Slovenec besen zaradi dogodkov v Rogličevi ekipi: "To bi lahko preprečili!"

Foto: Epa
Foto: Epa
Belgijski superzvezdnik upa, da se bo njegov sotekmovalec vrnil še močnejši, medtem ko Jani Brajkovič kritizira delovanje najmočnejših kolesarskih ekip.
Oglej si celoten članek

Novica, da bo izjemni Tom Dumoulin prekinil svojo športno kariero, je šokirala kolesarski svet. Toda Nizozemčev moštveni kolega Wout van Aert trdi, da ga Dumoulinova odločitev ni niti najmanj presenetila.

Slaba novica za Tour Šok v ekipi Primoža Rogliča

"Zame je bila ta novica manj presenetljiva, kot za preostali svet," je v soboto spregovoril za Sforzo ter nadaljeval: "Mislim, da je imel zelo naporno leto. Pred tem je bil dolgo časa odsoten zaradi pokškodb, tako da so bili mentalno za njim zelo težki časi."

Foto: Epa Tom Dumoulin

"Že lani smo v ekipi opazili, da je imela njegova vrnitev številne vzpone in padce. Upam, da se bo po tej odločitvi vrnil še močnejši, saj gre za velikega šampiona. Povsem razumem, zakaj je njegova odločitev tako presenetila toliko ljudi," je o odločitvi moštvenega kolega spregovoril van Aert.

Domuolin je sicer novembra dopolnil 30 let, za seboj pa je imel zelo nekonstantno sezono, tekom katere je opravil odlično delo za Primoža Rogliča in kljub temu končal Dirko po Franciji na izjemnem 7. mestu, obenem pa je leto neslavno zaključil z odstopom na Vuelti, potem ko je bil popolnoma nekonkurenčen.

Foto: Profimedia Tom Dumoulin

Kot se je kasneje izkazalo, je bila mogoče 7. etapa od Villanueve do Valdegovie na Dirki po Španiji, ko je izgubil kar 11 minut, celo poslednja drika v njegovi karieri. A van Aert vseeno upa, da temu ni tako: "Ima dovolj talenta, da se vrne na najvišji nivo," je prepričan Belgijec.

"Sam se počutim zelo udobno in resnično uživam v vožnji s kolesom, tako da mi je resnično težko razumeti, da lahko izgubiš veselje do kolesarstva. Toda vsi se znajdejo v težkih časih in to je potrebno spoštovati. Upam, da bo s Tomom še vse dobro," je zaključil van Aert.

Foto: Profimedia Wout Van Aert in Primož Roglič

O Dumoulinovi presenetljivi odločitvi so spregovorili tudi mnogi drugi sedanji in nekdanji kolesarski šampioni. "Dumoulina ne poznam preveč dobro, toda razumem nejogovo odločitev. Na prvi pogled se zdi, kako zabavno mora biti športnik na najvišjem nivoju, toda povsem razumem, kako imaš ščasoma tega dovolj. Še posebej v njegovem primeru. Nekoč je tekmoval na tako visokem nivoju, zdaj pa preprosto ne najde ritma in se bori od ene poškodbe do druge," je o svojem rojaku razmišljal veliki zvezdnik Mathieu van der Poel.

Svoje mnenje pa je preko Twitterja izrazil tudi izjemni Slovenec Jani Brajkovič, ki je mnenja, da bi se celotno situacijo dalo preprečiti: "To se zgodi, ko se v ekipah ne govori o ‘drugih stvareh’. Toliko časa je vloženega v trening, prehrano, tekmovanje, nihče pa ne vpraša, kako se počutiš ‘od znotraj’. Ker iskreno, nihče ne ve, kako se pogovarjati o mentalnih zadevah. Zato je to ignorirano.”

Foto: Anže Petkovšek Brajkovič

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.