Slovenci končali na 4. mestu; Hrvati boljši za pet golov

Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška gojun bezjak musa Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška duvnjak dolenec gaber Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška duvnjak pucelj Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška miha žvižej Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška miha žvižej marko kopljar Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška
Slovenska reprezentanca je po prvem polčasu tekme za tretje mesto proti Hrvaški zaostajala za en gol (13:14), na koncu pa izgubila za pet (26:31). To je največji uspeh Slovenije na svetovnih prvenstvih.
Oglej si celoten članek

V vratih Slovenije je tokrat namesto Gorazda Škofa začel Primož Prošt. Naši so povedli z 1:0, za Hrvate je iz sedemmetrovke izenačil Ivan Čupić. Drugi gol za naše južne sosede je dosegel - pred tekmo zaradi bolezni sicer vprašljivi - Domagoj Duvnjak, rezultat je hitro poravnal Miha Žvižej (2:2).

Prošt je že v deveti minuti dosegel svoj tretjo obrambo, kljub temu pa so Hrvati v 11. minuti prvič ušli za dva gola (6:4), saj so naši storili nekaj tehničnih napak v napadu. Toda že kmalu so se naši vrnili, izenačil je Vid Kavtičnik (6:6). Izenačen dvoboj se je nadaljeval, igralo se je "gol za gol", čeprav so naši v napadu zaradi hitrega pretoka žoge še naprej delali napake.

Hrvati so spet ušli za dva gola z zadetkom z levega krila (8:10), gol priključka je nato zabil Jure Dolenec, izenačil je zopet Vid Kavtičnik (10:10). Kmalu so Slovenci končno izvedli dober protinapad, ki ga je lepo zaključil Gašper Marguč za vodstvo Slovenije (12:11). Hitro je izenačil Duvnjak, nato pa je Prošt z ubranjeno sedemmetrovko Ivanu Čupiću preprečil novo vodstvo Hrvaške. Slednja je nato spet ušla na dva gola prednosti (14:12), znižal pa je Sebastian Skube (14:13). Novo izenačenje je dvakrat preprečila vratnica, prvič po strelu Skubeta, drugič po strelu Marguča. Prvi polčas se je tako končal z minimalno prednostjo hrvaške reprezentance.

Prošt je v prvem delu zbral osem obramb, Mirko Alilović pa štiri.

Odločila kriza na začetku drugega dela

Drugi polčas je Slovenija odprla odlično. Takoj je strel ubranil Primož Prošt, v protinapadu pa je izključitev Ivana Ninčevića izsilil Uroš Zorman, najstrožjo kazen je realiziral Jure Dolenec. Kljub temu je Hrvaška v 34. minuti spet povedla za dva gola, Domagoj Duvnjak pa je nato naše južne sosede prvič na tekmi povedel v vodstvo za tri gole (17:14).

Foto: EPA sp v rokometu slovenija hrvaška duvnjak dolenec gaber Hrvati so po novih napakah naših v 38. minuti vodili že za pet golov (19:14), še višjega zaostanka je Slovence rešil Prošt z dobro obrambo. Iz protinapada sta mrežo naših rešetala Ivan Čupić in Davor Bičanić. Duvnjak je nato povišal na plus 6, na plus 7 (21:14) pa Zlatko Horvat iz sedemmetrovke.

Strelski post naših je prekinil Miha Žvižej (21:15). Nato so naši zopet ujeli ritem v napadu, a medtem so si Hrvati priborili že osem golov prednosti z dvema zaporednima goloma Marka Kopljarja (24:16). Naši južni sosedje so nato mirno zadrževali prednost okrog sedmih, osmih golov in v zadnjih deset minut so naši vstopili z zaostankom sedmih zadetkov (27:20).

Zadnji žarek upanja je posijal v 55. minuti, ko so Slovenci po zadetkih Jureta Dobelška in Jureta Dolenca znižali hrvaško prednost na pet golov (28:23). Toda že v naslednjem napadu je zadel Bičanić in "kavboje" pripeljal na prag zmage. Hrvaški selektor Slavko Goluža je dobri dve minuti pred koncem pri vodstvu Hrvatov za šest (30:24) vzel nepotrebno minuto odmora, za kar ga je naš kapetan Zorman upravičeno (a diskretno) nekam poslal ...

Tekma se je končala z zmago Hrvaške z 31:26. Naši južni sosedi so osvojili bronasto medaljo, Slovenci so s 4. mestom dosegli najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Naša reprezentanca si ne glede na grenak konec za prikazano v Španiji zasluži vse čestitke.

Na minulih petih svetovnih prvenstvih je v Nemčiji leta 2007 zasedla deseto mesto, na Portugalskem leta 2003 je bila 11., v Tuniziji leta 2005 12., v Franciji leta 2001 17., na Islandiji leta 1995 pa 18. mesto.

SP v rokometu, tekma za tretje mesto:

Slovenija : Hrvaška 26:31 (13:14)
Kavtičnik 4, Dobelšek, Marguč, Skube, L. in M. Žvižej 3; Duvnjak in Čupić 8, Ninčević 5

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:54 26. Januar 2013.

    Slovenski izbrani vrsti je pot v veliki finale preprečila Španija, ki je na petkovi polfinalni tekmi v katalonski prestolnici slavila …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.