Slovenci po uvodnem šoku pokazali pravi obraz

Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca
Slovenski odbojkarji so svetovno prvenstvo začeli z zmago.
Oglej si celoten članek

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je uspešno prebrodila prvo oviro na svetovnih prvenstvih. V uvodnem dvoboju je v skupini A v Firencah premagala Dominikansko republiko s 3:1 (-22, 13, 13, 17).

Čeprav je uvodno tekmo katastrofalno slabo začela, je v nadaljevanju le našla ritem in strla tekmeca, ki je vsaj na papirju najslabša ekipa skupine A. Z izjemo prvega niza je bila Slovenija vsaj za en razred boljša, zato pa je potrebovala predvsem servise. Z njimi je povsem razmajala tekmečev sprejem, na koncu je dosegla 13 asov.

"Od prvega trenutka smo vedeli, da nam ne bo lahko. V slačilnici sem rekel fantom, da če bi igrali z njimi pozneje, bi bilo lažje. Na začetku se hočejo vsi pokazati v najlepši luči. V prvem nizu je tudi bilo tako, odlično so servirali, mi pa smo bili v krču, daleč od potrebne ravni. Zdržali smo njihov pritisk, nato aktivirali naše najmočnejše orožje, servis. Igra blok-obramba pa nam še vedno ni uspevala, to moramo popraviti, če nam uspe, bomo imeli manj težav."

Slobodan Kovač, selektor

Slovenci so bili na stavnicah pred začetkom tekme izraziti favoriti, a tega na začetku niso upravičili. V prvem nizu, ki so ga začeli z udarno postavo, niso niti enkrat vodili, odigrali so ga ga slabo, Dominikancem ni bilo potrebno pokazati kakšne posebne igre, da so prišli do vodstva. Izbrancev Slobodana Kovača ni bilo ne v napadu ne v obrambi, edini, ki je nekaj pokazal, je bil kapetan Tine Urnaut, a je bil premalo, da bi lahko njegova ekipa kaj naredila. Povsem razglašen je bil Mitja Gasparini, njegovi servisi niso zadevali cilja, tekmečevega bloka ni mogel prebiti niti v napadu.

Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca

Zato je bilo največje vprašanje, ali ga bo Kovač v drugem nizu pustil v igri ali ga poslal na klop. A selektor ga je bil pripravljen čakati, vidna je bila želja, da se razigra za naslednje tekme. Izkazalo se je, da je imel prav, saj je bil Primorec v slovenski vrsti v nadaljevanju precej bolj zanesljiv, isto pa velja za njegove soigralce. Ko se jim je odprlo pri servisu - Klemen Čebulj, Jan Kozamernik in Alen Pajenk so poskrbeli za nekaj asov -, je bilo vse lažje. Tudi blok je lahko opravil svoje delo, za prvega nasploh na tekmi je poskrbel Kozamernik, takrat je postavil izid 13:9. Do izida 15:11 so Dominikanci še imeli nekaj upanja, nato pa je Čebulj s servisi povsem razbil njihovo obrambo, Slovenija je ob njegovih začetnih udarcih prišla do osmih zaporednih točk in nekaj pozneje izenačenja na 1:1.

"Začetek je bil zelo počasen. Nekako nismo našli prave igre, oni so pritiskali, nas držali v krču, s katerega nismo našli poti ven. V drugem nizu pa smo nato vendarle pokazali boljšo igro, a je še veliko prostora za napredek, imamo kaj za popraviti. Zdaj bo čas za analizo, se posvetiti napakam, mislim, da bomo v naslednjih tekmah igrali veliko boljše."

Jan Kozamernik, bloker

V tretjem nizu se je na servisni črti povsem razigral še Gasparini, z bombami je sejal paniko pri tekmečevem sprejemu. Slovenci so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:4, nato tudi 12:4, po nekaj slovenskih napakah so Dominikanci nekoliko znižali zaostanek, a Gasparini in kolegi so se hitro premagali nekaj kriznih minut ter se praktično sprehodili do vodstva z 2:1.

Da je vprašanje zmagovalca rešeno, je pokazal začetek četrtega niza. Po servisih Dejana Vinčića so Slovenci povedli s 5:0, serijo odličnih začetnih udarcev je nadaljeval Gasparini in na semaforju je kazalo 3:11. Jasno je bilo, da je Slovenija dovolj kakovostna ekipa, da prednosti ne bo izpustila, četudi nekoliko stopi s plina.

Slovenci bodo naslednjo tekmo odigrali v petek, ko se bodo pomerili z Japonsko.

"V prvem nizu pri nas ni delovalo praktično nič, pri njih vse. Servirali so dobro, ujeli veliko žog v polju. Nato pa se je, tako kot smo načrtovali, odprlo pri servisu, z njim in nekaj obrambami smo naredili razliko. Prisilili smo jih v težke napade, mi pa smo izkoriščali protinapade. Na koncu lahko rečem, da ni bilo težko. Prva tekma, prva zmaga, gremo naprej."

Mitja Gasparini, korektor

SP 2018, skupinski del, 1. krog:

Dominikanska republika - Slovenija 1:3 (-22, 13, 13, 17)

Foto: Epa odbojka slovenija reprezentanca

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.