Slovenija dobila tekmeca v četrtfinalu, gostitelji izpadli

Foto: Profimedia Kristaps Porzingis
Slovenski košarkarji so dobili tekmeca v četrtfinalu evropskega prvenstva.
Oglej si celoten članek

Slovenski košarkarji se bodo po pričakovanjih v četrtfinalu EuroBasketa pomerili z Latvijo. Ta je bila na dvoboju s Črnogorci prepričljiva, rezultat je bil izenačen le prvih pet minut tekme, ko je Črna gora vodila z 8:7. Sledil je delni izid 8:0 za reprezentanco z Baltika, že po prvi četrtini pa so Latvijci vodili s 27:15.

Drugo četrtino so Črnogorci sicer odprli z 9:0 in se tako približali le na tri točke zaostanka, a je bil njihov nalet hitro zaustavljen, ko se je na parket vrnil izjemni Kristaps Porzingis. Ta je že v prvem polčasu zbral 11 točk, šest skokov in tri asistence, v času, ko je bil na parketu, pa so Latvijci dosegli 22 točk več kot nasprotniki. Na zvezdnika lige NBA bodo morali biti v četrtfinalu zelo pozorni tudi Slovenci, ki so tokrat naslednjega tekmeca spremljali s tribun. Latvija je ob glavnem odmoru vodila s 53:37. Jānis Timma je v prvih 20 minutah zbral 13 točk.   

Eurobasket Ko Toni prilepi banano ... Uživajte!

Enosmerni promet se je nadaljeval tudi v tretji četrtini, v 26. minuti dvoboja pa so latvijski košarkarji že vodili za 26 točk (74:48), v zadnjo četrtino pa vstopili s +30. Najboljši posamezniki Latvije so nato dvoboj večinoma le še spremljali s klopi, Porzingis je tako s tekmo zaključil že sredi tretje četrtine, tudi 'rezervisti' pa so mirno ohranjali visoko prednost.

Slovenija in Latvija sta se na evropskih prvenstvih nazadnje srečali 2015 v osmini finala v Lillu. Zmagali so Latvijci, ki letos nastopajo v zelo podobni postavi kot pred dvema letoma, tedaj niso imeli le Porzingisa in nekdanjega člana Olimpije Davisa Bertansa, ki v ligi NBA igra za San Antonio, medtem ko so v reprezentanci Slovenije le trije košarkarji, ki so nastopili na tej tekmi - Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Saša Zagorac.

V četrfinalu še Srbija in Španija

Srbija, ki je premagala Madžarsko s 86:78. Srbija se bo za preboj v polfinale pomerila z Italijo, ki je v soboto ugnala Finsko s 70:57.

Srbi so v dvorani Sinan Erdem pokazali "toplo-hladno" predstavo, na koncu pa vendarle unovčili večje izkušnje in premagali svoje sosede. Izbranci Aleksandra Đorđevića so sijajno odprli tekmo in povedli s 16:3, prednost pa z občasnimi manjšimi težavami zadržali vse do konca tekme. V srbski izbrani vrsti sta bila strelsko najbolj učinkovita Bogdan Bogdanović in Ognjen Kuzmić, ki sta dosegla po 17 točk, slednji je pobral tudi deset žog pod obema obročema. Pri Madžarih je bil najbolj učinkovit Zoltan Perl z 22 točkami, Csaba Ferencz jih je dosegel 15.

Španci so pred začetkom zaključnega turnirja veljali za glavne pretendente za zlato odličje, kar dokazujejo tudi na parketu. V skupinskem delu v romunskem Cluju so dosegli pet zmag, potem ko so premagali Hrvate, Črnogorce, Madžare, Čehe in Romune, ter imajo ob Slovencih edini 100-odstotni izkupiček na letošnjem prvenstvu.

Izbranci italijanskega strokovnjaka na španski klopi Sergia Scariola so mišice pokazali tudi na dvoboju proti gostiteljem zaključnih tekem v Istanbulu. Najbolj učinkovit igralec španske izbrane vrste na današnji tekmi je bil Ricky Rubio s 15 točkami, po 11 sta jih dosegla izkušena Pau Gasol in Sergio Rodriguez. Pri Turkih je bil najbolj učinkovit Furkan Korkmaz z 20 točkami, Melih Mahmutoglu jih je dosegel deset.

Šok za Hrvaško

Hrvaški ljubitelji košarke so pred tokratnim evropskim prvenstvom pričakovali, da se bo njihova reprezentanca po dolgih 22 letih znova povzpela na stopničke. A izbranci Aleksandra Petrovića, ki so v dvoboj osmine finala krenili s štirimi zmagami in porazom proti Španiji, so ostali brez uvrstitve v četrtfinale, visoko so izgubili proti Rusiji.

Foto: Profimedia Aleksej Šved

Prvi polčas je bil večinoma izenačen, Rusi pa so predvsem po zaslugi fenomenalnega Alekseja Šveda, ta je dosegel 11 od prvih 13 ruskih točk, večji del prvih dvajset minut bili korak pred tekmeci. Odločitev pa je padla v drugi polovici tretje četrtine, v njo so Rusi vstopili s petimi točkami naskoka (53:48). Sledil je delni izid 8:1, vseh osem točk za Rusijo pa je dosegel Šved. Hrvatje so se poskušali vrniti, a se je zaostanek le še povečeval. V napadu je bil tokrat precej nerazpoložen Dario Šarić, edini, ki je vlekel hrvaški voz je bil Bojan Bogdanović.

V zadnjo četrtino je Rusija vstopila s +15, nato pa igrala pametno na dolge napade, ob dobri obrambi pa povsem mirno ohranjala priigrano prednost. Zmagovalec je bil odločen že nekaj minut pred zadnjim piskom sirene.

Eurobasket, osmina finala:

Latvija : Črna gora   100:68
Timma 21, Porzingis 19, Strelnieks 12 (7 podaj); Dubljević 21, Vučević 16

Srbija : Madžarska  86:78
Bogdanović in Kuzmić 17, Perl 22, Ferencz 15
 
Španija : Turčija  73:56
Rubio 15, P. Gasol in Rodriguez 11; Korkmaz 20, Mahmutoglu 10
 
Hrvaška : Rusija  78:101
Bogdanović 28, Šarić 13; Šved 27 (12 podaj), Kulagin in Zubkov 14
 

Pari četrtfinala:
Slovenija - Latvija
Nemčija - Španija
Italija - Srbija
Grčija - Rusija

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.