rekord 8,13 metra, postavljen leta 1935, je zdržal kar 25 let. Izboljšal ga je Boston, ki je julija 1960 v kalifornijskem Walnutu skočil 8,21 metra.

Le tri tedne pozneje je ameriški atlet nastopil na olimpijskih igrah v Rimu in osvojil zlato medaljo, takrat je skočil 8,12 metra. Na naslednjih OI leta 1964 v Tokiu je bil srebrn, leta 1968 pa bronast. V Ciudad de Mexicu je slavil njegov rojak Bob Beamon z 8,90 metra.

Prav na teh igrah sta ameriška športnika poskrbela za izjemno zgodbo. Beamon je bil namreč tik pred izpadom, saj je v kvalifikacijah dvakrat prestopil. Nato je za nasvet vprašal izkušenega Bostona, se s tretjim poskusom uvrstil v finale, tam pa nato slavil z dosežkom, ki je kot svetovni rekord zdržal 23 let. "Spoznal sem, da moram poslušati mojstra. Vse ostalo je zgodovina," so na spletni strani ameriške zveze USATF zapisali izjavo Beamona ob tem dogodku.

Ameriška zveza je poudarila, da je izgubila enega najboljših športnikov v zgodovini. "Naš šport je izgubil legendo. Najboljši skakalec v daljino svojega časa je šestkrat izboljšal svetovni rekord, je pa tudi med prvimi člani naše hiše slavnih. Njegov prispevek atletiki in njegova zapuščina bosta živela z naslednjimi generacijami," je sporočila USATF.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.