Šport
384 ogledov

Slovenci po uvodnem šoku pokazali pravi obraz

odbojka slovenija reprezentanca
1/8
Epa
Slovenski odbojkarji so svetovno prvenstvo začeli z zmago.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je uspešno prebrodila prvo oviro na svetovnih prvenstvih. V uvodnem dvoboju je v skupini A v Firencah premagala Dominikansko republiko s 3:1 (-22, 13, 13, 17).

Čeprav je uvodno tekmo katastrofalno slabo začela, je v nadaljevanju le našla ritem in strla tekmeca, ki je vsaj na papirju najslabša ekipa skupine A. Z izjemo prvega niza je bila Slovenija vsaj za en razred boljša, zato pa je potrebovala predvsem servise. Z njimi je povsem razmajala tekmečev sprejem, na koncu je dosegla 13 asov.

"Od prvega trenutka smo vedeli, da nam ne bo lahko. V slačilnici sem rekel fantom, da če bi igrali z njimi pozneje, bi bilo lažje. Na začetku se hočejo vsi pokazati v najlepši luči. V prvem nizu je tudi bilo tako, odlično so servirali, mi pa smo bili v krču, daleč od potrebne ravni. Zdržali smo njihov pritisk, nato aktivirali naše najmočnejše orožje, servis. Igra blok-obramba pa nam še vedno ni uspevala, to moramo popraviti, če nam uspe, bomo imeli manj težav."

Slobodan Kovač, selektor

Slovenci so bili na stavnicah pred začetkom tekme izraziti favoriti, a tega na začetku niso upravičili. V prvem nizu, ki so ga začeli z udarno postavo, niso niti enkrat vodili, odigrali so ga ga slabo, Dominikancem ni bilo potrebno pokazati kakšne posebne igre, da so prišli do vodstva. Izbrancev Slobodana Kovača ni bilo ne v napadu ne v obrambi, edini, ki je nekaj pokazal, je bil kapetan Tine Urnaut, a je bil premalo, da bi lahko njegova ekipa kaj naredila. Povsem razglašen je bil Mitja Gasparini, njegovi servisi niso zadevali cilja, tekmečevega bloka ni mogel prebiti niti v napadu.

odbojka slovenija reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Zato je bilo največje vprašanje, ali ga bo Kovač v drugem nizu pustil v igri ali ga poslal na klop. A selektor ga je bil pripravljen čakati, vidna je bila želja, da se razigra za naslednje tekme. Izkazalo se je, da je imel prav, saj je bil Primorec v slovenski vrsti v nadaljevanju precej bolj zanesljiv, isto pa velja za njegove soigralce. Ko se jim je odprlo pri servisu - Klemen Čebulj, Jan Kozamernik in Alen Pajenk so poskrbeli za nekaj asov -, je bilo vse lažje. Tudi blok je lahko opravil svoje delo, za prvega nasploh na tekmi je poskrbel Kozamernik, takrat je postavil izid 13:9. Do izida 15:11 so Dominikanci še imeli nekaj upanja, nato pa je Čebulj s servisi povsem razbil njihovo obrambo, Slovenija je ob njegovih začetnih udarcih prišla do osmih zaporednih točk in nekaj pozneje izenačenja na 1:1.

"Začetek je bil zelo počasen. Nekako nismo našli prave igre, oni so pritiskali, nas držali v krču, s katerega nismo našli poti ven. V drugem nizu pa smo nato vendarle pokazali boljšo igro, a je še veliko prostora za napredek, imamo kaj za popraviti. Zdaj bo čas za analizo, se posvetiti napakam, mislim, da bomo v naslednjih tekmah igrali veliko boljše."

Jan Kozamernik, bloker

V tretjem nizu se je na servisni črti povsem razigral še Gasparini, z bombami je sejal paniko pri tekmečevem sprejemu. Slovenci so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:4, nato tudi 12:4, po nekaj slovenskih napakah so Dominikanci nekoliko znižali zaostanek, a Gasparini in kolegi so se hitro premagali nekaj kriznih minut ter se praktično sprehodili do vodstva z 2:1.

Da je vprašanje zmagovalca rešeno, je pokazal začetek četrtega niza. Po servisih Dejana Vinčića so Slovenci povedli s 5:0, serijo odličnih začetnih udarcev je nadaljeval Gasparini in na semaforju je kazalo 3:11. Jasno je bilo, da je Slovenija dovolj kakovostna ekipa, da prednosti ne bo izpustila, četudi nekoliko stopi s plina.

Slovenci bodo naslednjo tekmo odigrali v petek, ko se bodo pomerili z Japonsko.

"V prvem nizu pri nas ni delovalo praktično nič, pri njih vse. Servirali so dobro, ujeli veliko žog v polju. Nato pa se je, tako kot smo načrtovali, odprlo pri servisu, z njim in nekaj obrambami smo naredili razliko. Prisilili smo jih v težke napade, mi pa smo izkoriščali protinapade. Na koncu lahko rečem, da ni bilo težko. Prva tekma, prva zmaga, gremo naprej."

Mitja Gasparini, korektor

SP 2018, skupinski del, 1. krog:

Dominikanska republika - Slovenija 1:3 (-22, 13, 13, 17)

odbojka slovenija reprezentanca | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice