Šport
208 ogledov

Slovenija SP odprla z zanesljivo zmago

Rok Ovniček IHF
Slovenski rokometaši v Katovicah zanesljivo čez Savdijce.

Slovenska rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem premagala Savdsko Arabijo s 33:19 (16:8). Slovenija bo drugo tekmo v skupini B igrala v soboto, ko se bo ob 20.30 pomerila s Poljsko.

Z zanesljivo osvojenima točkama na svoji uvodni tekmi so si Slovenci praktično že izborili nastop v glavnem delu v Krakovu, kjer jih čakajo najboljši trije iz skupine A. V njej nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran.

Izbrancem slovenskega selektorja Uroša Zormana tekmeci z Bližnjega vzhoda niso povzročili nobenih težav. V tretjem medsebojnem dvoboju so jih v kultni dvorani Spodek še tretjič premagali na svetovnih prvenstvih po turnirjih v Franciji 2001 in Španiji 2013.

Po uvodnem krogu skupine B sta na vrhu lestvice Slovenija in Francija z dvema točkama, Poljska in Savdska Arabija pa sta brez njih.

Zorman je proti Savdijcem sicer na tribuni pustil izkušenega srednjega zunanjega igralca Deana Bombača, ki je v zadnjih dneh čutil manjše bolečine v hrbtu, in novinca na reprezentančni sceni Gašperja Horvata. V uvodno postavo je uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Jureta Dolenca, Roka Ovnička in Aleksa Vlaha, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek.

Slovenci so takoj zaigrali resno in odgovorno v obrambi in napadu ter si že v 13. minuti priigrali prednost šestih golov (9:3). Po varni razliki je Zorman postopoma v igro začel pošiljati tudi druge svoje varovance. Ti so tudi v nadaljevanju narekovali ritem, ki je bil enostavno preoster za izbrance slovitega danskega strokovnjaka na savdijski klopi Jana Pytlicka.

Slovenska prednost je do konca polčasa konstantno naraščala. V 25. minuti je po golu Domna Novaka iz nasprotnega napada prvič znašala deset golov (15:5), na polovici tekme pa osem zadetkov (16:8).

Borut Mačkovšek | Avtor: IHF IHF

Slovenci so slabo odprli drugo polovico tekme. V napadu je bilo vse preveč posamičnih akcij, tudi raven igre v obrambi je močno padla. V 38. minuti je slovenska klop zahtevala minuto odmora pri vodstvu 19:12, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču. Savdijci so znižali na 13:19 in 14:20, nekajkrat so celo imeli priložnost, da se približajo na pet golov zaostanka.

Sredi drugega polčasa pa so se Zormanovi varovanci zbrali in zaigrali veliko bolje v obeh smereh. V 46. minuti so po dveh zaporednih golih Janca znova povedli za deset golov (24:14), najvišjo razliko pa so si priigrali na koncu tekme, ko je bilo 33:19.

A najbolj pomembno je, da se na uvodnem obračunu v Katovicah nihče ni poškodoval in niso porabili preveč energije, ki bo še kako potrebna na naslednjih dveh veliko zahtevnejših in pomembnejših obračunih v skupinskem delu proti Poljakom in Francozom.

V slovenski izbrani vrsti  je bil najbolj učinkovita Janc s šestimi zadetki, pet golov je k zmagi prispeval Ovniček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice