Šport
3536 ogledov

Slovenec besen zaradi dogodkov v Rogličevi ekipi: "To bi lahko preprečili!"

Wout van Aert in Tom Dumoulin Epa
Belgijski superzvezdnik upa, da se bo njegov sotekmovalec vrnil še močnejši, medtem ko Jani Brajkovič kritizira delovanje najmočnejših kolesarskih ekip.

Novica, da bo izjemni Tom Dumoulin prekinil svojo športno kariero, je šokirala kolesarski svet. Toda Nizozemčev moštveni kolega Wout van Aert trdi, da ga Dumoulinova odločitev ni niti najmanj presenetila.

dumoulin roglič Slaba novica za Tour Šport Šok v ekipi Primoža Rogliča

"Zame je bila ta novica manj presenetljiva, kot za preostali svet," je v soboto spregovoril za Sforzo ter nadaljeval: "Mislim, da je imel zelo naporno leto. Pred tem je bil dolgo časa odsoten zaradi pokškodb, tako da so bili mentalno za njim zelo težki časi."

Tom Dumoulin | Avtor: Epa Epa

"Že lani smo v ekipi opazili, da je imela njegova vrnitev številne vzpone in padce. Upam, da se bo po tej odločitvi vrnil še močnejši, saj gre za velikega šampiona. Povsem razumem, zakaj je njegova odločitev tako presenetila toliko ljudi," je o odločitvi moštvenega kolega spregovoril van Aert.

Domuolin je sicer novembra dopolnil 30 let, za seboj pa je imel zelo nekonstantno sezono, tekom katere je opravil odlično delo za Primoža Rogliča in kljub temu končal Dirko po Franciji na izjemnem 7. mestu, obenem pa je leto neslavno zaključil z odstopom na Vuelti, potem ko je bil popolnoma nekonkurenčen.

Tom Dumoulin | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot se je kasneje izkazalo, je bila mogoče 7. etapa od Villanueve do Valdegovie na Dirki po Španiji, ko je izgubil kar 11 minut, celo poslednja drika v njegovi karieri. A van Aert vseeno upa, da temu ni tako: "Ima dovolj talenta, da se vrne na najvišji nivo," je prepričan Belgijec.

"Sam se počutim zelo udobno in resnično uživam v vožnji s kolesom, tako da mi je resnično težko razumeti, da lahko izgubiš veselje do kolesarstva. Toda vsi se znajdejo v težkih časih in to je potrebno spoštovati. Upam, da bo s Tomom še vse dobro," je zaključil van Aert.

Wout Van Aert in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

O Dumoulinovi presenetljivi odločitvi so spregovorili tudi mnogi drugi sedanji in nekdanji kolesarski šampioni. "Dumoulina ne poznam preveč dobro, toda razumem nejogovo odločitev. Na prvi pogled se zdi, kako zabavno mora biti športnik na najvišjem nivoju, toda povsem razumem, kako imaš ščasoma tega dovolj. Še posebej v njegovem primeru. Nekoč je tekmoval na tako visokem nivoju, zdaj pa preprosto ne najde ritma in se bori od ene poškodbe do druge," je o svojem rojaku razmišljal veliki zvezdnik Mathieu van der Poel.

Svoje mnenje pa je preko Twitterja izrazil tudi izjemni Slovenec Jani Brajkovič, ki je mnenja, da bi se celotno situacijo dalo preprečiti: "To se zgodi, ko se v ekipah ne govori o ‘drugih stvareh’. Toliko časa je vloženega v trening, prehrano, tekmovanje, nihče pa ne vpraša, kako se počutiš ‘od znotraj’. Ker iskreno, nihče ne ve, kako se pogovarjati o mentalnih zadevah. Zato je to ignorirano.”

Brajkovič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.