Šport
19 ogledov

Slovenci končali na 4. mestu; Hrvati boljši za pet golov

sp v rokometu slovenija hrvaška duvnjak pucelj
1/9
EPA
Slovenska reprezentanca je po prvem polčasu tekme za tretje mesto proti Hrvaški zaostajala za en gol (13:14), na koncu pa izgubila za pet (26:31). To je največji uspeh Slovenije na svetovnih prvenstvih.

V vratih Slovenije je tokrat namesto Gorazda Škofa začel Primož Prošt. Naši so povedli z 1:0, za Hrvate je iz sedemmetrovke izenačil Ivan Čupić. Drugi gol za naše južne sosede je dosegel - pred tekmo zaradi bolezni sicer vprašljivi - Domagoj Duvnjak, rezultat je hitro poravnal Miha Žvižej (2:2).

Prošt je že v deveti minuti dosegel svoj tretjo obrambo, kljub temu pa so Hrvati v 11. minuti prvič ušli za dva gola (6:4), saj so naši storili nekaj tehničnih napak v napadu. Toda že kmalu so se naši vrnili, izenačil je Vid Kavtičnik (6:6). Izenačen dvoboj se je nadaljeval, igralo se je "gol za gol", čeprav so naši v napadu zaradi hitrega pretoka žoge še naprej delali napake.

Hrvati so spet ušli za dva gola z zadetkom z levega krila (8:10), gol priključka je nato zabil Jure Dolenec, izenačil je zopet Vid Kavtičnik (10:10). Kmalu so Slovenci končno izvedli dober protinapad, ki ga je lepo zaključil Gašper Marguč za vodstvo Slovenije (12:11). Hitro je izenačil Duvnjak, nato pa je Prošt z ubranjeno sedemmetrovko Ivanu Čupiću preprečil novo vodstvo Hrvaške. Slednja je nato spet ušla na dva gola prednosti (14:12), znižal pa je Sebastian Skube (14:13). Novo izenačenje je dvakrat preprečila vratnica, prvič po strelu Skubeta, drugič po strelu Marguča. Prvi polčas se je tako končal z minimalno prednostjo hrvaške reprezentance.

Prošt je v prvem delu zbral osem obramb, Mirko Alilović pa štiri.

Odločila kriza na začetku drugega dela

Drugi polčas je Slovenija odprla odlično. Takoj je strel ubranil Primož Prošt, v protinapadu pa je izključitev Ivana Ninčevića izsilil Uroš Zorman, najstrožjo kazen je realiziral Jure Dolenec. Kljub temu je Hrvaška v 34. minuti spet povedla za dva gola, Domagoj Duvnjak pa je nato naše južne sosede prvič na tekmi povedel v vodstvo za tri gole (17:14).

sp v rokometu slovenija hrvaška duvnjak dolenec gaber | Avtor: EPA EPA
Hrvati so po novih napakah naših v 38. minuti vodili že za pet golov (19:14), še višjega zaostanka je Slovence rešil Prošt z dobro obrambo. Iz protinapada sta mrežo naših rešetala Ivan Čupić in Davor Bičanić. Duvnjak je nato povišal na plus 6, na plus 7 (21:14) pa Zlatko Horvat iz sedemmetrovke.

Strelski post naših je prekinil Miha Žvižej (21:15). Nato so naši zopet ujeli ritem v napadu, a medtem so si Hrvati priborili že osem golov prednosti z dvema zaporednima goloma Marka Kopljarja (24:16). Naši južni sosedje so nato mirno zadrževali prednost okrog sedmih, osmih golov in v zadnjih deset minut so naši vstopili z zaostankom sedmih zadetkov (27:20).

Zadnji žarek upanja je posijal v 55. minuti, ko so Slovenci po zadetkih Jureta Dobelška in Jureta Dolenca znižali hrvaško prednost na pet golov (28:23). Toda že v naslednjem napadu je zadel Bičanić in "kavboje" pripeljal na prag zmage. Hrvaški selektor Slavko Goluža je dobri dve minuti pred koncem pri vodstvu Hrvatov za šest (30:24) vzel nepotrebno minuto odmora, za kar ga je naš kapetan Zorman upravičeno (a diskretno) nekam poslal ...

Tekma se je končala z zmago Hrvaške z 31:26. Naši južni sosedi so osvojili bronasto medaljo, Slovenci so s 4. mestom dosegli najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Naša reprezentanca si ne glede na grenak konec za prikazano v Španiji zasluži vse čestitke.

Na minulih petih svetovnih prvenstvih je v Nemčiji leta 2007 zasedla deseto mesto, na Portugalskem leta 2003 je bila 11., v Tuniziji leta 2005 12., v Franciji leta 2001 17., na Islandiji leta 1995 pa 18. mesto.

SP v rokometu, tekma za tretje mesto:

Slovenija : Hrvaška 26:31 (13:14)
Kavtičnik 4, Dobelšek, Marguč, Skube, L. in M. Žvižej 3; Duvnjak in Čupić 8, Ninčević 5

Komentarjev 1
  • Damijan Ferk 17:54 26.januar 2013.

    Slovenski izbrani vrsti je pot v veliki finale preprečila Španija, ki je na petkovi polfinalni tekmi v katalonski prestolnici slavila z 28:24. ??? Kolk jaz vem, je blo 26:22. Ne vem zakaj ne preverite podatkov, preden napišete kakšno glupost