Slovenija SP odprla z zanesljivo zmago

Foto: IHF
Foto: IHF
Slovenski rokometaši v Katovicah zanesljivo čez Savdijce.
Oglej si celoten članek

Slovenska rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem premagala Savdsko Arabijo s 33:19 (16:8). Slovenija bo drugo tekmo v skupini B igrala v soboto, ko se bo ob 20.30 pomerila s Poljsko.

Z zanesljivo osvojenima točkama na svoji uvodni tekmi so si Slovenci praktično že izborili nastop v glavnem delu v Krakovu, kjer jih čakajo najboljši trije iz skupine A. V njej nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran.

Izbrancem slovenskega selektorja Uroša Zormana tekmeci z Bližnjega vzhoda niso povzročili nobenih težav. V tretjem medsebojnem dvoboju so jih v kultni dvorani Spodek še tretjič premagali na svetovnih prvenstvih po turnirjih v Franciji 2001 in Španiji 2013.

Po uvodnem krogu skupine B sta na vrhu lestvice Slovenija in Francija z dvema točkama, Poljska in Savdska Arabija pa sta brez njih.

Zorman je proti Savdijcem sicer na tribuni pustil izkušenega srednjega zunanjega igralca Deana Bombača, ki je v zadnjih dneh čutil manjše bolečine v hrbtu, in novinca na reprezentančni sceni Gašperja Horvata. V uvodno postavo je uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Jureta Dolenca, Roka Ovnička in Aleksa Vlaha, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek.

Slovenci so takoj zaigrali resno in odgovorno v obrambi in napadu ter si že v 13. minuti priigrali prednost šestih golov (9:3). Po varni razliki je Zorman postopoma v igro začel pošiljati tudi druge svoje varovance. Ti so tudi v nadaljevanju narekovali ritem, ki je bil enostavno preoster za izbrance slovitega danskega strokovnjaka na savdijski klopi Jana Pytlicka.

Slovenska prednost je do konca polčasa konstantno naraščala. V 25. minuti je po golu Domna Novaka iz nasprotnega napada prvič znašala deset golov (15:5), na polovici tekme pa osem zadetkov (16:8).

Foto: IHF Borut Mačkovšek

Slovenci so slabo odprli drugo polovico tekme. V napadu je bilo vse preveč posamičnih akcij, tudi raven igre v obrambi je močno padla. V 38. minuti je slovenska klop zahtevala minuto odmora pri vodstvu 19:12, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču. Savdijci so znižali na 13:19 in 14:20, nekajkrat so celo imeli priložnost, da se približajo na pet golov zaostanka.

Sredi drugega polčasa pa so se Zormanovi varovanci zbrali in zaigrali veliko bolje v obeh smereh. V 46. minuti so po dveh zaporednih golih Janca znova povedli za deset golov (24:14), najvišjo razliko pa so si priigrali na koncu tekme, ko je bilo 33:19.

A najbolj pomembno je, da se na uvodnem obračunu v Katovicah nihče ni poškodoval in niso porabili preveč energije, ki bo še kako potrebna na naslednjih dveh veliko zahtevnejših in pomembnejših obračunih v skupinskem delu proti Poljakom in Francozom.

V slovenski izbrani vrsti  je bil najbolj učinkovita Janc s šestimi zadetki, pet golov je k zmagi prispeval Ovniček.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.